Folyamatosan frissül

2020.03.20. 12:15

Jászkunság: további információk a koronavírus elleni védekezésről

Cikkünkben összegyűjtjük és folyamatosan frissítjük a koronavírussal kapcsolatos aktuális információkat.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Március 20.

Szombattól újabb korlátozások lépnek életbe Tiszafüreden

Március 20-án, pénteken délután 4 órától a tiszafüredi önkormányzat kezdeményezésére az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Vízi Tagozata és a település önkormányzati rendészete a Tiszafüred, Tiszaörvény és Kócsújfalu lakóövezeteiben hangosbemondón keresztül is felhívják az idősek és a karanténban lévők figyelmét az otthonmaradásra és tájékoztatják az érintett korosztályt a járványügyi helyzettel kapcsolatos teendőkre.

A polgárőrök segítenek abban is, hogy minél több ember tudomást szerezzen az ingyenesen hívható 06-80-818-090-es zöld számról, amelyen keresztül Tiszafüred városa koordinálja a 70 évnél idősebb emberek kapcsolattartását és ellátását.

Tiszafüreden annak érdekében, hogy lassítsák a koronavírus terjedését újabb korlátozó intézkedések lépnek életbe. Szombattól visszavonásig bezárnak a játszóterek, kondiparkok, kültéri sportpályák – olvasható a közleményben.

Különleges munkarendet vezet be a Stadler szolnoki üzeme

Az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel és a munkavállalók egészségének megóvása érdekében különleges munkarendet vezet be a Stadler szolnoki kocsiszekrény üzeme. A döntés értelmében a termelőtevékenységet végző munkatársak néhány részterület kivételével az eddigi két műszakos munkarendről egy műszakos munkarendre térnek át, míg a termelést támogató területek munkaidő-beosztása ehhez igazodva változik. Ezzel párhuzamosan a Stadler a szolnoki üzem minden munkavállalója számára 4 havi munkaidő-keretet rendel el, amellyel megfelelő rugalmasság biztosítható a kötelező munkaórák teljesítéséhez.

A különleges munkarend 2020. március 23-tól április 17-ig hatályos, amely időszak az egészségügyi veszélyhelyzet körülményeinek fényében lecsökkenthető, szükség esetén meghosszabbítható, vagy átalakítható – tájékoztatott a cég közleményében.

Március 19.

Változott a MÁV-START személyes ügyfélszolgálatainak működése

– A járványügyi helyzet miatt, a MÁV-START átszervezte és korlátozta a személyes ügyfélszolgálatai működését. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását – írja közleményében a társaság.

Az utasok és a munkavállalók egészségének védelme érdekében, a személyes ügyfélszolgálatok országosan 2020. március 19-étől korlátozott szolgáltatással és új helyszíneken várják az ügyfeleket. Az eddigi, nyitott pultos ügyfélszolgálati helyszínek helyett, az adott állomás személypénztárában, az erre kijelölt ablaknál történik az ügyfelek fogadása, e pénztárablakok kialakítása alkalmas a fertőzés kockázatának csökkentésére. Az új helyszíneken az ajándéktárgyak értékesítéséére és az önkiszolgáló csomagmegőrzők üzemeltetésére nincs lehetőség. A személyes ügyfélszolgálatok többi szolgáltatása továbbra is elérhető.

Az érintett irodák: Keleti pályaudvar, Déli pályaudvar, Székesfehérvár, Győr, Szolnok, Pécs, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Békéscsaba.

A MÁV-nál bekövetkezett további változásokról a társaság honlapján tájékozódhatnak.

Iratkarantént vezetett be a Szolnoki Törvényszék

A Szolnoki Törvényszék a koronavírus bírósági szervezeten belüli megjelenésének, szükség esetén terjedésének megelőzése érdekében nyomatékosan arra kér minden állampolgárt, hogy a rendkívüli ítélkezési szünet tartama alatt küldeményeiket elektronikus ügyfélkapun keresztül szíveskedjenek eljuttatni a bíróságnak.

Ha mégis a postai utat vagy a gyűjtőládákban történő elhelyezést választják, a küldeményt minden esetben zárt borítékban szíveskedjenek elhelyezni, és a borítékon jól láthatóan és olvashatóan szíveskedjenek feltüntetni a nevüket, az érintett ügy számát és a beadványuk tárgyát (pl. keresetlevél, ellenkérelem, fellebbezés stb.).

Egyúttal tájékoztatja ügyfeleit, hogy a bírósághoz nem elektronikus ügyfélkapun keresztül érkező küldemények bíróságra érkezésének napja változatlanul az a nap, amikor küldemény megérkezik. A küldeményeket azonban, az azokon esetlegesen előforduló kórokozók elleni védelem érdekében az érkezés napján 14 napos iratkaranténba helyezik. Így azok csak a bíróságra érkezést követő 14. napot követően kerülnek a bírósági iratba, és ily módon az ügyben eljáró bíró, bírósági titkár elé – tájékoztatott a Szolnoki Törvényszék.

Március 18.

Újabb intézkedések Szolnokon

Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere közösségi oldalán a legújabb intézkedésekről tájékoztatott:

  • A gázórákat, vízórákat nem olvassák le, elegendő kiragasztani annak állását, vagy bediktálni.
  • A játszótereken túl lezárják a köztéri tornapályákat, sportpályákat.
  • A szociális bérlakásban élőknek nem kell kifizetnie a következő havi lakbért.
  • Kérik a lakosságot, hogy jelezzék, ha szépkorú ismerősüknek, családtagjuknak segítségre van szüksége.
  • Új zöldszámot állítottak szolgálatba a 80/620-004-es számon, itt krízishelyzetben lévők kaphatnak tanácsot, segítséget.
  • Zöld szám segíti a 70 évnél idősebb embereket Tiszafüreden

    A szerdai naptól ingyenes hívható, zöld számmal segíti a 70 évnél idősebb emberek kapcsolattartását és ellátását a tiszafüredi önkormányzat. Kérik, hogy a családtagok, ismerősök, szomszédok jelezzenek, amennyiben egy idős embernek segítségre lenne szüksége.

    A Tiszafüreden, Tiszaörvényen és Kócsújfalun élők segítséget kapnak az étel házhoz szállításában, bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában is. A felmerülő igényekről a nap 24 órájában az ingyenesen hívható 06-80/818-090 telefonszámon, vagy a [email protected] elektronikus levelezési címen lehet tájékoztatni az önkormányzatot – olvasható Ujvári Imre, Tiszafüred polgármesterének közleményében.

    Határozatlan időre elmaradnak a rendezvények Jászberényben

    A szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeket és rendezvényeket érintő korlátozások miatt a Jászkerület Nonprofit Kft. határozatlan ideig nem tart rendezvényeket Jászberényben.

    A Lehel Film-Színház vetítései határozatlan időre szünetelnek. A korábban elővételben vásárolt jegyek visszaváltására jelen állás szerint e héten, a mozi jegypénztárában naponta 15.00 és 20.00 óra között még biztosan lehetőség van. Kérjük, aki szeretné visszaváltani valamely törölt eseményre szóló belépőjegyét, mielőbb tegye meg!

    A Jászberényi Városi Könyvtár határozatlan ideig bezár. Felhívjuk a tisztelt Olvasók figyelmét, hogy a kikölcsönzött könyveket a könyvtár újranyitása után kell visszahozni. Késedelmi díjat a bezárás miatt az intézmény nem számol fel!

    A Jász Múzeum, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, valamint a Szikra Galéria kiállításai a rendelkezések feloldásáig szintén nem látogathatók.

    Megértésüket, türelmüket köszönjük – tájékoztatott közleményében a Jászkerület Nonprofit Kft.

    Rövidebb nyitva tartás a NAV központi ügyfélszolgálatain

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2020. március 18-ától heti 25 órában várják az ügyfeleket.

    A járványhelyzetben a NAV igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat. A hivatal, az Operatív Törzs ajánlásaival összhangban változtat ügyfélfogadási gyakorlatán és a várakozókat ütemezetten fogadja. Ez azt jelenti, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van.

    A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság központi ügyfélszolgálatának (Szolnok, József Attila út 22-24.) módosított nyitva tartása:

    hétfő: 08.30 – 16.00

    kedd: 08.30 – 12.00

    szerda: 08.30 – 16.00

    csütörtök: 08.30 – 12.00

    péntek: 08.30 – 11.30

    Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal kéri ügyfeleit, hogy válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézést, elkerülve a személyes megjelenést és a sorban állást. A NAV általános tájékoztatórendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon hívható – olvasható a hivatal közleményében.

    Március 17.

    A Kötivizig-nél sincs személyes ügyfélfogadás

    A koronavírus magyarországi megjelenésére való tekintettel – szem előtt tartva mindannyiunk egészségének megőrzését – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság személyes ügyfélfogadása átmenetileg szünetel – írja keddi közleményében a társaság. – Kérjük, hogy az ügyintézésben a telefonos és az e-mail-es kommunikációt szíveskedjenek választani.

    A központi iroda, valamint a karcagi, kiskörei, mezőtúri szolnoki és a szakaszmérnökségek telefonos és elektronikus elérhetőségei ide kattintva tekinthetők meg.

    Március 16.

    Tiszafüreden 4 fő van hatósági házi karanténban

    Az önkormányzat a 60 év feletti tiszafüredi lakosok részére segítséget nyújt az élelmiszer és a gyógyszerellátásban, amennyiben máshonnan segítséget nem tudnak kérni. Ennek megkönnyítése érdekében egy 0-24 órában elérhető zöld számot hoznak létre – tudtuk meg Ujvári Imre polgármester közleményéből.

    A hivatali kézbesítők a lakótelepi lépcsőházak ajtajára tájékoztató plakátokat helyeznek ki. Az orvosi szakellátásokat felfüggesztik, csak sürgős esteket látnak el. A szűrővizsgálatok szünetelnek. Az idős háziorvosok tehermentesítésére és védelmében velük egyeztetve lehetőségük van betegeket irányítani fiatalabb kollégáik felé.

    Március 17-től bezár a városi könyvtár, a múzeum, a művelődési központ, a sportcsarnok és a konditerem. Határozatlan időre az iparcikk piac működését is felfüggesztik. A zöldségpiac továbbra is működik.

    A polgármesteri hivatalban otthoni munkavégzésre állnak át és ügyeletet tartanak. A városüzemeltetési feladatokat továbbra is zökkenőmentesen ellátják. A hivatali ügyfélszolgálat elsősorban elektronikus úton vagy telefonon történik. Személyes ügyintézés csak indokolt esetben lesz. A segélyek és egyéb pénzbeli ellátások kifizetését elsősorban bankszámlára utalással teljesítik, ha valakinek nincs számlája, akkor a hagyományos módon fizetik ki.

    A polgármester megköszönte a tiszafüredi családoknak a megértést, ugyanis a szombati intézkedésük óta összesen 26 gyermeket hoztak el az önkormányzati óvodákba és bölcsődébe. Tehát biztonságosan meg tudják oldani a kiscsoportos felügyeletet. Az egyházi fenntartású óvodákban hasonló a tapasztalat. Minden iskola sikeresen átállt a digitális tanrendre. A polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Tiszafüreden felkészült pedagógusok és oktatási szakemberek vannak, illetve kérte a lakosokat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, ajánlásokat.

    Március 17-től nem közlekedik az emeletes motorvonat

    A kormány mai, a határok lezárásáról szóló döntésének értelmében a Stadler a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalói azonnali hazarendeléséről rendelkezett. Ennek megfelelően a Stadler az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet határozatlan ideig nem tudja ellátni. Ennek értelmében a ceglédi vonalon a holnapi naptól nem közlekedik a KISS – írja közleményében a MÁV.

    – Amint a személyzet újra rendelkezésre áll a határzár jövőbeni feloldása után, a tesztüzem újraindul – jelezte a társaság kommunikációs igazgatósága.

    Szerdától lezárják a szolnoki játszótereket

    Szalay Ferenc polgármester közösségi oldalán tette közzé, hogy megelőzés jelleggel három, külföldről hazatért szolnoki lakos került otthonában karanténba. Jelezte továbbá, hogy a fogorvosok mától kizárólag sürgősségi ellátást végezhetnek, illetve hogy szerdától (március 18.) lezárják a játszótereket.

    Bezár a Jászapáti fürdő és a gyógyászati egység

    A Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Kft. az új koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre tekintettel 2020. március 17-től a fürdőegységét és gyógyászati egységét határozatlan ideig zárva tartja – olvasható a tájékoztató a város közösségi oldalán. A fürdő bezárása alatt a komplex fürdőgyógyászati szolgáltatásokat is szüneteltetik, mert azok a fürdő működtetésétől nem függetleníthetők.

    A vendégek a megszakított gyógykezeléseket az újranyitást követően folytatólagosan igénybe vehetik. A fürdőbérleteket a zárva tartási idővel automatikusan meghosszabbítják.

    Bezárja jegyirodáját is a Szolnoki Szigligeti Színház

    Kedves Közönségünk!

    Tekintettel a kialakult helyzetre, nemcsak színházunk, hanem a Szigligeti Színház Szervező- és Jegyirodája is bezár határozatlan időre. A vezetékes telefonszámok nem lesznek elérhetőek, helyettük az alábbi mobil telefonszámokon érhetik el kollégáinkat, amennyiben kérdésük merül fel.

    A későbbiekben mindenkinek lesz lehetősége személyesen visszaváltani a színházjegyét, amennyiben úgy dönt, de jelen pillanatban kérjük, hogy csak telefonon tájékozódjanak, mindannyiunk egészsége érdekében.

    06-30-701-4815

    06-20-215-0585

    06-30-701-4816

    06-30-701-4817

    A telefonszámok hétköznapokon hétfőtől péntekig 09.00-17.00 óra között érhetők el.

    Köszönjük a megértésüket – áll a közleményben.

    Határozatlan időre bezár a Jász Múzeum

    Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus járvány terjedésének megfékezése miatt március 17-től (keddtől) határozatlan ideig bezárnak a Jász Múzeum kiállításai. Megértésüket köszönjük – olvasható a múzeum közleményében.

    Március 17-től határozatlan ideig bezár a Hamza Múzeum is.

    Március 15.

    Hétfőtől bezár a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő

    Varga Attila polgármester a település közösségi oldalán tette közzé a hírt vasárnap délután. A falu vezetője a vendégek szállodai és kemping részének elhagyására március tizenhetedike délelőtt tizenegy órát jelölt meg.

    – A fürdő már szombaton veszteséget termelt, nincs meg az a látogatói létszám, amely biztosítaná a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Szerda óta mintegy tízmillió forint értékben mondtak le foglalást. Szerda óta volt olyan nap, amikor a látogatói jegyek összege nem érte el a medencék feltöltésének költségét – részletezte a közleményben Varga Attila, aki képviselő-testülettel közösen a lakosság biztonsága érdekében hozta meg a döntést.

    A polgármester a munkavállalók helyzetére is kitért, elbocsátásokról is írt. Az állományban maradó dolgozókkal fürdő műszaki és higiéniai rendbetételét célozzák meg.

    Kisújszálláson több dologról is tájékoztatták a lakosságot

    – 2020. március 15-én 10 órakor az új koronavírussal kapcsolatban felmerült aktuális kérdések megbeszélésére került sok a kisújszállási városháza Gaál Kálmán termében. A széles körű egyeztetésen részt vettek városunk vezetői: a képviselő-testület alpolgármesterei, bizottsági elnökei, városunk jegyzője és aljegyzője, a polgármesteri hivatal osztályvezetői, az önkormányzat kft.-inek ügyvezetői, intézményvezetők, az iskola- és óvodafenntartók képviselői, a városi bölcsőde vezetője, a helyi rendőrőrs és a helyi tűzoltóság parancsnokai, a helyi polgárőrség vezetője. A helyi rendőrség, a polgárőrség és a tűzoltóság tájékoztatták a jelenlévőket, központilag meghatározott feladataik ellátása során szorosan együttműködnek az önkormányzattal és intézményeivel. Az intézkedések visszavonásig érvényesek – olvasható a város hivatalos közösségi oldalán Kecze István polgármester aláírásával.

    – Az intézkedések: a Kisújszállási polgármesteri hivatalban az ügyfélfogadás személyesen csak sürgős, halaszthatatlan ügyben történik. Kérjük, hogy ügyeiket elektronikusan, vagy telefonon intézzék a már ismert elérhetőségeken. Amennyiben személyesen keresik föl a hivatalt, kérjük, a portaszolgálat munkatársánál jelentkezzenek be, és ő értesíti az illetékes ügyintézőt. A polgármester és az alpolgármesterek személyes fogadóórája következő intézkedésig szünetel, addig is telefonon és elektronikus úton is elérhetők. Az esküvők, névadók és egyéb csoportos rendezvények hivatali helyiségben történő lebonyolítása csak az Operatív Törzs által javasolt létszámkorlát figyelembevételével történhet (az elkövetkezendő időszakban érintettekkel személyesen egyeztetünk a lebonyolítással kapcsolatban

    – A VGN Kft. működéséről: az ügyfelekkel telefonon és elektronikus úton tartanak kapcsolatot. A munkavégzés normál menetrend szerint működik. A játszóterek üzemeltetése folyamatos, közterületi fertőtlenítést fognak végezni a megelőzés érdekében. A köztéri WC a továbbiakban is működik. A folyamatos fertőtlenítésről az eddigieknek megfelelően gondoskodnak. A temetkezési szolgáltatások szigorú előírásait betartják, külön intézkedés erre vonatkozóan jelenleg nem szükséges. A piac továbbra is működik, a szükséges megelőző intézkedéseket bevezetik. A Kft. a feladatait zavartalanul ellátja.

    – A Kumánia működéséről: a Kumániával kapcsolatban a cégvezető tájékoztatása szerint a népegészségügyi hatóságtól és a fürdők működésére vonatkozóan semmilyen korlátozás nincs. A fertőtlenítő szintet megemelték. A Turisztikai Ügynökség munkacsoportja várhatóan szerdán konkrét döntéseket hoz, ezt követően születhet fenntartói döntés a további működést illetően.

    – A Vigadó működéséről: A Művelődési Központ és Könyvtár, illetve a Vigadó számos programját lemondta, a működés szünetel, sem a bowlingpálya, sem a mozi nem üzemel. A könyvtár bezár, a kölcsönzési időtartam automatikusan meghosszabbodik. Az intézmény munkatársai ez idő alatt háttérmunkát végeznek. A Vigadó Cukrászdájában elvitelre vásárolhatnak.

    – Idősek védelmében: Az idősek védelmében a következő intézkedések születtek. A Szociális Alapszolgáltatási Központ részéről hangsúlyozták a látogatási tilalmat, elmondták, hogy mindenhol biztosították a szükséges fertőtlenítő szereket, új lakót nem vesznek fel, az étkezést kis csoportokban biztosítják. Az idősek nappali ellátójában keddtől a helyben étkezés szünetel, az ételt kiszállítják. Kérjük, ha tudomásuk van olyan idős személyekről, akiknek az ellátása akadályokba ütközik, erről értesítsék az önkormányzatot.

    – Oktatási és nevelési intézményekkel kapcsolatos döntések: Az iskolafenntartók és az intézményvezetők tájékoztatást adtak arról, hogyan oldják meg a digitális munkarend szerinti oktatást. Kitértek az étkeztetés igény szerinti megoldására is. A kollégiumi ellátás szünetel. A Kádas György EGYMI Iskola esetében nem javasolják, hogy vidéki gyermekeket fogadjanak.

    Bezárja kapuit a bölcsőde és az óvoda is Jászberényben

    Jászberényben vasárnap délelőtt rendkívüli ülést tartottak a városházán. Budai Lóránt, polgármester a közösségi oldalon számolt be arról, hogy az elmúlt időszak rendkívüli eseményeinek elemzését követően a megjelent szakemberek véleményének meghallgatása után egyhangúlag úgy döntöttek, hogy szerdától a város bölcsődéje és az óvodája is bezárja kapuit. Szerdáig az intézmények fel tudják mérni a gyermekek elhelyezésével és étkeztetésével kapcsolatos szülői igényeket. Aki másként nem tudja megoldani, annak biztosítani fogják gyermeke felügyeletét, ellátását.

    Két újabb intézményvezető beszélt a hétfőn életbe lépő digitális munkarendről

    Váradi Éva, a szolnoki Kassai úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője közleményben tudatta:

    „...Hétfőtől kezdve új tanulási forma veszi kezdetét: tantermen kívüli digitális munkarend. Mindez azt jelenti, hogy az oktatási intézmény látogatását az elkövetkezendő hetekben, hónapokban szüneteltetni kell. Arra kérem a szülőket, hogy próbálják megoldani a gyermekük felügyeletét (nagyszülők helyett inkább javaslom a szülők összefogását, váltva megoldani a felügyelet, szomszédok segítségét kérni). Csak nagyon-nagyon indokolt esetben tudjuk a gyermekük felügyeletét biztosítani. Kérem figyeljék az osztály Facebook, messenger oldalait, e-mail csoportot, stb., mert az osztályfőnök felméri az ezzel kapcsolatos igényeket. ...Ha szükséges, napi egyszeri alkalommal lehet az ebédért az iskolába bejönni, elvinni és otthon elfogyasztani. Tudjuk, hogy taneszközök – főleg a kisebbeknek – az iskolában vannak, és biztos a nagyobbaknak is lapulnak a szekrényekben olyan dolgok, amit szeretnének elvinni. Erre hétfőn és kedden van lehetőség, munkaidőben: 7.30 és 17.00 óra között”.

    A digitális munkarend bevezetését egyébiránt szabályozzák, ám az alkalmazás az adott intézmények infrastrukturális ellátottságától is függ.

    A nagykörűi Petrovay György Általános Iskolában – két településen, Nagykörűben és Kőteleken – mintegy 250 diákot érint az iskolabezárás.

    – Hétfőn tartunk tantestületi megbeszélést, ahol kialakítjuk az online órarendet, megbeszéljük a digitális oktatás módszereit – mondta el Nagyné Baráth Ágnes.

    Az intézményvezető hozzátette: stratégiát alakítanak ki a leghatékonyabb kapcsolattartás megszervezésére. – Legnagyobb nehézségnek azt tartom, hogy a tanulók nagyon eltérő digitális hozzáféréssel rendelkeznek. Várjuk a minisztérium módszertani ajánlásait.

    A helyi bölcsődében (Nagykörű) és óvodában (Nagykörű és Kőtelek) ügyeletet tartanak.

    Hétfőtől bezár a Belvárosi Ügyfélközpont Szolnokon

    Az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. vasárnapi tájékoztatója szerint március 16-tól bezár Szolnokon a Kossuth téri Belvárosi Ügyfélközpont és a társaság József Attila úti Információs Pontja is. A cég az ügyfélszolgálatát telefonon és elektronikus úton tartja fenn.

    Rendkívüli ítélkezési szünet a Szolnoki Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon

    A Kormány 45/2020 (III.14.) rendelete értelmében rendkívüli ítélkezési szünet került elrendelésre a mai naptól, ezért a Szolnoki Törvényszéken, valamint az illetékességi területén működő járásbíróságokon a következő intézkedések lépnek életbe:

  • a bíróság tárgyalásokat nem tart, a kitűzött tárgylások elmaradnak, azokon megjelenni nem kell,
  • az ügyfélsegítő nap elmarad,
  • a kezelőirodák ügyfélfogadása 2020. március 20. napjáig, – illetve a további intézkedésig – szünetel,
  • a beadványokat elektronikus vagy postai úton lehet eljuttatni, avagy a bíróság portáján kihelyezett gyűjtőládájában lehet elhelyezni.
  • Az ÍTR rendszer útján az online betekintés folyamatosan biztosított a 2020. január 1. napja után indult ügyekben. A bíróság internetes oldalán fellelhető nyomtatványok a bíróság portáján átvehetőek papír alapon – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék.

    Rendkívüli szünetet rendeltek el a karcagi óvodában

    Kedves Szülők! A kialakult járványügyi helyzet miatt a 45/2020.(III. 14) kormányrendelet 2.§ alapján Karcag város polgármestere rendkívüli szünetet rendel el a Madarász Imre Egyesített Óvodában 2020. március 16-ától visszavonásig. A döntés értelmében 2020. március 16-ától intézményünk óvodáiban – valamennyi óvodánkban – a dolgozó szülők gyermekeinek ellátása érdekében ügyeletet tartunk.

    Az ügyeletben a gyermekek ellátását csak kiscsoportos létszámokban fogjuk biztosítani. Ezért kérjük, hogy az ügyeleti ellátást csak azon szülők vegyék igénybe akik gyermekük felügyeletét nem tudják otthon ellátni. Kérem a gyermekek felügyeletének megszervezésénél vegyék figyelembe az operatív törzs, a kormány és a minisztérium ajánlását, miszerint a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak a nagyszülők, ezért gyermekeiket ne rájuk bízzák.

    Az óvodai gyermekétkeztetés a rendkívüli szünet alatt biztosított lesz. Kollégáim megkezdik az ügyeleti ellátásra és a gyermekétkeztetésre vonatkozó igényfelmérést a szülők körében.

    További információ esetén azonnali értesítéssel leszek Önök felé. Köszönöm megértésüket, támogatásukat. Vigyázzunk egymásra, vigyázzanak családjukra – tájékoztatott Gulyás Ferencné intézményvezető.

    A megyeszékhely több intézményében is korlátozásokat vezetnek be

    A koronavírus járvány terjedésének megfékezése miatt a következő intézkedéseket vezetik be a polgármesteri hivatalban:

  • A polgármesteri, alpolgármesteri és jegyzői fogadónapokat felfüggesztik.
  • A közgyűlési ülések nyilvánosságának biztosítása a Szolnok TV Zrt. közreműködésével történik.
  • A hivatalban a telefonos, valamint elektronikus úton történő ügyintézés válik elsődlegessé.
  • A hivatal ügyintézői kizárólag időponttal rendelkező ügyfeleket fogadnak ügyfélfogadási időben
  • Kérik, hogy a veszélyhelyzetre figyelemmel csak halaszthatatlan esetben keressék fel a hivatalt!
  • A hivatal épületében ügyfélfogadási időn kívül ügyfél nem tartózkodhat.
  • A hivatalban megrendezett házasságkötésen a házasulandók és tanúik kivételével maximum 20 fő vehet részt!
  • Hétfőtől (03. 16.) bezár a belvárosi ügyfélközpont. Az ügyintézés további menetéről a napokban ad részletes tájékoztatást a polgármesteri hivatal.

    Szolnokon a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartását kérte, és egyelőre nem határozatban szólította fel azok üzemeltetőit Szalay Ferenc polgármester. A városvezető a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva a működtetők bölcsességére alapozza e közösségi helyek nyitvatartártásának korlátozását.

    Szalay Ferenc Szolnok polgármestere szombaton este Facebook-oldalán tette közzé, illetve a város honlapján is megjelent, hogy a megyeszékhely óvodái és bölcsődéi március 18-tól, szerdától bezárnak. A tájékoztató szerint az ügyeletet biztosítják, a szülőket értesíteni fogják.

    A koronavírus járvány terjedésének megfékezése miatt március 16-tól (hétfő) határozatlan ideig bezárnak a szolnoki művelődési házak, könyvtárak, valamint a Damjanich János Múzeum!

    A Jászságban is döntöttek

    A koronavírus elleni védekezés érdekében hétfőtől bezárnak az iskolák és új digitális oktatási munkarend lép életbe. Az óvodák, bölcsődék működéséről az önkormányzatok helyben dönthetnek. Jászfényszaru önkormányzata szombaton délután a város közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel és a családok védelme érdekében hétfőtől határozatlan időre bezárják az óvodát és a bölcsődét. A helyi tanuszoda a mai üzemzárást követően átmenetileg szintén bezárt.

    Jászszentandráson is meghozták azokat a helyi szintű döntéseket, amelyek a lakosság érdekeit szolgálják – erről Kolláth Bálint, polgármester közösségi oldalán élő videóban tájékoztatott. Hangsúlyozta többek között, hogy segíteni kell az időseknek, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad az idősek körében pánikot kelteni. Jászszentandráson felfüggesztik az óvoda kötelező látogatását, ám ez nem azt jelentik, hogy bezárják az intézményt, hanem aki meg tudja oldani, az tartsa otthon gyermekét. A távolmaradást pedig igazoltnak tekintik.

    A község óvodájába és iskolájába Jásziványról is járnak gyerekek. Az iványi óvodások szüleinek nyilatkozniuk kell arról, hogy hétfőtől kívánják-e gyermeküket óvodába járatni. Ez alapján szervezik meg ugyanis a szállítást, hiszen iskola nem lesz. Jászkiséren március 15-én a polgármesteri hivatal vezetői, az önkormányzati intézmények vezetői rendkívüli értekezletet tartanak. A tanácskozáson az önkormányzat által működtetett óvodák, a bölcsőde és az idősek nappali ellátása vonatkozásában is megvizsgálják, hogyan tudják az érintettek veszélyeztetettségét csökkenteni – tájékoztatta a lakosságot Lukácsi György, polgármester.

    Több kunsági iskolavezető is közleményt adott ki

    Március 14-én intézményvezetői közleményeket adtak ki a kunsági oktatási intézmények vezetői is.

    - Szentesiné Nánási Tünde, a Karcagi Arany János Általános Iskola intézményvezetője ezt írta: a péntek esti miniszterelnöki bejelentés kapcsán a Karcagi Arany János Általános Iskola fenntartója a Karcagi Tankerületi Központ illetve az iskola nevelőtestülete a hétfői napon konzultál. Március 16-tól, hétfőtől a gyerekek ne jöjjenek iskolába. A Magyar Közlönyben megjelenő határozatokat, jogszabályokat figyelembe véve alakítjuk ki a digitális távoktatás rendjét, melyről minden érintettet tájékoztatni fogunk. Kérem a kedves Szülőket, Tanulókat őrizzék meg nyugalmukat. Igyekszünk a kialakult helyzetet a lehető legnagyobb körültekintéssel kezelni. Kérem figyeljék a facebookon, honlapon, Kréta felületen kiadott intézményvezetői közleményeket intézményünk tekintetében.

    - Kedves illéssys diákok, szülők, kollégák és munkatársak – kezdte közleményét Toldi Attila, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola igazgatója. A miniszterelnökének bejelentése kapcsán szombaton összeül az intézmény vezetősége, konzultálva a fenntartóval is a további teendőkről. A tényleges tennivalóink a Magyar Közlönyből fognak kiderülni, ugyanis a hivatalos és betartandó jogszabályok ott jelennek meg. Kérem mindenki türelmét, s óvok mindenkit a valótlan hírek terjesztésétől. Iskolánk szakképző intézmény, ahol a gazdaság szereplői, a gyakorlati képzőhelyek is részt vesznek több osztályunk esetében a gyakorlati képzésben. Nem látjuk még pontosan a helyzet kezelését, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyors és pontos tájékoztatást adhassunk.

    - A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója a Karcagi Tankerületi Központ illetve az intézmény nevelőtestülete a hétfői napon konzultál. A Magyar Közlönyben megjelenő határozatokat, jogszabályokat figyelembe véve alakítjuk ki a digitális távoktatás rendjét, melyről minden érintettet tájékoztatni fogunk. Valamennyi Tisztelt Szülő és Tanítvány higgadtságát kérem szépen. A kialakult helyzetet a lehető legnagyobb körültekintéssel kezeljük – írta közleményében Plósz Csilla Margit intézményvezető.

    Gulyás Ferencné, a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetője az alábbiakat írta közleményében: Kedves Szülők! Kedves Kollégáim! A péntek esti miniszterelnöki bejelentés az óvodák működési rendjének változását nem érintette. A kormányrendeletek a hétvégén fognak megjelenni. Amennyiben az óvodáink működésével kapcsolatosan bármi változás lesz, azonnal értesíteni fogjuk Önöket, Benneteket.

    Fordítsunk figyelmet a megelőzésre. Vigyázzanak magukra, családjukra! Vigyázzatok magatokra!

    - Kedves Osztályfőnökök! Kérjük, hogy az osztályotokba járó tanulók részére a következő információkat továbbítsátok: 2020. március 16-tól bizonytalan ideig az iskolában történő oktatás szünetel. Helyette a tananyagok elsajátítására és számonkérésére digitális formában lesz lehetőség. A kollégista tanulóknak fel kell hívni a figyelmét, hogy már vasárnap (március 15) se érkezzen vissza. A jövő hét folyamán, a keddi napon (március 17) lehetőséget biztosítunk, hogy a kollégiumi tanulók a személyes tárgyaikért (ágynemű, ruha, tankönyvek, tisztálkodási eszközök) bejöhessenek és elvigyék. A kollégiumi étkeztetés és ellátás szünetelni fog, ezért erre az időszakra nem kell térítési díjat fizetni! Ezért az osztályfőnökök a felelősek, hogy ez az információ eljusson a tanulókhoz! Kedves Kollégák! Tájékoztatásul közlöm, hogy március 16-tól új oktatási munkarend kialakítása szükséges, ezért reggel 8:00-kor tantestületi értekezletet tartunk. Mindenki megjelenésére haladéktalanul számítunk – írta a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Facebook oldalán Virág Dóra igazgató.

    A témával kapcsolatban további cikkeket olvashatnak:

    A megyei sportéletet is érintik a korlátozások

    További sporttal kapcsolatos cikkekért IDE kattintsanak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában