TISZAFÖLDVÁR-HOMOK

2019.03.07. 19:50

Káosz az úttesten: nyárra javulhat a földvári főút gyalogos közlekedése

Régi problémája a Kurázsi Fő út mellett élőknek a gyalogos és kerékpáros közlekedés nehézkessége. A lakosoknak az úton vagy az a melletti porban-sárban kell sétálniuk és biciklizniük, ugyanis se kerékpárútjuk, se járdájuk nincsen. Bár évekkel ezelőtt jelezték már a problémát a lakosok az önkormányzatnak, eddig nem volt a városnak kerete a beruházásra. Most végre változik a helyzet.

Joó Zsuzsa

A gyalogosok most még valóban csak az úttesten tudnak közlekedni – mutatja Gődér Gábor.

Fotó: Joó Zsuzsa

– Életveszély itt közlekedni. Mivel a Kurázsi Fő út a város egyik főútja, hatalmas az átmenő forgalom. Teherautók, kamionok repesztenek a házak előtt, sokuk nem veszi figyelembe, hogy lakott területen haladnak – mondja a kétgyermekes Miklósi Judit, aki közvetlenül a főút mellett él.

Alkalmazkodniuk kellett a környékhez: a gyerekek nem mehetnek ki udvaron kívülre, amikor pedig a nagyobbik tanult kerékpározni, elhordták őt biztonságosabb környékre.

– Ha boltba megyek gyalog, nem szívesen viszem magammal a kicsiket, inkább egyedül intézem a bevásárlást. Nem csak a kocsik elől kell ugyanis ugrálni, hanem a kerékpárosok elől is. Akik egyébként világítás és mellény nélkül közlekednek, sokszor a forgalommal szemben – vázolja fel a közlekedési káoszt Judit.

Szerinte már régen meg kellett volna építeni a járdát a lakosok védelme érdekében.

A helyszínre a helyi önkormányzati képviselővel látogatunk ki. Diákok iskolatáskával, idősek szatyrokkal, kerékpárosok zsákokkal haladnak el mellettünk. Mindannyiunkat teher- és személyautók kerülgetnek.

„Több száz embert érint a probléma”

– állítja Gődér Gábor képviselő.

Megerősíti, valóban nagyon régi gond ez, melyet korábban több fórumon is szóvá tettek, de eddig nem találtak megoldást. Az út ugyanis a Közúté, de a járdát az önkormányzatnak kell megépítenie.

– Amikor egyeztettünk a Közúttal, biztosítottak a támogatásukról. Megígérték, minden engedélyben segítenek. Ebben az évben végre sikerült a költségvetésből elkülöníteni járdaépítésre kétmillió-hatszázezer forintot. Ez az összeg a tervezésre, egy támfal kiépítésére, valamint a járda elkészítésére elég – magyarázza Gődér Gábor.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a hamarosan megépülő járdaszakasz nem az egész Kurázsi Fő út problémáját oldja meg (arra a kerékpárút lenne a megoldás), hanem a Kurázsi Fő útról leágazó négy utca megközelítésében segít.

A gyalogosok most még valóban csak az úttesten tudnak közlekedni – mutatja Gődér Gábor.
Fotó: Joó Zsuzsa

A járda egy méter húsz centi széles lesz és térkőből épül, a gyalogosokat pedig egy szalagkorlát is védi majd. Jelenleg tervezik a munkálatokat, vélhetően májusban indulhat a beruházás. Egy hónap alatt viszont elkészülhetnek az új, tetszetős és főleg biztonságos járdával.

A terep miatt drága a kerékpárút

Az igazi megoldás természetesen az volna, ha kerékpárút is vezetne Tiszaföldvártól egészen Cibakházáig.

– Az egyeztetés már elkezdődött ezzel kapcsolatban, sőt, már egy előtanulmányt is készíttettünk korábban – mondja Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere.

– Martfűt, Tiszaföldvárt és Cibakházát kötnénk össze kerékpárúttal. Mindhárom településen épültek már bicikliutak, így ezeket a szakaszokat kellene összekötni. Persze, ez is hatalmas beruházás lenne.

A településvezető hozzáteszi, az elkészült tanulmányból az derült ki, hogy a munkálatok legalább nyolcszázmillió forintba kerülnének, aminek óriási része (egyharmada) a csapadékvíz-elvezetés lenne. Elég sajátos ugyanis a terepviszony a három település között, főleg Tiszaföldvár és Cibakháza között. Itt az esővizet az út alatt kellene elvezetni, ami persze jelentősen drágítaná a beruházást.

– A szándékunk tehát megvan az építésre, jelenleg pályázati kiírásra várunk – tette hozzá Hegyes Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában