SZOLNOK

2019.07.04. 17:30

Káresemény nélkül zajlott le a Tiszavirág Fesztivál

Nem volt zavartalan az idei Tiszavirág Fesztiválra történő ráhangolódás. A népszerű rendezvény előtt többen az internetes közösségi oldalon keresztül adtak hangot aggodalmuknak, miszerint az átépített Tisza park új telepítésű gyepfelületét tönkrevágják a fesztiválozók.

Mészáros Géza

Esernyők a két évvel ezelőtti Tiszavirág Fesztiválon.

Fotó: Mészáros János

Néhány héttel a tizennegyedik Tiszavirág Fesztivál előtt még gyengécskén éledezett, nyiladozott az újonnan telepített fű a tavaly átalakított és megszépített Tisza parkban. Nem létezett még a játszótér, nagyjavítás alatt állt a Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotta Szolnok vagy Zounok ispán-szobor vizes medencéje, valamint építés alatt állt a Tisza-parti körkávézó.

A gasztrokulturális rendezvényt beajánló városi sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester és Kovács Ákos fesztiváligazgató nem kerülhette ki és nem is kerülte ki az internetes közösséget alaposan megmozgató felvetést: érdemes-e az idei Tiszavirág Fesztivált a megszokott helyen, a Verseghy gimnázium előtti területen, a kicsinosított, megszépült, gyönyörűen befüvesített területen megtartani.

Sokan állították, a nagy költségből felújított park gyepszőnyegét tönkrevágják a fesztiválozók, s újabb városi – értsd lakossági közösségi – forrásból lehet azt majd csak újra felújítani. A városvezető és a fesztiváligazgató a tájékoztatón nyugalomra intette az aggódókat.

– Újabb sikeres és nagy számban látogatott Tiszavirág Fesztivált élt meg a város – fordultunk kérdéseinkkel Lits Lászlóhoz, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatójához.

– A második napon jelentős mennyiségű csapadék esett a területre, a mozgalmas rendezvények folytatódtak, a fűfelület azonban alig érezte meg a megnövekedett terhelést. A gyepszőnyeg jól vizsgázott. Társaságunk a közelmúltban gépi szellőztetéssel, gombamentesítéssel, fűmag- és gyeptrágyaszórással erősítette meg a park füves területét. Sem túl nagy munkát, sem jelentős pluszköltséget nem igényelt a rehabilitáció.

– A játszóteret még a fesztivál előtt birtokba vehették a gyermekek. Egyelőre az a tapasztalat, hogy ott is rendeltetésszerű használat van, különösebb beavatkozást nem kellett elvégezni.

– A Szolnok ispán-szobor vizes medencéjének vízvisszatöltő rendszerét – amely korábban meghibásodott, így a naponta több köbméternyi feleslegesen elfolyó víz megsüllyesztette az alapot – sikerült megjavíttatni. Ennél a műtárgynál a díszvilágítás felújítása van még hátra, illetve folytatódik a park Tisza Szálló melletti területén a körkávézó építése – foglalta össze a Tisza parkban a napokban elvégzett és a még hátralévő munkafolyamatokat Lits László ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában