Szajol

2018.09.13. 13:57

Helyreállították a rongálás áldozatául esett szajoli székelykaput

Tíz évvel ezelőtt testvérközségi megállapodást írt alá egymással a Hargita megyei székely falu, Kászon és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajol. Az idei Szajoli Falunapon a vendég kászoni küldöttség egy míves székelykaput adományozott a szajoliaknak. Alig egy hónappal ezt követően egy helyi fiatal megrongálta a kaput, melyet a közelmúltban állítottak helyre.

Rimóczi Ágnes

A 2008. március 15-én megköttetett testvértelepülési megállapodást megerősítendő, okiratot írt alá ez év június 30-án, a XII. Szajoli Falunapon András Zoltán kászoni, illetve Szöllősi József szajoli polgármester.

A dokumentum tartalma szerint ismét kinyilvánítja a két község a magyarságban való összetartozását, a gazdasági, társadalmi, kulturális és ifjúságpolitikai téren történő kölcsönös segítségnyújtást, az oda-visszajáró kapcsolattartást, valamint a diákcsereprogramot.

A kászoniak a testvérkötelék egy évtizedes jubileumi évében nem érkeztek Szajolba üres kézzel. Egy „Házad lehet bárhol, de hazád csak itt!” feliratú ácsolt székelykaput hoztak magukkal, melyet a falunapon állítottak fel a község déli kapujánál, a szabadidőparkban.

Alig egy hónappal később a községben több értéket is megrongált egy helyi fiatalember. A 21 éves férfi július 25-én éjfél körül piros színű festékszóróval lefújta a székelykaput, a gyalogosforgalom számára kialakított aluljáró falát Szajolban és utcanévtáblákat is.

A rendőrök augusztus 2-án fogták el a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható fiatalt, aki elismerte tettét.

A kászoni ajándék-székelykapu megáldása a falunapon. Balra András Zoltán, a székely község polgármestere, középen Lengyel István, szajoli esperes plébános, jobbra Szöllősi József településvezető
Fotó: Beküldött fotó

Mint azt Szöllősi József polgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta, a Szajoli Közösségi Ház és Könyvtár által a diákoknak nyár végén szervezett „Szárnypróba” elnevezésű tábor tagjai nagy lelkesedéssel javították ki, festették újra az aluljáró falát, míg a székelykaput a polgármesteri hivatal egyik munkatársa állította helyre.

Hozzátette, a fiatal rongáló helyben ismert személy, akinek a nyomozás során az elmeorvosi szakértői vizsgálatát is kezdeményezték. A székelykapu azóta ismét régi szépségében és dicsőségében hirdeti a két település közötti elmélyült barátságot.

A XII. Szajoli Falunapon a helyi önkormányzat „Szajol Községért Kitüntető Díjat” adományozott András Zoltánnak, Kászon polgármesterének, melyet Szöllősi József községvezető adott át a székely település első emberének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában