GALÉRIÁVAL

2019.07.17. 14:00

Elképesztő mennyiségű hulladék gyűlt össze a Tiszán

Néhány héttel ezelőtt döbbenetes, a Kiskörei Vízlépcsőnél készült képek járták be a nyilvánosságot. Elképesztő mennyiségű hulladék gyűlt össze a Tiszán, a létesítmény előtti vízfelületen. A jelenlegi helyzet megoldása és a hasonló esetek megelőzése kulcskérdés a hazai Tisza-szakaszon.

Ujvári László

A Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai a rakodóterületen folyamatosan válogatják a felgyülemlett hulladékot.

Fotó: Ujvári László

Korábban nem volt példa olyan mértékű összefogásra, melyet kedden jelentettek be Kiskörén, a szakaszmérnökség székházában. Hazai civil szervezet és nemzetközi nagyvállalat állt az ügy mellé, létrehozva a Hulladékmentes Tisza projektet. Céljuk a hasonló esetek megelőzése, felszámolása, egy ehhez szükséges mozgalom létrehozása és a szükséges anyagi feltételek megteremtése.

Az elmúlt hetek árhullámai nyomán ismét rekordmennyiségű, uszadékfából és háztartási szemétből – főleg műanyagokból – álló hulladéktömeg érkezett a kiskörei duzzasztóműhöz.

Teljes felülete eléri a tizenhétezer négyzetmétert, vastagsága helyenként a három métert is meghaladja. A hulladék kitermelése már harminchárom nappal ezelőtt elkezdődött, de további hónapokat fog igénybe venni. A helyzetet tetézi, hogy a szakemberek – figyelembe véve az időjárási szélsőségeket – jelentős utánpótlásra számítanak.

– A feltorlódott, kommunális hulladékkal kevert uszadék mennyisége minden eddiginél nagyobb. A nagy mennyiség kiemeléséhez, elhelyezéséhez és válogatásához szükségessé vált a korábban kialakított rakodótér bővítése – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.

Az évek során kialakult helyzet kezelése tehát nem várhatott tovább, melynek érdekében a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott. Mint megtudtuk, az OVF a rakodótér fejlesztését tervezi.

A PET Kupa program pedig részt vesz a kitermelt hulladék szelektálásában és újrahasznosításában. Elengedhetetlen ugyanakkor a szükséges anyagi feltételek megteremtése, melyhez a Coca-Cola globális alapítványa, a The Coca-Cola Foundation nyújt segítő kezet.

A Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai a rakodóterületen folyamatosan válogatják a felgyülemlett hulladékot.
Fotó: Ujvári László

– Anyagi támogatással és önkéntes akciókban való részvétellel segítjük a probléma megoldását. A Tisza megtisztítását hetvennyolc millió forinttal támogatja az alapítvány – ismertette lapunknak Kerekes Péter, a Coca-Cola Company hazai igazgatója. Az alapítvány a nemzetközi működési bevételének egy százalékát évtizedek óta különféle – többek közt fenntarthatósági – célokra fordítja világszerte.

Ezzel létrejött a Hulladékmentes Tisza program. Az összefogás résztvevői a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó megtisztítását tűzték ki célul.

Mint azt hírportálunk kérdésére Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök elmondta, a hulladék kitermelése az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik. Az így megrakott kétszáz tonnás uszályt pedig a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi kikötőjébe vontatják, ahol a kirakodás után átválogatják a hulladékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában