SZOLNOK/KANÁRI-SZIGETEK

2019.03.23. 06:33

Környezettudatosság: hódít a szolnoki lányok ökobikinije

Mertek nagyot álmodni a lányok – tervük bevált. Ma már egyre ismertebb Tóth Móni és Szomolányi Szandra „hulladékbikinije”, melyet eldobott halászhálókból és más műanyag hulladékból készítenek Szolnokon. A különleges fürdőruhák eladásából származó bevételből az ifjú környezetvédők fákat ültetnek, és egy különleges vízi állatfaj egyedeit, mantákat mentenek.

Joó Zsuzsa

A két szolnoki lány minden hónapban tengerparti hulladékgyűjtést szervez követőik segítségével Fuerteventurán.

Forrás: Beküldött fotó

Halászhálóból bikini? Igen, létezik ilyen! Szomolányi Szandra és Tóth Móni öko­fürdőruháiról tavaly már írtunk. A lányok az óceán mélyéről – búvárok által – felhozott, majd varrható anyaggá átalakított használt halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készítenek fürdőruhákat. Az Undersea bikinik egy kicsit a Kanári-szigeteken, de még inkább Szolnokon születnek.

Dézi (Szandrát mindenki így ismeri) már ötödik éve él a spanyol szigetek egyikén. Ő is és barátnője, Móni is többször tapasztalták, mennyi szemét hever a tengerek, óceánok mélyén, és mekkora méreteket öltött a környezetszennyezés.

– Tenni akartunk valamit ez ellen, erre találtuk ki az ökobikiniket. Ráleltünk egy cégre, melynél önkéntes búvárok az óceán mélyéről hozzák fel az eldobált halászhálókat, melyekből egy másik vállalkozás fürdőruha-alapanyagot készít. Ebből varrja meg nagynéném és kolléganői Szolnokon az általunk tervezett, megálmodott fürdőruhákat – meséli Dézi.

A lányok ötlete és ökofürdőrucija egyre sikeresebb, idén már egy új kollekciót dobtak piacra. Az elv nem változott, most is szigorúan műanyag hulladékokból készült anyagból varratják az általuk megálmodott falatnyi rucikat. Déziék azt tapasztalták, főleg a fiatalok vásárolnak egyre tudatosabban.

– A bevétel egy részét idén Földünk és annak élővilágának megóvására fordítjuk – fűzi hozzá Móni.

A fiatal vállalkozó hölgyek két nonprofit szervezetet is támogatnak: egy, a mantapopulációk megőrzéséért harcolót és egy másik, One Tree Planted nevűt is, mely fákat ültet világszerte.

Tóth Móni (balra) és Szomolányi Szandra. Fotó: Beküldött fotó

– Minden eladott fürdőruha után elültet a One Tree Planted egy fát valahová. Mi dönthettük el, hová kerüljenek ezek a növények. Ázsiát céloztuk meg, főleg Szumátra környékét, a szervezet ott is jelen van. Persze, nem tudjuk leellenőrizni, hogy az ültetés valóban megtörténik, mindenesetre nagyon sokat tájékozódtunk, hogy az általunk segített szervezet valóban hiteles és jól működő legyen.

Megtudjuk, Móniéknak van egy olyan fürdőruhájuk, melynek mintája a pöttyös sasráját idézi. A fekete alapon fehér pöttyös tengeri állat megmentése szívügye a lányoknak. A manták megismerése különösen fontos számukra, ezért a másik támogatott szervezet a Manta Trust, melynek célja, hogy az emberek megismerjék ezt az állatot, és legalább élőhelyük egy részét védetté nyilvánítsák.

– Ugyanakkor minden hónapban rendezünk egy tengerparti hulladékgyűjtést Fu­er­teventurán a követőink segítségével. Úgy gondoljuk, ehhez bárki tud csatlakozni, aki ott tartózkodik, ehhez még pénzt sem kell költeni. Meg kell védeni környezetünket, ez csak rajtunk múlik!

A két szolnoki lány minden hónapban tengerparti hulladékgyűjtést szervez követőik segítségével Fuerteventurán.
Fotó: Beküldött fotó

Nem csak a „bombanőkre” gondolnak a tervezéskor

A két szolnoki bikinigyártó hölgyet az elmúlt időszakban igen sokan keresték meg azzal a kéréssel, hogy tervezzenek olyan fürdőruhát is, mely nem csak a tökéletes alakú nőkön mutat jól. Így hát megszülettek a telt fenekű ökobikinik, valamint az eldobált halászhálókból elkészült az első egyrészes, kosaras fürdőruci is.

Azt is megtudjuk, a vevők java része külföldi, de egyre több magyar környezettudatos vásárló keresi meg Móniékat. Ami nem meglepő, ugyanis egy ökoruha ára mindig magasabb, mint egy hagyományosé, egy Undersea bikini például nyolcvan euróba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában