Ideiglenes megoldás

2020.02.16. 07:00

Hétfőtől újra használhatják a miklósi tornatermet a diákok

A tornaóra kellős közepén szakította le a törökszentmiklósi Székács Elemér Szakközépiskola sportcsarnokának tetejét múlt szerdán a viharos szél.

Molnár-Révész Erika

Szerencsére csak az épületnek esett baja a múlt szerdai eset során. Képünkön a kivonult tűzoltók az udvarra esett tető maradványaival

Fotó: Mészáros János

Az iskola vezetése kétnapos rendkívüli szünetet rendelt el, a tornatermet közben ideiglenes megoldásként vízálló fóliával lefedték, így ha a szakértő is rábólint, hétfőtől újra sportolhatnak az épületben a tanulók.

A kétnapos kényszerpihenő után a héten újra megtelt élettel a törökszentmiklósi Székács. Szinte minden olyan, mint a múlt hét szerdai vihar előtt volt. Szinte… Ezen a héten ugyanis a tornaórákat még a műfüves pályákon, illetve az iskola konditermeiben tartották a megrongálódott tornaterem miatt.

Szerencsére csak az épületnek esett baja a múlt szerdai eset során. Képünkön a kivonult tűzoltók az udvarra esett tető maradványaival
Fotó: Mészáros János

– Az első feladat az volt, hogy a katasztrófavédelem szakemberei és külső vállalkozók leválasztották a mozgó födémelemeket, és csak azok a részek maradtak a tetőn, melyek teljesen stabilak – sorolta az eddig megtett intézkedéseket Budai Ferenc, az iskola igazgatója. – Ezt követően elszállították a hulladékot, majd egy külső vállalkozó vízhatlan fóliaborítást rakott arra a mintegy hatszáz négyzetméteres felületre, ahol a káresemény történt. Ezzel az ideiglenes fedéssel a további károk is elkerülhetőek – tette hozzá az intézményvezető.

Az ideiglenes tető stabilnak bizonyult, ugyanis amióta feltették, többször volt eső, szélvihar, sőt, még jégeső is. Ahogy azt az intézményvezető elmondta, szerdán az egyik szakértő még egyszer bejárta a tetőt, alaposan átvizsgálva, hogy kellően biztonságos-e. Ezután véleményt ad majd ki, melynek alapján hétfőtől minden bizonnyal újraindulhat az oktató-nevelő munka a tornacsarnokban.

Az iskolának van biztosítása, a károkat már felmérte a biztosító szakértője.

– Készül egy statikai terv, amely a helyreállításról szól, ennek alapján kérünk majd be legalább három-négy cégtől árajánlatot. Ez a teljes helyreállításról és az eddig felmerült károk rendezéséről szól. A biztosító is megállapít majd egy összeget, amiről úgy gondolja, hogy ezt a káresetet fedezi, és amennyiben ez a két összeg többé-kevésbé azonos értékű, ebből lehet majd finanszírozni a károkat. Ha nem, vagyis a biztosító talál olyan tételt, amelyet kifogásol, és áthárít a kivitelezőre vagy a gyártóra, akkor a költségek megoszlanak majd – mondta az igazgató arról, milyen forrásból fedezik majd a helyreállítás költségeit.

Fotó: Mészáros János

Még vizsgálják az okokat

A Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tornatermét 2011-ben adták át egy nagyobb, közel hétszázmillió forintos beruházás részeként. Sokakban felmerült a kérdés, hogy hogyan eshetett ekkora kár egy viszonylag új épületben.

– Erre még nem tudok egyértelmű választ adni, egyrészt azért, mert az okokat vizsgáló szakemberek még nem tájékoztattak az eredményről. Jelenleg egy igazságügyi szakértő és egy statikusmérnök elemzi, hogy mi okozhatta a balesetet – válaszolta ezzel kapcsolatos kérésünkre Budai Ferenc, az iskola igazgatója. Az intézményvezető hozzátette, a szakemberek nemcsak azt vizsgálják, hogy mi okozta a kárt, hanem azt is, hogy mennyibe kerül majd a helyreállítás. Vagyis, hogy valójában mekkora kár keletkezett, egyelőre szintén nem lehet tudni, de az biztos, hogy többmilliós összegről lehet szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában