jászkunság

2018.10.14. 15:30

Kevesebb magánszemély rendelkezett adója egy százalékáról

Tizenkétmillió forinttal több egyszázalékos felajánlás érkezett idén a megyei civil szervezeteknek, mint tavaly. Azok száma viszont, akik rendelkeztek személyi jövedelemadójuk egy százalékáról, csökkent.

Czakó Nóra

Fotó: Shutterstock

Ugyan idén kevesebb magánszemély rendelkezett megyénkben, az összeg viszont növekedett, hiszen a tavalyi 149 millió 672 ezer forinttal szemben ebben az esztendőben 161 millió 764 ezret kaphatnak meg a megyei civilek. A pénzen a tavalyi 888 helyett immár 909 szervezet osztozik.

Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei sajtóreferense hangsúlyozta, függetlenül attól, hogy az adóhivatal készíti el a bevallások tervezetét, a magánszemélyek jogosultak arra, hogy rendelkezzenek adójuk egy százalékáról.

Míg egy éve tizenhárom civil szervezet kapott egymillió forint feletti szja-felajánlást a megyében, most tizennyolc. A harmadik legtöbb felajánlást begyűjtő Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezet tavalyhoz képest majdnem egymillió forintos növekedést könyvelhet el, ez több mint négymillió forint 917 felajánlótól.

A Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesülethez egymillióval több, azaz 5 millió 679 ezer forint érkezett 1392 rendelkezőtől.

Továbbra is a jászberényi, főként mentőkutyák kiképzésével foglalkozó Kutyákkal az Életért Alapítvány a legkedveltebb civil szervezet. Nekik 2935-en tettek felajánlást, így 12,3 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az első és a második helyen lévő civil szervezetnek felajánlott összegek között tehát ugyanúgy, mint tavaly, hatalmas, majdnem hétmillió forintos különbség van. A legkisebb összeg 1028 forint, amelyet a szolnoki Munkás Horgász Egyesület részére utalhatnak majd ki.

– Rengeteget teszünk azért, hogy ennyi felajánlás érkezzen hozzánk – árulta el hírportálunknak Szabó Gábor, a Kutyákkal az Életért Alapítvány vezetője.

– Mindez azonban nagyon sok munka, és a civil szervezetek ezt általában azért nem tudják felvállalni, mert ennek a megszervezése önkéntesekből nagyon nehezen megy. Ennyi időt általában nem tudnak áldozni a tevékenységre – magyarázta.

Szabó Gábor arról is beszélt, hogy a mentőkutya-kiképzőbázis fenntartása, folyamatos bővítése nagyon nagy költségekkel jár, hiszen az összes magyar mentőkutyás szervezet használja ezt a kéthektáros bázist, teljesen térítésmentesen.

Ezenkívül az alapítvány egy állatmenhelyet is üzemeltet, és mint azt megtudtuk, az elmúlt években nagymértékben bővült az állatvédelmi tevékenységük is.

Főként a mentésre fordítják

– Az alapítványt évente körülbelül húszmillió forintból tudjuk fenntartani – mondja Szabó Gábor, a Kutyákkal az Életért Alapítvány vezetője.

– Az egy százalékos felajánlásokat magára a mentésre, a bázis üzemeltetésére, és az állatvédelemre fordítjuk, valamint a mentésre való felkészülésre, egyenruhákra, védőfelszerelésekre, eszközökre. Ezenkívül a rendőrségi és katasztrófavédelmi felkérésekre való reagálásra, melyek meghaladják az évi 30 alkalmat.

– A közelmúltban vásároltunk egy drónt, amely nagymértékben segíti az alacsony növényzettel benőtt felszínek felülről való átvizsgálását. Ezenkívül beszereztünk egy motorcsónakot és egy nagy teljesítményű szonárt is, amely a vízben való keresést segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában