Tiszazug

2019.12.30. 14:00

Két évfordulót is ünnepelt kórusaival Szabó Zsolt

Akkor jó egy kórus által előadott dal, ha szinte borsódzik a hátam – vallja Szabó Zsolt, a Martfűi Női és a Tiszaföldvári Férfi Kórus szakmai vezetője.

P. Pusztai Nóra

A Martfűi Női Kar is évfordulót ünnepelt

Forrás: Martfű Média

Mindkét tiszazugi együttes évfordulót ünnepelhetett ebben az évben. A közös munkáról, a kórusok működéséről beszélgettünk a karnaggyal.

– Karnagyként sok szép pillanatot okoz a gyakorlás és a fellépések – kezdte a beszélgetést Szabó Zsolt, aki kiemelte, idestova negyven éve van valamilyen kapcsolatban a zenével, közel tizenöt éve vezényel.

– A zenének és a kórusok hangjának különleges hatása van az emberre. Akkor igazán jó egy dal előadása, ha szinte végigfut a hideg rajtam, amikor hallgatom – vallja a kórusok karnagya.

A Martfűi Női Kar is évfordulót ünnepelt
Fotó: Martfű Média

Nagyszerű dolog egy kórus működésében, hogy hatással vagyunk egymásra, hiszen a közös éneklésnek nemcsak közösségépítő szerepe van, hanem örömöt is nyújt, amit közösen élünk át – vallja a karnagy, aki több ponton kapcsolódik különféle együttesekhez.

– A kórusok esetében mindenkinek megvan a maga felelőssége, mert egy tévesztett hang is kihallatszik, egyebek mellett a karmesterversenyeken egy feladat is ehhez kapcsolódik. A zenekar szándékosan rossz hangot játszik, amelyeket a versenyzőnek fel kell ismerni – mesélte a vezénylésről Szabó Zsolt.

Szabó Zsolt öt éve dolgozik a Martfűi Női Karral. Az idén negyvenéves együttesben főként óvónők és tanárnők énekelnek.

– Jó alapokkal rendelkező kórus munkájához csatlakozhattam. A jelenleg huszonkét tagból álló együttes összetétele folyamatosan változik, ezért is fontos a heti egyszeri közös próba – mondta a vezető.

– Leginkább szűkebb hazánkba utazunk fellépésekre. A jövőben szeretnék velük minősítő hangversenyre is eljutni, hiszen az öt év alatt rengeteg új dalt megtanultunk, repertoárunk száz fölötti – mesélte a karnagy, aki kitért a földvári férfikórusra is, amely fennállásának kilencvenötödik évfordulóját ünnepelte idén. A Nemzetközi Ezüst és többszörös Fesztivál díj minősítésű együttes a testvérvárosi, és -kórusi kapcsolatokat ápolva évente több alkalommal utazik külföldre.

– Tizenöt éve dolgozom a fiúkkal, a kórus összetétele jelentősen megváltozott. Nyolc kiváló tenor is volt az énekesek között, amikor kezdtem. Most inkább fordítva van, ez meghatározza azokat a műveket, amiket elő tudunk adni, hiszen a számok egy részéhez hangadottság szükséges – magyarázta Szabó Zsolt.

A férfikar egy kuriózum, amit meg kell őrizni, és a benne meglévő jót lehetőleg még jobbá tenni! Véleménye szerint azonban mindig meg kell újulni.

A karnagy szerint az ifjúság körében manapság szinte ciki kórusban énekelni, így nehéz az utánpótlás toborzása annak ellenére is, hogy az éneklés során kialakult baráti kapcsolatok életre szólóak is lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában