E-RECEPT

2017.11.05. 19:30

Kicsit döcögősen indul be az e-recept rendszer, egyelőre nem is igazán használják

Tapasztalataink szerint nem okozott különösebb fennakadásokat megyénk egészségügyi szolgáltatóinál a november 1-jével indult új elektronikus rendszer. Többnyire azonban azért nem, mert egyelőre még nem használják…

Hosszú sorok kígyóznak pénteken délelőtt az egyik belvárosi patikában, Szolnokon, a megkérdezettek azonban egyelőre hagyományos vénnyel érkeztek.

– Papíralapú receptet kaptam még, ugyanannyit álltam sorba, mint máskor – tudjuk meg egy idős hölgytől.

– Mi még egyelőre várakozó állásponton vagyunk – ezt már a Kossuth téren található gyógyszertárban mondja dr. Perjési András, a patika vezetője.

– Időben regisztráltunk a rendszerbe, eddig azonban még nem érkezett hozzánk e-recept, így a tapasztalatról nemigen tudunk beszámolni – tette hozzá.

E-receptek pedig vélhetőleg azért nem érkeztek egyelőre a gyógyszertárakba, mert a háziorvosok jelentős része még nem tudott csatlakozni a rendszerbe.

– Bevallom, most még nem tudom, miként működik élesben az új rendszer – tárja szét kezét dr. Maczó János háziorvos.

– A csatlakozáshoz ugyanis egy programfrissítésre lenne szükség, erre azonban egyelőre nem volt még lehetőségünk. A rendszergazda szerint ugyanis ez nagyjából negyven perc lenne, ám ezt az időt nem akartam elvenni a pénteki rendeléstől.

– Így inkább a hétvégén megyek be, hogy ezt megcsináljuk, s remélhetőleg jövő héttől már zökkenőmentesen működik majd az új rendszer.

Amint az orvos mondja, több kollégával is beszélt, az első napon azonban csak néhányuknak sikerült probléma nélkül csatlakozni.

– Úgy látjuk, a legnagyobb gondot az okozza majd, hogy orvosnak és asszisztensnek eltérő jogosultságai vannak, a korábbi receptírási rutinon így valószínűleg változtatni kell – teszi hozzá dr. Maczó János.

– Ráadásul, ahogy a többiek mondják, a gyógyszerek felírása sokkal vontatottabbá válik. A vényeket felváltó felírási igazolásokon mostantól három vonalkód szerepel, melyet a „felhőben” generál a rendszer.

– Ez azonban receptenként legalább egy percet vesz igénybe. Könnyű kiszámolni, hogy egy-egy krónikus beteg esetében, akinek nyolc-, tízféle gyógyszert kell kiírni, ez mennyivel növeli meg a rendelési időt.

– Mindenesetre bízom benne, hogy a kezdeti nehézségeket követően már gördülékenyebben fog működni az új szisztéma, amely egyébként nagyszerű lehetőségeket kínál.

Nincs komolyabb fennakadás

– Nálunk egyelőre zökkenőmentesen működik az új rendszer, komolyabb fennakadást nem tapasztaltunk – tájékoztat Maroska Anikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója. – A technikai feltételek adottak, a szükséges eszközök időben megérkeztek, s elméletben mindenki tudja a dolgát. A következő hetekben kiderül, hogy mindez miként működik a gyakorlatban.

Munkatársainktól

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!