MÚLTIDÉZŐ

2019.02.16. 17:30

Kőtábla őrzi a püspök látogatásának emlékét a vártemplomban

Gunyoros írást közölt 1925-ben a Népszava egy szolnoki eseményről. „Egy idő óta nagy apostolok járása van Szolnokon” – írta Fényes László, a lap viharos múltú munkatársa.

Szathmáry István

A Tisza-gyilkosság bizonyítékok hiányában felmentett vádlottjaként elhíresült zsurnaliszta harci kedvét a Verseghy Könyvtárban őrzött lappéldány szerint a Szolnokra látogató Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök „Marxszal kapcsolatosan elkövetett eszmei futkározása” és a látogatás körülményei is ösztönözték. A MÁV-műhelyben ugyanis diadalkapu fogadta a vármegyei előkelőségek kíséretében érkező főpásztort.

„Azt gondolta talán, hogy a szolnoki munkások – birkák, akiket pásztorbottal vissza lehet terelgetni?” – füstölgött a lap a látogatásról szóló tudósításában. Nem tudni, hogy a püspök akart-e valakit kergetni, de tény, hogy a marxista gondolatok nagy ellenfelét tisztelhetjük benne.

A szolnoki látogatásakor hatvanhét éves, két év múlva földi pályáját bevégző, puritán életű író, filozófus, politikus, teológus, egyetemi tanár, akadémikus ugyanis a ma­gyar keresztényszocializmus legjelentősebb képviselője volt. Ebben a minőségében minden megnyilvánulásában valóban a marxizmus elszánt kritikusa volt.

Nemcsak szavakban hirdette a szocializmust, de az általa mindig ellenzett első világháború után az egyházi birtokokból 1500 holdat parcelláztatott fel a hazatérő katonák között.

Egyik oldalról a magyar egyháztörténet legnagyobb alakjai közt tartják számon, a modern katolicizmus időnként Rómával is ujjat húzó nagyhatású képviselőjeként él a köztudatban.

Másfelől számos, a politikai nézeteit illető vád miatt huszadik századi történelmünk vitatott alakjává vált.

Írásai gondolatai, személye ma is viták tüzében áll. A háború után Károlyi Mihály ösztönzésére szobrát is ledöntötték.

Prohászka Ottokár püspök korabeli fotója.
Forrás: Wikimedia Commons

A püspök városunkban nemcsak a Járműjavítóban tett látogatást, több napos lelkigyakorlatot is tartott Szolnokon, amiről a helyi Katholikus élet című lap és a Ferences Rendház Historia Domusa is tudósít. „Dr. Prohászka Ottokár hazánk nagy püspöke április 26–30-ig lelkigyakorlatokat tart az úri hölgyek kongregációjának a vártemplomban… Öröm­mel várjuk a nagy vendéget, mert bizton reméljük, hogy szavai nyomán sok lelkesedés lángol fel és sok lélek merít erőt a bátor meggyőződéses katolikus életre.”

„Az Úri Hölgyek maghívására ápr. 26-tól 30-ig lelkigyakorlatot tartott naponta két szentbeszéddel a hölgyeknek, naponta eggyel a férfiaknak. Még a vidékről is bejöttek, hogy a rendkívüli híres szónokot hallhassák Csoda szép gondolatokkal tárta elébük a ker. élet nagy igazságait. Olyanok is meggyóntak, akik majd 50 év óta távol maradtak az Úr asztalától.”

Prohászka Ottokár püspök látogatásának emlékét máig egy kőtábla őrzi a szolnoki vártemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában