szolnok/budapest

2020.05.08. 13:25

Kibertámadás: pénzt követelnek a Stadlertől

Rosszindulatú szoftvertámadás érte a szolnoki üzemmel is rendelkező vasúti járműgyártó Stadler cég nemzetközi informatikai rendszerét, a társaság azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, az ügyben hatósági és átfogó vállalati nyomozás zajlik jelenleg – tájékoztatta hírportálunkat Kiss Csaba, a Stadler cégcsoport Kommunikáció és Értékesítés divízió igazgató-helyettese.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A közlemény hangsúlyozta, a társasága szükséges intézkedéseket azonnal megtette, és bevonta az illetékességgel rendelkező hatóságokat is. Az esettel kapcsolatos átfogó nyomozás jelenleg is zajlik. Az érintett rendszerek újraindítása folyamatban van, a koronavírus okozta járványhelyzet és a kibertámadás ellenére az új járművek gyártása, a járművek karbantartása továbbra is biztosított.

A tájékoztatás szerint a cég belső ellenőrzési rendszere feltárta, hogy a cégcsoport informatikai hálózatát rosszindulatú szoftvertámadás (malware) érte, amely nagy valószínűséggel adatszivárgáshoz vezetett, a nagyságrend meghatározásához további vizsgálat szükséges.

A Stadler azt feltételezi, hogy az incidens egy ismeretlen elkövetők által végrehajtott, professzionálisan szervezett támadás eredménye. Az elkövetők a Stadlertől nagy mennyiségű pénzt követelnek, és azzal fenyegetik a vállalatcsoportot, hogy a megszerzett adatok nyilvánosságra hozatalával károkat okoznak a társaságnak és munkavállalóinak egyaránt – tudatta a társaság közleményében Kiss Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában