tervezet

2019.05.01. 15:20

Hulladékkommandót hoztak létre Törökszentmiklóson

Háromszáznyolcvan tonna illegálisan lerakott szemét. Ennyi keletkezik évente Törökszentmiklóson, melynek elszállítása közel tízmillió forintjába kerül az önkormányzatnak. Az áldatlan állapotok megszüntetésére átfogó hulladékgazdálkodási tervet dolgozott ki a város, az érintett hatóságok és civil szervezetek bevonásával.

Molnár-Révész Erika

Vadász István évek óta hiába küzd az illegális szemetelőkkel, akik folyamatosan a háza előtt rakják le a hulladékot.

– Már széttúrt mindent a patkány, a szomszédnál is, nálam is…

Az évek óta tartó áldatlan állapotokról beszélt így hónapokkal ezelőtt a Törökszentmiklós keleti részen élő Vadász István. Az otthonával szemközti üres placcot rendszeresen használták ismeretlenek illegális szemétlerakóként.

Az üres flakonok, kiszolgált háztartási gépek és ételmaradékok nemcsak elcsúfították az utca képét, de a rágcsálók elszaporodásának is kedveztek. Éppen ezért üdvözli az önkormányzat nemrég elfogadott hulladékgazdálkodási tervezetét.

– Nagyon helyes! Valamit tenni is kell ebben az ügyben végre! Mindenki fizesse ki magának a hulladék elszállítását, és vitesse oda a szemetét, ahová kell, például a kijelölt átvevőhelyekre. Örülök, hogy intézkednek az ügyben, hiszen én is hosszú ideje érintett vagyok benne – reagált a hírre a lakos.

– Éves szinten 380 tonna illegálisan lerakott hulladék képződik a városban. Ez nem új keletű probléma, évek óta küzd a város az illegális szemetelőkkel. Ám az utóbbi években azt tapasztaltuk, a probléma egyre nagyobb méreteket ölt.

– Ezért volt szükség arra, hogy egy új koncepció készüljön, melybe a lakosságot is megpróbáljuk bevonni, hiszen ez a mi városunk, a tisztaságért nekünk is tennünk kell – hangsúlyozta Barna Tünde, az önkormányzat környezetvédelmi referense. Hozzátette, fontos, hogy a lakosság bizonyító erejű fotókkal segítse a hatóság munkáját.

Vadász István évek óta hiába küzd az illegális szemetelőkkel, akik folyamatosan a háza előtt rakják le a hulladékot.
Fotós: Mészáros János

Ezért dolgozták ki civil szervezetek és hatóságok bevonásával azt az intézkedéscsomagot, amely év végéig tartalmaz különböző feladatokat. Ennek egyik része az úgynevezett hulladékkommandó létrehozása, melyben a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet és a mezőőrök mellett a civilek jelentkezését várják.

A kommandó májustól bármikor lecsaphat az illegális szemetelőkre. A civileket pénzjutalommal is motiválttá tenné az önkormányzat. Azokat, akik olyan bizonyítékkal szolgálnak, amelyek segítenek a felderítésben, a cselekmény súlyától függően akár harmincezer forinttal is jutalmazhatják majd.

Bírságra számíthat, aki nem köt szerződést

– Mivel a hulladékkommandó önmagában nem oldja meg a problémákat, egy komplex intézkedési tervet, hulladékgazdálkodási koncepciót fogadott el a város. Ezt 2018 no­vemberében tárgyalta először a képviselő-­testület, előtte folyamatosan egyeztettünk a különböző hatóságokkal, civil szervezetekkel – tájékoztatta hírportálunkat dr. Libor Imre, Törökszentmiklós jegyzője.

Elmondta, az első intézkedés a hulladékgazdálkodási terven belül már folyamatban van, mégpedig a közszolgáltatási szerződések felülvizsgálata.

– Becsült adatok szerint ezer háztartás nem rendelkezik Törökszentmiklóson közszolgáltatási szerződéssel, pedig az 2012 óta kötelező. Az a háztartás vagy vállalkozás, amelyről kiderül, hogy nem kötött szerződést a hulladékszállítóval, első körben felhívást kap az önkormányzattól, hogy záros határidőn belül tegye ezt meg.

– S ezt igazolniuk is kell az önkormányzat felé. Ha nem teszik meg, egy helyi rendelet értelmében pénzbírsággal szankcionáljuk, amely magánszemély esetében maximum 200 ezer forint lehet, más esetben akár kettőmillió forint. A büntetés többször is kiszabható – mondta az egyik intézkedésről a jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában