Tiszainoka

2020.01.13. 07:00

Húsvétkor avatják fel az új tájházat

Régi álom teljesült a négyszáztíz lelkes kis tiszazugi faluban, elkészült ugyanis a település saját tájháza.

P. Pusztai Nóra

– A műszaki átadás történt nemrég meg – hangsúlyozta Kiss Erzsébet Eliza polgármester. A településvezető beavatott a kezdetekbe is: legutoljára a helyi roma önkormányzat székhelyeként működött a falu egyik legrégebbi háza, az utóbbi években viszont lakhatatlanná vált, lebontásra ítélték. – Pályázati forrásokat kerestem, hogyan menthetnénk meg, ugyanis a lebontás helyett a felújításra szavaztunk. Tíz és fél millió forintból szépült meg a házikó, ezután a település tájgyűjteményét méltó helyen állíthatjuk ki.

– A falu egykori és jelenlegi lakosai adták össze a gyűjteményt, de szereztem hozzá még korábbi szolgabírói szekrényt is – beszélt a részletekről a polgármester, majd hozzátette, hogy a belső látványtervek alapján egy igazi muskátlis kis ház várja majd a látogatókat.

– Az állandó kiállítás mellett hagyományőrző programokat is szervezünk majd az épületben, a falu egy újabb közösségi tereként szeretnénk használni. A tervek szerint április elején, húsvétkor tojásfestéssel és locsolkodással avatjuk fel – sorolta elképzeléseit a megyeszékhelytől mintegy negyven kilométerre fekvő Tisza-parti kistelepülés első embere, Kiss Erzsébet Eliza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában