Szolnok

2019.12.03. 20:00

Hosszú útra indult a világjáró biciklista

Miután letekert mintegy 2500 kilométert, a napokban Szolnokra is megérkezett Kodó Miklós, aki belevágott az Országos Kerékpáros Körtúrába.

Czakó Nóra

Kodó Miklós térképen is megmutatta az Országos Kéktúra útvonalát, hogy merre járt már és hová kell még eljutnia december 20-ig

Fotó: Csabai István

A gyermekfelügyelőként dolgozó gödöllői férfi szeptember közepén, Székesfehérvárról indult, és bejárta már Magyarország nyugati és északi részét, a napokban pedig az Alföldet. A több mint 4500 kilométeres távot december 20-ig kell teljesítenie.

Mindenhová kerékpárral jár a gödöllői Kodó Miklós, mint mondja, neki ez a közlekedési eszköze. Általában egyedül szokott tekerni, de hosszabb útjaira néha visz magával vállalkozókedvűeket is, főként gyerekeket.

– Mivel fiatalokkal foglalkozom, és hiperaktív is vagyok, a kerékpározással tudom kamatoztatni a képességeimet a gyerekek érdekében – mondta hírportálunknak Miklós, akit a szolnoki Hild terén csíptünk el néhány szóra. – Mindennap biciklizem, ami remek edzés, így amikor egy gyerekkel kelek útra, megvan a megfelelő kondícióm hozzá, hogy ugyanolyan sebességgel és technikával kerékpározzam, mint ők. Az eddigi leghosszabb túra, amit megtettem, ha jól emlékszem, az úgynevezett Mária út volt. Ez Máriabesnyőtől Csíksomlyóig, majd Csíksomlyótól vissza a déli Mária úton, egészen Budapestig tartott – idézte fel.

Kodó Miklós térképen is megmutatta az Országos Kéktúra útvonalát, hogy merre járt már és hová kell még eljutnia december 20-ig
Fotó: Csabai István

Az Országos Kéktúra, amelyen most vesz részt, hazánk legrangosabb jelvényszerző túrája, és körülbelül 4600 kilométer hosszú. Ezt apránként, naponta 30-90 kilométeres szakaszokban teszi meg. Mindehhez nem kevés felszerelésre van szükség, így kétkerekűje hátuljára igencsak nagy súly nehezedik.

– Itt van a csomagtartón a sátram, ami mínusz húsz Celsius-fokig biztosítja a meleget. Az egyik oldalán van az élelmiszer, a másikon a váltócipő- és ruha, és mivel kicsit hűvös az idő, három derékaljam is van – mutatta Miklós, mi mindennel van megpakolva kerékpárja.

– Az éjszakázást megfelelő sátorral, hálózsákkal és derékaljjal oldom meg, 3-4 naponta viszont megszállok valahol a tisztálkodás miatt. Ha jön a csikorgó hideg, akkor sem fogom feladni, ugyanúgy megyek tovább, mert ha valamit elkezd az ember, akkor azt természetesen be kell fejezni – állítja a világjáró kerékpáros.

A túrát teljesítőknek bélyegzőlenyomattal kell igazolniuk, merre jártak. Vagyis minden városban, amely szerepel az útvonalon, pecsétet kell kérniük. Ezen szerepel az adott község vagy város neve. A kerékpárosok ezt általában önkormányzatoktól szokták kérni vagy nagy városokban a Tourinform irodákban.

A spanyolországi El Caminóra is szeretne eljutni

Egyeseknek talán furcsa látvány lehet az út szélén tekerő, felpakolt karékpáros, de eddig még senki sem fejezte ki nemtetszését Miklós iránt.

– Erdélyben szoktak a kamionosok dudálni és mutatják a feltartott hüvelykujjukat, hogy le a kalappal. Főleg, amikor a Hargita hegységen tekerünk felfelé. Egyébként ki vagyok világítva, csillogok, villogok, tehát általában észrevesznek az autósok úgy-ahogy. Eddig még csak olyan négyszer-ötször kellett lemennem az árokba – árulta el.

Miklósnak már a következő túrára is megvannak a tervei. Mivel a Mária-utat már többször megjárta gyalog és kerékpárral is, Spanyolországba, az El Caminóra szeretne eljutni, de Magyarországról indulva. Hogy gyalog vagy kerékpárral, az majd még kiderül…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában