TISZAZUG

2018.08.24. 09:30

Korábban érik a termés, már jól jönne a csapadék

Megsínylik a kánikulát a növények. Folyamatosan locsolni kell őket, főleg a nagy értékű gabonákat. Ez természetesen pluszköltséget jelent a gazdáknak – értékeli a jelenlegi agrárhelyzetet a cserkei Illési Sándor László­ családi vállalkozó.

Joó Zsuzsa

Két-három héttel „előbbre jár” a kukorica érése

Forrás: Beküldött fotó

Hozzáteszi, az elmúlt hetek csapadékszegény időjárása rendkívül megnehezíti az aktuális talajmunkákat is. El kell ültetni a repcét, de a kiszáradt földben alig lehet megfelelő magágyat készíteni.

Ha nem lesz hamarosan eső, úgy elhúzódva és egyenetlenül kelnek ki a növények. A mezőgazdasági szakember szerint a másodvetésű csemegekukorica, a napraforgó és a takarmánykukoric

Két-három héttel „előbbre jár” a kukorica érése
Fotó: Beküldött fotó

 

Illési Sándor László szerint nem sokat segít a gazdák helyzetén a szakminisztérium múlt heti döntése, miszerint a tartósan vízhiányos időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Nem ez a nagy költség ugyanis, hanem az öntözőberendezések működtetése az emelkedő gázolajárak mellett és a munkadíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában