Szolnok

2019.03.31. 15:19

Játszótéren keltett riadalmat a kóbor eb

Kóbor kutya támadott meg egy ötfős családot a napokban a Jubileum téri játszótéren. A három kisgyermek szüleivel éppen hazafelé indult, amikor a nagy testű kutya először megszaglászta a legnagyobb lányt, majd felé kapott. Amikor az apuka megpróbálta elkergetni a kutyát, az beszaladt a játszótérre és a család középső gyerekére ugrott.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Leteperte a földre és harapdálta, de csak a haját kapta el, majd a fogával megkapta az arcát – meséli a rémült anyuka. Az apa lélekjelenlétének köszönhető, hogy kintebb tudta tessékelni az állatot a játszótérről, a kaput becsukták, így már nem voltak veszélyben.

– Az önkormányzattól kezdve a menhelyig mindenkit felhívtam – mondja az anyuka. Végül egy közelben lakó fiatal lány sietett a segítségükre és egy pórázzal megfogta a kutyát, majd értesítették a „gyepmestert”, aki tizennégy napi megfigyelésre bezárta az állatot. Mivel személysérülés történt, így a karantén ideje alatt a járási hivatal fő állatorvosa felügyeli a négylábút.

De hasonló esetben vajon kihez forduljunk? Dénes Gábor, a szolnoki városüzemeltetési osztály munkatársa rámutatott, a kóbor állatok két csoportra oszthatók.

Az első esetben gazdával rendelkező, de felügyelet nélkül lévő ebekről beszélhetünk, amelyek a gondatlan kutyatartás következményeként kerülnek közterületekre, például kiszöknek a kerítés alatt.

Ebben az esetben az esetlegesen bekövetkező szabálysértések miatt a kutya gazdája ellen feljelentés tehető, a szankciókat a 2012. évi II. törvény szabályozza.

A másik csoport a klasszikus értelembe vett kóbor állatok, melyeknek gazdájuk nem ismert. Mint kiderült, a játszótéri eset kapcsán egy ilyen kutyáról beszélhetünk. Ezen ebek elhelyezése az önkormányzat feladatai közé tartozik. Szolnokon a kóbor ebek befogását a helyi Állatotthon Alapítvány végzi.

Örökbe is fogadhatók

Amennyiben a kóbor kutyák befogástól számított tizenöt napon belül az állat tulajdonosa nem válik ismertté, az az állam tulajdonába kerül, ha veszélytelennek tartják, örökbe fogadhatóvá válik a négylábú.

Tehát, ha kóbor kutyát látunk, azt a megyeszékhelyen vagy a városüzemeltetési osztálynak vagy az Állatotthon Alapítványnak lehet bejelenteni, a kutya pontos helyzetének és leírásának megadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában