Dél-Pest/Jászkunság

2019.12.30. 11:30

Jókedvvel búcsúztatják az évet a tanyákon

Sokan búcsúztatják az óévet és köszöntik az újat térségünk tanyavilágában. Az efféle környezetben gyakran a szilveszterezés is más hagyományok szerint zajlik.

Munkatársainktól

Az ünnepek alatt fokozottan figyelnek a külterületeken, a tanyákon élőkre, mondja Boda András újszilvási tanyagondnok

Fotó: Mészáros János

Az óesztendő utolsó napjaiban kiemelt figyelmet kapnak azok a külterületen élők is, akik a leginkább segítségre szorulnak.

– A szilveszter nálunk nem a mulatozásról szól, hanem a dolgos napokról, csak egy kis extrával. Természetesen a malacsült elhagyhatatlan és a süteményekkel is kiteszek magamért. A férfiember dolgozik szilveszter és újév napján is. Kettecskén töltjük az estét, megvárjuk az éjfélt, és koccintunk egy pohár pezsgővel. Az viszont már hagyomány, hogy a szomszéd tanyáról új esztendő napján a tanyasi szomszéd átjön és víg nevetések, pohárköszöntők mellett múlatjuk a késő délutánt – mondta Nagy Marianna, aki egy mezőhéki tanyán él párjával.

Horváth György kisújszállási tanyáján a szilveszter reggel is úgy kezdődik, mint bármelyik másik, hiszen meg kell etetni, itatni a több mint húszfajta állatot, kitakarítani az istállót a lovaknál. Minden, ami a tanya körül adódik a házigazdára és párjára, Erzsikére vár. Ha rendben vannak a jószágok, lehet készülődni a szilveszterre. Az ünnep családi körben telik majd, hiszen kijönnek hozzájuk a lányáék és az unokák.

Az ünnepi menü természetesen a kemencében sült malac lesz. Míg az sül, addig ellátják este is az állatokat. Éjfélkor itt is lesz virsli pezsgővel, a gyerekeknek alkoholmentes. Ám nem hiányozhat az unokák kedvence, a papa által készített lencseleves füstölt csülökkel, Erzsike frissen sült rétese, de képviselőfánk nélkül sem ünnep az ünnep a Horváth tanyán. Szilveszterkor a gyerekeknek nincs tévézés, csak közös beszélgetés, mókázás. Az éjféli koccintás után a hagyományoknak megfelelően nem tűzijátékoznak, hanem karikás ostorral „csördítnek” egyet a tanya körül.

Nagy figyelem hárul ezekben a napokban a tanyákon élőkre. Kiváltképp azokra, akik egyedül töltik az év utolsó napjait.

– Az ünnepek alatt fokozottan kér bennünket az önkormányzat, hogy többet „mozogjunk” a településen, és a jelzésértékű eseményekre jobban ügyeljünk – osztotta meg tapasztalatait Újszilvás tanyagondnoka. Boda András hangsúlyozta, az olyan aprónak tűnő jelekre is fókuszálnak ilyenkor, minthogy füstöl-e a kémény, vagy fel van-e húzva a redőny.

Az ünnepek alatt fokozottan figyelnek a külterületeken, a tanyákon élőkre, mondja Boda András újszilvási tanyagondnok
Fotó: Mészáros János

– Karácsony előtt rengeteg családnál jártam, sokukkal beszélgettem. A személyes találkozás ilyenkor kimondottan jó, hiszen ekkor látjuk igazán azt, hogy ki milyen állapotban van fizikailag.

Hozzátette, nemrégiben tanulságos eset történt a faluban, mely kiválóan bizonyítja, hogy az ünnepek környékén is figyelni kell a környezetünkben élőkre.

– Az egyik helyi ház kerítésén kellett beugranunk, hogy intézkedni tudjunk. Rosszul lett az épületben lakó idős hölgy, akire mi találtunk rá – részletezte az eseményeket a tanyagondnok. Mint mondta, egy helybéli férfi hívta fel a figyelmüket, hogy úgy érzi, nincs minden rendben az ingatlan körül. A hölgy ugyanis nem reagált a csengetésre, az ételét sem vitte be magához, s a kutyája is szabadon volt.

– Kiderült, az idős asszony megütötte a fejét. Nagyon sok vért vesztett, mire a helyszínre értünk, így azonnal mentőt hívtunk hozzá. Mostanra azonban már jobban van, meg tudták menteni az életét – sóhajtott fel András. Hozzátéve, hogy nem könnyű hivatás az övé, melyet csak szívvel-lélekkel lehet végezni.

– Igencsak jól eső érzés, amikor a munkánkkal segíteni tudunk másokon! – summázta gondolatait.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

Szilveszterkor is járőröznek

Jászágón a helyi polgárőrök egész évben figyelnek a tanyán élőkre, ugyanis külterületen is teljesítenek szolgálatot.

– Télen, hidegebb időben fokozottabban figyelünk az idősekre és az egyedülállókra. Jászágó az egyik legbiztonságosabb település a Jászságban és az a tapasztalatunk, hogy a szilveszter nyugalomban telik, általában nincs rendkívüli esemény. Az elmúlt évekhez hasonlóan ugyanakkor az év utolsó napján is szervezünk járőrszolgálatot – mondta Szántó­né Lőrincz Piroska, a helyi polgárőr egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában