2019. 10. 13. 07:01 | [email protected]
Egyre gyakrabban hallani mostanában különféle faültetési programokról. Tagadhatatlanul remek törekvés!

A városok térhódításával egyre fogy ezeknek a magasba nyúló növényeknek a száma, és arról a sivárabb lakótelepek lakói tudnának csak igazán mesélni, mennyire hiányzik ilyen helyeken egy kis zöld! Urbanizáció ide vagy oda: az ember is kellemesebben érzi magát, ha a „betontengerben” legalább néhány fa helyet kap.

Milyen üdvözítő olyan utcákon végigsétálni, melyeket fasorok öveznek – a lombkoronák árnyat adnak nyári hőség idején, oxigénnel frissítik fel a kipufogóktól szagos levegőt, csivitelő madaraknak adnak otthont, belopva a természetet a kőépületek közé.

Manapság a természetben is számottevően fogyatkozik a lombosok vagy a tűlevelűek száma, pedig az egyre melegebbé és aszályosabbá váló alföldi környezetben nagyon is elkél a kisebb-nagyobb erdőségek jótékony hatása.

Közösségi programnak sem utolsó valamely apropó kapcsán egy-egy facsemetét elhelyezni parkokban, utak mentén vagy intézmények udvarán – ez történik most megyeszékhelyünkön is. És persze aztán figyelemmel kísérni, hogyan cseperedik a kis zsenge törzsű növény sudár termetűvé – az ültetéshez kapcsolódó esemény mementójaként.

Én magam az erdőjárásnak is nagy híve vagyok, jó dolog a fák között kirándulni. Így az sem volna ellenemre, ha minél több városrészbe is megpróbálnánk visszalopni legalább egy tenyérnyi erdőt…

Hozzászólások