2019. 06. 15. 20:00 | [email protected]
Pillanatok alatt a Dunába süllyedt a Hableány nevű kirándulóhajó. Pontosan hét másodperc alatt nyelték el a habok, majdnem mindegyik utasával együtt.

Ennyi idő elegendő volt arra, hogy életek, sorsok legyenek semmivé, változzanak meg.

Az egész ország megrendülve kísérte figyelemmel az eseményeket. Egy ilyen tragédia rengeteg embert érint. A túlélők talán soha nem dolgozzák fel a történteket, a veszteséget elszenvedett családtagok, rokonok fájdalma pedig elviselhetetlen lehet.

A mentésben, illetve kiemelésben részt vevő szakmai erők munkája pedig felbecsülhetetlen. Ennek megfelelően, példás összefogással sikerült felhozni a hajót a mélyből, bár sem az idő, sem a természet törvényei nem voltak a mentőegységek segítségére.

Mi, hétköznapi emberek talán el sem tudjuk képzelni, mekkora munka lehetett ez fizikailag – leginkább azonban lelkileg. Mégis néhány, a mentésben részt vevő szolnoki búvár szavai által betekintést nyerhetünk a folyamatba. Elárulták, saját életük kockáztatásával vettek részt ebben az igen érzékeny műveletben.

Azt hiszem, valójában ezt jelenti a hősiesség.

Elképesztő nyomás alatt, csöndben, tisztelettel, precízen tenni a dolgukat. Bár számukra a kiemelés minden bizonnyal olyan tapasztalás marad, ami meghatározó szerepet tölt be további életükben.

És talán az idő elhalványítja majd a lélekfacsaró élményeket, de nemhogy 7 hét vagy hónap, de talán 7 év is kevés lesz ahhoz, hogy kitörölje az érintettek emlékezetéből…

Hozzászólások