továbbtanulás

2020.02.27. 20:00

Idegen nyelvi tagozatra jelentkeztek a legtöbben megyénkben

A közelmúltban zárult le a középiskolai felvételi időszak. A nyolcadikos diákok számára az általános iskolák szervezték meg a felvételi lapok kitöltését.

Munkatársainktól

Több megyebeli középiskolában már pontosan tudják, mennyien jelentkeztek hozzájuk

Fotó: Illusztrációfotó: Shutterstock

Több megyebeli középiskolában már pontosan tudják, mennyien jelentkeztek hozzájuk. A Jászberényi Tankerületi Központ fenntartásában három középiskola működik a Jászságban. A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumba százötvenhat fő jelentkezett. Közöttük voltak olyan diákok is, akik több szakot jelöltek meg. Idegen nyelvire kilencvenegy, informatikára nyolcvanöt, míg a sport, biológia, egészségtan szakra ötvenhat tanuló adta be jelentkezését. A tankerületi központ tájékoztatójából megtudtuk, hogy a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumot 107-en választották.

Az intézményben legtöbben, ötvenöten angol nyelvi tagozatra jelentkeztek, matematika szakra harmincnégy diák, sportiskolába pedig tizennyolc fő készül. A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumba kettőszáztizenkilencen adták be jelentkezésüket, közülük szintén voltak olyan diákok, akik több tagozatot is megjelöltek. Legnépszerűbb szak a nyelvi, ahová százharmincegy, míg a társadalomismeretre száztizenhárom tanuló szeretne bekerülni.

Kevesebben választották a matematikát, amelyre ebben az esztendőben kilencvenegy tanuló, és a természetismeret, amelyre összesen nyolcvanöt fő jelentkezett.

A Szolnoki Tankerületi Központban még folyik az adatok feldolgozása, így a pontos számokról későbbre ígértek tájékoztatást. Az egyházi fenntartású intézmények iránt is jelentős az érdeklődés. A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumot közel százharminc nyolcadikos jelölte meg továbbtanulási célként.

– Ez a szám közel azonos a korábbi évekével. Noha a napokban még tart az összesítés, a számok alapján úgy tűnik, az angol szak a legnépszerűbb. Ezt a társadalomtudományi és általános képzés követi. Az új szakunkat, a drámapedagógiát is jó néhányan megjelölték – mondta Balogh Zsolt, az intézmény igazgatója.

A Karcagi Nagykun Református Gimnáziumba huszonhárom általános iskolából több mint száz jelentkezési lap érkezett. – Legnépszerűbb képzéseinkre, mint a biológia–kémia, a matematika–fizika és a magyar–történelem most is van érdeklődés, valamint örvendetes módon az angol és az informatika irányt is többen megjelölték. Bizakodunk abban, hogy a jelentkezők nagy része intézményünkben fogja majd megkezdeni a 2020/2021-es tanévet – tudtuk meg Tóth Barna igazgatótól.

A felsőoktatási határidő is lejárt

Szintén február közepéig kellett leadniuk a jelentkezésüket a végzős középiskolásoknak. A hitelesítési időszak után a hiánypótlással még pontosíthatják a pályázatokat. Az Eduline adatai szerint továbbra is kiemelt szaknak számít a kereskedelem és marketing, a kommunikáció- és médiatudomány, az általános orvosi képzés, valamint a gazdálkodás és vállalatvezetés. Az említett képzések előzetes ponthatárait már megtekinthetik a leendő hallgatók, ám a végleges számok még változhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában