Galériával

2019.12.23. 07:00

Jászberény múltjának egyik sötét korszakát mutatja be a könyv

Történelmünk egyik sötét korszakát, a Tanácsköztársaság jászsági vonatkozásait dolgozta fel Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna, Jászságért díjas helytörténész legújabb könyvében.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

„Az egyház ellen elkövetett visszaélések a Tanácsköztársaság idején a Jászságban” című kiadványt december 19-én mutatták be a Jász Múzeumban. Hortiné Dr. Bathó Edit, múzeumigazgató köszöntőjét követően Faragó Annamária, dokumentumfilmes ajánlotta a könyvet az érdeklődők figyelmébe.

– Az ízig-vérig lokálpatrióta szerző kutatása, történelmi írása egyedülálló, nagyon nagy hiányt pótol. Minden írása épülésünkre van, ez a legutóbbi is, a tanácsköztársaság századik évfordulójára emlékező, mely ismereteinket gazdagítja. A szerző tárgyilagos, pontos hivatkozásokkal mutatja be Jászberénynek ezt a sötét korszakát – mondta Faragó Annamária.

A könyvbemutatón Dr. Suba Györgyné elmondta, hogy a kutatáshoz levéltári dokumentumok voltak segítségére, különösen fontos iratok maradtak meg az egri Főegyházmegyei Levéltárban. A kiadványban – amit a szerző dolgozatnak nevez – kifejti, hogy két dokumentumból kiindulva kezdett hozzá a téma feltárásához. Az egyik, Kocsis István jászberényi káplán az Egri Egyházmegyei Közlönyben publikált írása volt, melyben a berényi egyházat ért sérelmeket részletesen, szemléletesen rögzítette. A helytörténész a káplán által leírt zaklatások történetéről korábban szinte semmit nem hallott.

A másik írás, ami tanulmányozásra ösztönözte a szerzőt a Jász Hírlap 1922. március 23-i számában, Suba Antal városi képviselő, a Keresztény Kisgazda és Földműves Párt alelnökének halála alkalmából megjelent nekrológ volt. A cikk kitért a politikus 1919-es meghurcolására is. A Tanácsköztársaság eseményeinek kutatásában napjainkban is sok a fehér folt. Dr. Suba Györgyné dolgozatával a jászberényi és a jászsági fehér folt egy szeletének eltüntetésére tett kísérletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában