JÁSZKUNSÁG

2019.03.25. 17:26

Kesztyűt fel! – kezdődik a kullancsok elleni harc

Hamarosan itt a kullancsszezon, már most érdemes beadatni a fertőzött vérszívók által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcinát, mégpedig azoknak, akik nagyon sok időt töltenek a természetben.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztrációfotó

A baktérium okozta Lyme-kór ellen azonban ez az oltás nem véd, viszont ha megjelenik az első figyelmeztető tünet, vagyis a vörös kokárda alakú folt, antibiotikummal még kezelhető a betegség.

– Ha kirándulni megyünk, esetleg olyan helyre, ahol előfordulhatnak kullancsok, mindenképpen zárt ruházatot adok a gyermekeimre, még a pólót is betűröm hogy be ne másszanak a ruha alá. Emellett kullancs elleni készítményeket is alkalmazok, ezekből két fajtát használok egyszerre.

– Először is a krémmel bekenem a boka, csukló, nyaki és a fül részeket, ugyanis főleg a hajlatokat találja meg a kullancs – sorolja azokat az óvintézkedéseket Somogyi Edina, hogyan védi meg gyermekeit a kullancscsípések ellen.

– Még a ruhájukat is be szoktam fújni kullancs elleni spray-vel. Ennek ellenére hazaérve a kirándulásról mindig átnézem őket. Leginkább a hajlatokat, de a nagyobb felületeket is – teszi hozzá a kétgyermekes szolnoki anyuka.

Ha mégis megtörténik a csípés, dr. Kiss László szolnoki háziorvos azt javasolja, minél előbb távolítsuk el a bőrről a rovart, így elkerülhetőek az általuk esetlegesen hordozott betegségek is.

– Ha vannak, akkor a kullancs gyomrában élnek ezek a kórokozók, a rovar pedig csak akkor fertőz, ha már evett. De ennek a kullancsnak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy nagyon kényelmes. Kell neki nyolc-tíz óra, mire elkezd táplálkozni.

– Ebből következik, hogy ha a bőrbe került kullancsot még aznap, amikor a bőrre rákerül eltávolítják, gyakorlatilag mindkét betegséget könnyen meg lehet előzni – hangsúlyozza a szakember, aki ennek a módját is elárulja:

– Minden hölgynél szokott lenni egy erre alkalmas eszköz, a szemöldökcsipesz. A bőr fölött közvetlenül meg kell fogni a kullancs fejét.

– A horog, vagyis a kullancs szájszerve előfordulhat hogy bennszakad, de ez nem probléma. Vagy később kiesik magától, vagy begyullad és a gyulladással együtt ürül ki.

A kullancsszezon egyébként tavasz végén, nyár elején indul, de ameddig megfelelő a hőmérséklet, késő őszig is eltarthat. Magyarországon kétfajta, emberre veszélyes betegség terjedhet a csípésével, az egyik a baktérium okozta Lyme-kór, a másik a vírussal terjedő agyvelőgyulladás.

– A vírusos agyvelőgyulladásra körülbelül egy héttel, tíz nappal a csípés után láz, fejfájás, idegrendszeri tünetek szokták felhívni a figyelmet. A Lyme-kórnál pedig a csípés környékén egy gyűrű alakú piros folt jelenik meg, amely nem fáj, nem viszket és körülbelül egy hét alatt elmúlik magától.

De! Ha valaki ezt a foltot észleli magán, azonnal el kell menni az orvoshoz, aki antibiotikumot ír majd fel, ezzel megelőzhető a baj. Az agyvelőgyulladást viszont meg lehet előzni, védőoltással.

Három védőoltást kell beadni, miután megkapja a páciens az elsőt, a következőt egy hónap, az utolsót egy év múlva adják be. Ezután három év múlva ismételni kell, ahhoz hogy az immunrendszer ébersége megmaradjon.

Nem egy drága oltás, néhány ezer forintba kerül és a háziorvos adhatja be. Egy éves kortól bármilyen életkorig be lehet adni – mondja dr. Kiss László, aki felhívja a figyelmet, a legjobb megelőzés mindenképpen a kullancs mielőbbi eltávolítása.

– Ez azért lényeges, mert az oltás adhat egy hamis biztonságérzetet, pedig kizárólag az agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen viszont nem. Ha a páciens nem megy el időben antibiotikumért, akkor három-négy hét, esetleg egy hónap múlva ízületi gyulladás, idegrendszeri gyulladás jelentkezhet, ami súlyos problémákhoz vezethet – figyelmeztet a szakember, ám hozzáteszi, Magyarországon a kullancsoknak nagyjából a két százaléka fertőzött, Szolnokon pedig egyáltalán nem gyakoriak az ilyen egyedek.

A agyvelőgyulladás elleni védőoltást azonban mindenképpen javasolja azoknak, akik a hétvégéket a hegyekben, kirándulással töltik, esetleg foglalkozásukból adódóan gyakran vannak kint a természetben.

Fontos az állatok védelme is

– Mi kullancs ellen is védő, speciális nyakörvvel védekezünk – mondja a szolnoki Lilla. Bár Momo nevű kistestű kutyájában még nem talált élősködőt, megelőzés céljából 7- 8 havonta új nyakörvet tesz rá, körülbelül annyi ideig tart a szer hatóideje.

– Anyukámék inkább cseppeket használnak, van aki tablettát ad, és olyan is, aki elektromos riasztót szerel fel a nyakörvre. Nekem ez a fajta védekezési mód vált be – teszi hozzá a fiatal lány.

A hazánkban honos negyvenkét kullancsfajból hat veszélyezteti a háziállatokat. Kutyákon leggyakrabban két faj található meg. A babesia nevű kórokozó egy egysejtű vérélősködő, amely a kutya vörösvértesteit támadja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában