Allacantarilla/Szolnok

2019.08.08. 16:30

Kiváló eredményekkel tértek haza az ejtőernyősök Spanyolországból

A Magyar Honvédség ejtőernyős katonái is részt vettek a 37. Challenge Inter-Ecoles de Parachutisme (CIEP) rendezvényen, Spanyolországban, a közelmúltban.

Munkatársunktól

A versenyt – amelyet 1980 óta évente rendeznek meg az európai katonai ejtőernyős kiképző központok között – idén a spanyol alcantarillai légi bázison tartották.

A megmérettetésen hagyományosan öt versenyszámban – célra szállás körkupolás ejtőernyővel, célba ugrás légcellás ejtőernyővel, tájékozódási futás, lövészet és úszás –, öttagú csapatokkal indultak a részt vevő országok, közölte a Honvedelem.hu.

Magyarországot a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP), illetve az alárendelt katonai szervezetek állományából Lengyel József százados (MHP) vezetésével Németh Endre hadnagy (MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Horváth Róbert zászlós (MH Pápa Bázisrepülőtér), Molnár Zsolt zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Becs László főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) és Gazsó Krisztián főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) képviselte.

A magyar csapat a célra szállás körkupolás ejtőernyővel versenyszámban a második, míg Becs László főtörzsőrmester a célba ugrás légcellás ejtőernyővel versenyszámban az egyéni harmadik helyezést érte el. A versenyeken túl a CIEP egyébként lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevők egy szimpóziumon az ejtőernyőzés aktuális és legfontosabbnak ítélt kérdéseit is megvitassák.

Ebben az esztendőben az ejtőernyős kiképzések rendszere volt a legfontosabb téma, illetve a verseny megrendezése előtt került fel a listára a nemzetek Pathfinder és Combat Controller képzése. A Pathfinderek alapvető feladata az ejtőernyős dobózónák felderítése, megjelölése, valamint üzemeltetése.

Ugyanakkor a Combat Controllerek mindezen túl képesek egy adott körzetben több repülőeszköz irányítására, illetve ideiglenes leszállóhelyek üzemeltetésére is, számolt be a Spanyolországban elért sikerekről, valamint az egyéb eseményekről, témákról a Honvedelem.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában