JÁSZKUNSÁG

2020.12.21. 19:00

Hogyan kerüljük el a felesleges kilókat az ünnepek alatt?

A karácsonyi ünnepek alatt hajlamosak vagyunk többet enni és ritkán gondolunk ilyenkor az egészséges életmódra. Többen tartanak attól, hogy az egészséges étel nem mindig finom, azonban ez nem így van. Dr. Szentesi Andrea diétával foglalkozó orvos és Wolf Katalin természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus tanácsai hasznosak lehetnek, ha nem szeretnénk fogyókúrával kezdeni az új évet.

Pető Márk

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– A karácsony a bőségről, a lakomákról szól így érthető, hogy ilyenkor mindenki bűnözik kicsit. Ha egészségesen szeretnénk étkezni, akkor válasszunk halféléket, rizst, zöldségeket, túrót, tojást valamint soványabb húsételeket. Azonban úgy gondolom, a legfontosabb, hogy ilyenkor ne kerüljünk el semmilyen ételt – mondta Wolf Katalin természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy ilyenkor a szokásosnál kevesebbet mozgunk, de ha megfelelően étkezünk ez önmagában nem okozhat túl nagy problémát.

– Nem kell sem a mozgást, sem a nagyon erős diétát erőltetni ilyenkor, ha odafigyelünk arra, mit eszünk. Négy-hat órás üres has, ami azt jelenti, hogy háromszor kell naponta étkezni: reggeli, ebéd, vacsora, közte pedig nyugodtan fogyaszthatunk olyat, ami nem emeli meg a vércukorszintet. Ilyen például a víz vagy a natúr tea. Ami az alkoholt illeti, ihatunk különböző borokat, illetve pezsgőt is, lényeg a mértékletesség – tette hozzá Dr. Szentesi Andrea diétával foglalkozó orvos.

– Úgy gondolom, hogy a normális adagú ebédet a test jobban tolerálja dél és délután kettő óra között. Ilyenkor a zsírmennyiség nem növekszik meg, hanem beépül a szervezetbe. Az esti étkezés viszont legyen karcsúbb, okosabb, fogyasszunk kevesebb szénhidrátot ugyanis az inzulingörbe este lassabban cseng le. Éjszaka a szervezet könnyebben raktároz és végül pocakunk lesz – magyarázta el Wolf Katalin.

Dr. Szentesi Andrea és Wolf Katalin fogyókúrázó módszereit már több éve alkalmazzák, segítségükkel pedig több száz embernek segítettek ledobni a felesleges kilókat.

– Tapasztalataink szerint sokan híznak meg az év ezen szakaszában. Már kevesebbet mozgunk, nagyon fáradtak vagyunk, sokat dolgoztunk és alig várjuk, hogy otthon legyünk. Azonban otthon hajlamosak vagyunk többet enni, ezáltal megemelkedik a vércukorszint, melyet inzulinszint-emelkedés követ, így pedig még éhesebbek leszünk. Volt már olyan páciensünk, aki egy hét alatt öt kilót hízott – tették hozzá.

– Az összes fogyókúránál két fontos momentum van: egyik, hogy az izmot táplálni kell, leginkább fehérjével, ugyanis ez égeti a zsírt. Nagyon fontos az izommegtartás, ezt tornával és mozgással is tudjuk erősíteni. A másik fontos tényező az inzulinszint alacsonyan tartása, más szóval az üres has. Nem szabad állandóan nassolni, mert ha csak keveset is eszünk, egész nap magasan lesz a vércukorszintünk, ezt követi egy inzulinválasz és így magas lesz az inzulinszint is. Persze kivétel lehet olyan étel, amely nem emeli meg inzulinszintet. Csakis akkor tudunk zsírból fogyni, ha ezeket betartjuk. Megjegyzem, ezek a tanácsok leginkább az olyan embereknek szólnak, akik keveset mozognak, de nagyon sok sportoló is felkeres bennünket – mondta hírportálunknak Wolf Katalin.

Mi is történik pontosan?

Ha valaki túl sokat edz vagy túl idős, fennállhat annak a lehetősége, hogy az izma fogy. Ilyen esetben a fehérjedús táplálkozás képes emelni a test izomarányát. Minél több az izom, annál jobban tudunk fogyni. Ha elkezd az izom leépülni, akkor elkezdünk jobban hízni. A szervezetünk pedig az izmot szeretné pótolni valamivel és ezt a zsírral oldja meg. Fontos hangsúlyozni az izommegtartást, illetve hogy a fogyókúra 80 százaléka a táplálkozáson, 20 százaléka pedig a mozgáson alapszik.

A diétát érdemes szilveszter után elkezdeni. Ennek elengedhetetlen része az akarat. Az első két hét minden fogyás során rizikós, viszont ha már a kezdeteknél betartjuk a szabályokat később nem lesz gond.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!