Látogatás

2020.04.06. 14:00

Időseket támogat a szolnoki Csábi család a veszélyhelyzetben

Kis túlzással megállt az élet a nagyvilágban, már ha az élet fogalmát a nyüzsgő emberi tevékenységgel kapcsoljuk össze. Mondjuk úgy, a létezés manapság csendes, visszafogott, némileg unalmas mocorgássá „silányodott”. Tartalmas emberi kapcsolatok nélkül. A világot megjárt szolnoki, egykori válogatott futballista és szövetségi kapitány, Csábi Józsefnek és családja tagjainak mindennapjai is jelentősen lelassultak. De hogyan is telnek a percek, s az órák a szűkebb baráti társaságokban „Kalácsnak” becézett nagyszerű sportembernek, a Szolnoki MÁV FC vezetőedzőjének?

Mészáros Géza

A család kedvencének, Lunának a sétáltatását manapság József gyakorolja a legtöbbször

Forrás: Beküldött fotó

Az, hogy a szolnoki születésű Csábi József a feleségével, a szintén szolnoki Papp Tímeával Szolnokon éli meg napjaink egészségügyi vészkorszakát, csak azoknak meglepő, akik nem tudják, hogy a család már hosszú évekkel ezelőtt Érdre költözött. A családfőt a munkája ugyanis a fővároshoz kötötte, ezért korábban a budapesti agglomeráció vonzásában kerestek és találtak maguknak egy „vidéki” házat a Pest megyei jogú városban.

– Ma tulajdonképpen albérletben lakunk idehaza. A Szolnoki MÁV FC vezetőedzőjeként jómagam már többször voltam Szolnokon, mint Érden. Úgy döntöttünk a feleségemmel, Timivel, hogy a szülei közelében keresünk egy albérletet, így az anyukájáéknak is tud majd bármiben segíteni. Most, a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen hasznos döntésnek bizonyult az átmeneti visszaköltözés – állítja az NB II.-ben szereplő csapat trénere.

A család kedvencének, Lunának a sétáltatását manapság József gyakorolja a legtöbbször
Fotó: Beküldött fotó

Az ifjabbik Csábi család felmenő ági férfi tagjai ízig-vérig sportemberek és szolnoki lokálpatrióták. Timi édesapja az a Papp II. „Kígyó” István, aki a legendás Szolnoki MTE-nek, Józsi apukája pedig az ugyancsak mitikus Szolnoki MÁV-nak volt hosszú ideig meghatározó, karakteres és szimbolikus, kiváló képességű labdarúgója.

– Az én szüleimre immáron az égiek vigyáznak, Timiére viszont, főleg mostanság, neki kell. Naponta visz számukra élelmiszert, meleg ebédet. De nem csupán őket támogatja. Timi egykori osztálytársainak és jelenlegi barátnőinek egy része külföldön él. Ők kérték meg a feleségemet, hogy, hasonlóan, mint sajátjának, az övéiknek is segítsen bevásárolni, a kültéri napi teendőket ellátni. Timi nem kötelességnek érzi mindezt, hanem szívéből jövő, lelkéből áradó karitatív szolgáltatásnak. Tulajdonképpen a missziója akár idegen idős emberekére is kiterjedne, ha egy nap nem csupán huszonnégy órából állna – hangsúlyozza József.

Csábiék két felnőtt lánya már kirepült a családi fészekből. A 27 éves Netti (Anett) Diósdon él a párjával. És, hogy esetében sem esett messze az alma a fájától, jelzi, hogy a nagylány a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) megbízott munkatársa. Aki az egyik szervezője az ismert okokból jövő évre átcsúszó labdarúgó Európa-bajnokság egyik rendező városában, Budapesten zajló mérkőzéseknek. A 23 esztendős Hanna tavaly szeptember óta a skóciai Edinburghben tanul. A járvány miatt „kint ragadt”, de nővéréhez hasonlóan, ő is mindennap „érintkezik” szüleivel, persze egyelőre csak a világhálón keresztül.

– Én nem tudok elszakadni a futballtól – hangoztatja József. – Most a pályán nincs fociélet, és a televízión keresztül sincsenek élő közvetítések. Marad a videó, és a korábbi meccsek felelevenítése, illetve továbbértékelése. Azért sajnálom, hogy nem találkozhatok személyesen a srácokkal, mert viszonylagosan jól kezdtük a szezont, a sikerek közelebb hoztak bennünket, kialakult a kölcsönös bizalom. Az elmúlt hét végéig még tudtunk kiscsoportos, négy-öt fős tréningeken gyakorolni. Múlt szombattól online edzések vannak, amik bármennyire is a jól előkészített edzésnapló szerint történnek, mégsem hasonlíthatóak a testközeli gyakorlásokhoz.

– Mindezen felül igyekszem magam is segíteni a rászorulókat. Már jelentkeztem arra a programra, amelynek tagjai maszkokat osztanak a szolnoki családoknak. Várom a megbízásokat, addig is a család kedvencét, a labrador-vizsla keverék „Luna” kutyusunkat sétáltatom Timivel közösen, vagy csak ebtársként, jómagam…

Játszott a válogatottban, majd később irányította is azt

Csábi József tízszeres magyar válogatott labdarúgó, egyszeres magyar szövetségi kapitány. A Szolnoki MÁV-MTE-ben kezdte felnőtt pályafutását, majd katonaként a Budapest Honvédhoz került, amellyel háromszor lett magyar bajnok, egyszeres Magyar Kupa-győztes. Játszott még a BVSC-ben, később Izraelben is légióskodott. Edzőként irányította a Nyíregyházi Spartacust, a Budapest Honvédot, valamint immár második alkalommal a Szolnoki MÁV-ot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában