JÁSZKUNSÁG

2017.08.19. 13:18

Indul a harc a tanszerekért, hamarosan kezdődik a suli

Már csak két hét van hátra a nyári szünetből, de a legtöbb szülő még nem szerezte be gyermekének az iskolába szükséges tanszereket. Körképünk során azt tapasztaltuk, hogy egyre inkább a minőséget tartják fontosnak a vásárlók, szemben az alacsony árakkal.

Megkezdődött az iskolai nagybevásárlás a szolnoki Kultúrcikk és Otthon Szaküzletben

Fotó: Fodor Orsolya

– Most még csak apránként készülődnek a szülők az iskolakezdésre, augusztus vége felé azonban beindul a roham, és előfordulhat, hogy a nyitvatartást is meg kell hosszabbítanunk – mondta el honlapunknak Szabó József, az irodaszerek árusításával is foglalkozó szolnoki Kultúrcikk és Otthon Szaküzlet vezetője.

– Szeptember közepétől pedig a középiskolások jönnek, és leginkább a füzetek és az oldaltáskák fogynak majd. Volt azonban olyan szülő is, aki május végén vásárolt be, hogy elkerülje az augusztusi őrületet, és akkor még a kínálat is nagyobb – magyarázta az üzletvezető.

A szolnoki kereskedésben a különféle tanszerek mellett tornacipőt, tornadresszt és babzsákot is árusítanak, így minden egy helyen beszerezhető.

A polcokon pedig mindenféle márkájú és árkategóriájú termék megtalálható, de még az olcsó áruk is jó minőségűek.

– Az a tapasztalatunk, hogy a vásárlók nagyjából hetven százalékának a márka a legfontosabb, és inkább a jó minőségű termékeket keresik, nem pedig az olcsót.

Megkezdődött az iskolai nagybevásárlás a szolnoki Kultúrcikk és Otthon Szaküzletben
Fotós: Fodor Orsolya

– Az is megfigyelhető, hogy sokszor vásárolnak az alapján, amit a tévében, a reklámokban látnak. A táskáknál pedig arra figyelnek a legjobban, hogy ergonomikus kialakítású, tehát gerinckímélő legyen – mutatott rá az üzletvezető, aki egyébként azt tapasztalja, hogy a vásárlók nem mernek az eladóktól segítséget kérni.

„Nekünk a minőség a legfontosabb szempont, nem pedig az ár vagy a márka, hisz strapabíró tanszereket szeretnénk.”

– Arról azonban, hogy milyen mintája legyen a megvásárolt iskolaszereknek, a lányunk dönt, hisz ő fogja majd használni őket – árulta el egy éppen az üzletben vásároló szolnoki család, akik a harmadik osztályba készülő gyermeküknek szerezték be a szükséges tanszereket az iskolától kapott lista alapján.

– Az iskolatáskát már korábban, még a nyár elején megvettük sokkal olcsóbban, mert tudtuk, hogy később felemelik majd az árát.

– Mi egyébként azóta ebben az üzletben vásárolunk, hogy a lányunk elkezdte az iskolát, mert itt szakszerű segítséget is kapunk, így tényleg olyan tanszereket vásárolunk, amelyeket a tanárok kérnek – így elkerüljük a felesleges pénzkiadást.

Ez a család – az apa elmondása szerint – ezúttal mintegy tízezer forintból megúszta a harmadik osztályba készülő csemete tanszereinek beszerzését.

Máshol azonban ennél jóval többe is kerülhet egy-egy beiskolázás, és akkor még nem beszéltünk az iskolatáskáról…

– Mi még nem vettük meg a nyolcadik osztályba készülő fiam tanszereit, mert az iskolában majd csak az első napokban mondják el, hogy mire lesz szükségük – mondta egy szintén szolnoki anyuka.

– Amiről azonban tudjuk, hogy biztosan kell, megvesszük majd az egyik bevásárlóközpontban, mert akkor egyúttal a havi bevásárlást is letudjuk…

Sokan a beiskolázási utalványra várnak

– Júliustól folyamatosan nő az iskolaszerek iránti kereslet. A korábbi évek gyakorlata alapján az idén is két nagyobb rohamra számítunk a tanévkezdés előtt: augusztus második felében főként a kisiskolás diákok szülei szerzik be a szükséges iskolaszereket, majd szeptember elején a felsőbb évfolyamosok és szüleik keresik fel üzletünket a tanszerlistákkal – tudtuk meg Deli Jánostól, a szolnoki Pátria Papír szaküzlet vezetőjétől.

– Az utóbbi hetekben nálunk is egyre érezhetőbb volt az iskolaszezon hatása, a vásárlóink többsége mind tudatosabban tervezi meg a bevásárlásokat: felmérik a kínálatot, az árakat, több részletben szerzik be a szükséges termékeket, és minden hónapban vásárolnak valamit – tette hozzá az üzletvezető, aki elárulta, hogy bár a vevőknek még mindig az ár a domináns, egyre többen és egyre jobban odafigyelnek már a minőségre is. Számtalan helyen forgalmaznak manapság iskolaszereket, a szakkereskedésekben azonban szakirányú is segítséget nyújtanak a vásárlóknak: a szolnoki üzletben például a füzet- és tanszercsomagok összeállításában segédkeznek és tankönyvcsomagolást is vállalnak.

– Természetesen idén is vannak aktuális kedvencek, a Verdák, a Jégvarázs a legnépszerűbb dizájnok. Azonban a tartós termékek, például tolltartók és iskolatáskák esetén a tudatos vevő nem ezeket vásárolja meg, még ha a gyermek azt is szeretné, mert így két-három évig ki tudja húzni a használati időt. Az idei slágertermék egyébként az emoji lesz, amelyből film is készült, és éppen most fut a mozikban – fejtette ki az üzletvezető.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!