GALÉRIÁVAL

2018.09.13. 19:46

Berényi homoktövis: szövetkezetet akarnak, magasabb bérrel

Három és fél hektáron vált termővé mostanra a közfoglalkoztatási programban évekkel ezelőtt telepített homoktövis-ültetvény Jászberény határában. A bogyós növény termesztése tizenöt berényinek ad folyamatos munkalehetőséget.

Banka Csaba

Az önkormányzat – amennyiben a közfoglalkoztatás keretében már nem lesz megoldható az érintettek alkalmazása – egy szociális szövetkezet létrehozását is elképzelhetőnek tartja.

Dr. Szabó Tamás polgármester kedden délelőtt Jászberény határában, a Neszűr zártkertes területén létrehozott ültetvénynél tartott sajtótájékoztatót. A közfoglalkoztatás mezőgazdasági programja keretében 2014-től kezdtek különböző ültetvényeket kialakítani a városban.

– A 2015-től megkezdett homoktövis-termesztés a helyi értékteremtő közmunka zászlóshajójává vált az elmúlt esztendőkben – fogalmazott a polgármester.

– Az immár három és fél hektáron termőre fordult ültetvényből hektáronként egymillió forint nettó bevételre számíthat a város, amit ismételten a közfoglalkoztatás céljainak megvalósítására forgatunk vissza.

A pénzügyi eredményen túl viszont az egyik legfontosabb pozitívuma a programnak – vélekedett Szabó Tamás –, hogy a Neszűrben élők számára folyamatos munkavégzésre ad lehetőséget és rendszeres jövedelmet teremt.

Hektáronként mintegy négy tonna bogyót takaríthatnak be az ültetvényről.
Fotó: Banka Csaba

A város az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítségével értékesíti a vitamindús bogyókat, jellemzően külföldön talál vevőre az alapanyag. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a közfoglalkoztatás keretében az elsődleges munkaerőpiac növekvő igényei miatt egyre nehezebb dolgozókat alkalmazni.

A következő évek pénzügyi tervezésekor áttekintik, hogy milyen lehetőséggel hozhatnak létre Jászberényben szociális szövetkezetet a növénytermesztésre, illetve a termények értékesítésére.

Ezzel a lépéssel a tevékenységért kifizethető munkabérek is jelentősen emelkedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!