KUNSZENTMÁRTON

2019.10.02. 17:30

Igazi programkavalkád volt a rendhagyó őszi fesztiválon

Idén is csatlakozott Kunszentmárton az országos kezdeményezésű Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A szombati programon peregtek és pattogtak a kukoricaszemek, népi játékok várták a legkisebbeket. Tárt kapukkal és rendhagyó tárlatvezetéssel kalauzolták a Helytörténeti Múzeumba látogatókat. Sőt, még kiszit is főztek a múzeum udvarán.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

A Helytörténeti Múzeumban idén is megtartották az immár hagyományos Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényt. Hétvégén megtelt az intézmény udvara, ahova fiatalokat és idősebbeket egyaránt vártak.

– Az „Őszi fények” néven meghirdetett felnőtt és gyermek lámpáskészítő verseny eredményhirdetése mellett a Látványtár állandó kiállításait rendhagyó tárlatvezetéssel tekinthették meg a látogatók – mondta Hegedűs Krisztián, a rendezvény szervezője, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum általános igazgatóhelyettese.

Az udvarra a betakarítással kapcsolatos kézműves-foglalkozásokat hirdettek. Peregtek és pattogtak a kukoricaszemek. Az udvaron a paprikafűzés mellett Bencsik Márta vezetésével a kukoricafosztást, -morzsolást, valamint a darálást is kipróbálhatták a látogatók. Az üstben rotyogott a kiszi, mely kóstolására is lehetőség nyílt.

– Nálunk ez egy híg, félkész szilvalekvárt jelent, melyet tarka szilvából főztek a kunszenti Idősek Klubjának tagjai. A helyi hagyományokhoz igazodva, savanykás ízével az egyik legzamatosabb ételkülönleges­ség a környéken – részletezte a szervező. Hozzátette: a lek­várfőzés közösségépítő szerepe kikerülhetetlen, hiszen a hagyományok örökítésével régi receptek maradhatnak fenn.

– A nap folyamán közel háromszázan látogattak a múzeumba, közöttük akadtak olyanok, akiket a korábbi programjainkkal nem tudtunk becsábítani az intézménybe – mesélte Hegedűs Krisztián, majd kifejtette, hogy évről évre igyekeznek olyan elemeket szervezni a vigasságra, mellyel széles kört tudnak megszólítani.

A legkisebbeket az Esztrád színház zenés műsora szórakoztatta a múzeum udvarán, de volt Babaskanzen, valamint Makra András vicces népi játékokra is hívta a fiatalokat. A Pankastic koncertje után egy helyi formáció zenélt. A délutánt a Szent Mihály-napi tűzgyújtás zárta, mely feledhetetlenné varázsolta az ősz legzamatosabb rendezvényét.

A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum udvarán ízletes mustot is készítettek a gyerekek
Fotó: Beküldött fotó

 

Pálinkákat mustráltak

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva tartották a II. Tiszazugi Gyümölcspárlatok Versenyét, ahova harmincöt pálinkát neveztek idén – mondta Hegedűs Krisztián, a kunszenti Helytörténeti Múzeum általános igazgatóhelyettese. A zsűrizésben a Jászsági Pálinka Lovagrend, a Zsoldos Pálinka manufaktúra és a város vezetése is segédkezett. A különféle szempontok szerint értékelt nedűket arany, ezüst és bronz fokozattal minősítették. A Tiszazug legjobbja címet Mihály Dániel kékfrankos pálinkája nyerte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában