galériával/frissítve

2019.09.13. 18:49

Ingyenes szűrésekkel várnak mindenkit Szolnokon

Ceglédre érkezett a napokban hazánk legátfogóbb egészségügyi szűrőprogramja. Az egészségmegőrzésre irányuló kezdeményezés során több mint harmincféle vizsgálatra várták az érdeklődőket. A szolnoki Kossuth térre pedig pénteken érkezett meg hazánk legnagyobb mobil diagnosztikai központja.

Hartai Gergely, Czakó Nóra

– Legyen szíves, engem és a menyemet is írjon fel a listára. Mindketten részt szeretnénk venni a vizsgálatokon… – regisztrált az elsők között egy idős hölgy Cegléden, a Szabadság téri szűrőbusz előtti standnál. Ahol megtudhattuk, Magyarország egészségvédelmi szűrőprogramja keretében ingyenesen, 37 különböző szűrővizsgálaton eshetnek át azok, akik képet szeretnének kapni egészségi állapotukról.

A program nagy előnye, hogy a mindenre kiterjedő vizsgálatok egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel elkészülnek. Az állapotfelmérések közt szerepel egyebek között szív- és érrendszeri vizsgálat, vérnyomásmérés, érfalrugalmasság-vizsgálat, koleszterinszint-mérés, vér­cu­korszintmérés, véroxigén-vizsgálat, szemnyomás­vizsgálat, computeres látásvizsgálat, szemüvegdioptria-vizsgálat, súly-, célsúly-meghatározás, testzsírtömeg-mérés, hallásvizsgálat, vastagbéldaganat – IBS – reflux rizikóteszt, valamint tejcukorérzékenység-felmérés.

A szűrések mellett számos más lehetőség is kínálkozott, hogy felhívják a figyelmet a betegségek megelőzésére, az egészséges életmódra. Így tett Őze Mária iskolavédőnő is, aki a fiataloknak szemléltette az egyes betegségek kialakulásának folyamatát.

– Az én standomnál négy asztal látható, amelyeken anatómiai modelleket helyeztünk el. Ezeken megtalálhatók egészséges szervek, szervrendszerek, ugyanakkor a betegségeket jól tükröző modelleket is kiállítottunk – taglalta a védőnő. Hozzátette, látható nála egészséges fogazat is, amelyen a gyerekeknek be tudják mutatni, hogyan helyezkednek el a fogak, mi a szerepük, s hogy miként kell odafigyelni az ápolásukra.

– Az elváltozásokra szintén ráirányítjuk a figyelmet, a fogromlás terjedését is érzékeltetni tudjuk. A fogszuvasodás ugyanis sokszor rejtetten történik, bizonyos jelei azonban még akkor is lehetnek, ha nem látjuk a szájban ennek kezdeményeit. Sokszor a betegség beljebb terjed, amit első látásra észre sem veszünk – mutatott rá Őze Mária.

Őze Mária anatómiai modelleket mutatott be a diákoknak.
Fotó: Hartai Gergely

Az eseményre a ceglédi iskolások nagy része is ellátogatott. Csoportjaik körforgásszerűen, váltásokban kaptak ismertetőt az egészségmegőrzést segítő tudnivalókról.

Az iskolavédőnő kiemelte, a rendezvényt anatómiai mozi teszi még különlegesebbé, ahol a diákok újszerű formában követhetik nyomon szervezetünk felépítését. Ugyanakkor a legifjabbak az egészséges étkezéssel kapcsolatban is hiteles tanácsokat kaphattak. Felhívták a figyelmet a HIV-vírusra is, melynek modelljét több milliószoros nagyításban szemléltették a látogatóknak.

Szolnokra érkezett a szűrőkamion

A szolnoki Kossuth térre pénteken érkezett meg hazánk legnagyobb mobil diagnosztikai központja, hogy két napon át ingyenes szűrővizsgálatokat kínáljon minden magyar állampolgárnak. A megyeszékhely a 2010-ben indult Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának 1830. állomása.

– A program célja, hogy felhívja a figyelmet arra, amit úgy gondolom, mindenki tud, hogy a legfontosabb az egészség – mondta Szabó István alpolgármester a tegnapi megnyitón.

– Ahhoz azonban, hogy ezt megőrizzük, célszerű mindenkinek rendszeresen elvégeztetni a szűrővizsgálatokat. Ez azért fontos, hogy ha a betegség jelei mutatkoznak, időben elkezdődjön a kezelés. Mindenkit arra biztatok, hogy legalább évente egy alkalommal menjen el szűrővizsgálatra – hangsúlyozta az alpolgármester. Dankovics Gergely programigazgatótól megtudtuk, hogy mivel sokan regisztráltak előre, mindkét napon teljes telt házra számítanak. Emellett közel 650 gyermek is érkezik a térségi iskolákból. Ha valaki lemaradna erről a programról, szeptember 29-én a szolnoki sportcsarnokban, a családi egészségnapon hasonló szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket.

Jász-Nagykun-Szolnok megye egészségügyi adatai (2018)

Dolgozó orvosok száma: 882 fő

Dolgozó orvosok tízezer lakosra jutó száma: 23,8 fő

Háziorvosok és házi gyermekorvosok száma: 225 fő

Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakos: 1644 fő

Működő kórházi ágyak száma: 2421 darab

Működő kórházi ágyak tízezer lakosra jutó száma: 65,6 darab

Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában