jászkunság

2018.09.23. 11:28

Kukákban landol több milliárd forint értékű pirula

Azt hihetnénk, az elmúlt évek során lassacskán mindenki megszabadult végre a korábban felhalmozott gyógyszerektől. Ki tudja, honnan azonban, még ma is zsákszámra kerülnek elő otthon porosodó tabletták.

Szilvási Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Becslések szerint több milliárd forint lehet azoknak a gyógykészítményeknek az értéke, amelyeket évről évre veszélyes hulladékként semmisítenek meg hazánkban. A gyógyszertárakban folyamatosan gyűlnek a behordott tabletták.

Ezen a helyzeten az sem változtatott egyelőre, hogy az elektronikus hátterű gyógyszerfelírás elméletileg megszüntette a párhuzamosságokat. A napokban egy hölgy panaszkodott szerkesztőségünkben.

– Újfajta gyógyszereket írt fel az orvos számomra, de a régiből is megmaradt még jó néhány doboznyi – mondta el Kertész Mihályné. – Gyakorlatilag bontatlanul maradtak, egyetlen szemet sem vettem be belőlük.

– Arra jutottam, hogy talán mások még felhasználhatnák őket, hogy ne menjenek teljesen veszendőbe. De hiába hívtam fel segélyszervezeteket, szociális otthonokat, ők nem vehetnek át így készítményeket.

Valóban nincs más lehetőség, a patikába kell visszavinni a fel nem használt gyógyszereket, ahol veszélyes hulladékként kezelik. Mivel Magyarországon egyébként is jellemző, hogy a szükségesnél jóval több gyógyszert vásárolunk, milliárdos nagyságrendű az az összeg, amely így a kukába kerül.

Hazánkban 2005 decemberétől minden gyógyszertárban szervezetten gyűjtik és szállítják el a gyógyszerhulladékot. A sorszámozott tárolók alapján a számlát a gyógyszergyártók fizetik.

– Olykor előfordul nálunk, hogy visszahoznak bontatlan kiszerelésű készítményeket és tőlünk érdeklődnek, vajon mit tehetnek velük – tudtuk meg Nyitrai Kálmánnétól, a szolnoki Korona Patika vezetőjétől.

– Sajnos azonban nem tudunk mit tenni, hiába lehetne esetleg még évekig felhasználni az adott gyógyszert, veszélyes hulladékként kell kezelni.

A törvények nem teszik lehetővé, hogy visszavegyük őket és egészségügyi, szociális intézmények, segélyszervezetek sem használhatják fel azokat. Ez egyrészt érthető, másfelől viszont sok esetben ablakon kidobott pénz.

Végül mindet megsemmisítik

A megtelt dobozokat a biztonságos szállítás, valamint az érintetlenség érdekében ragasztószalaggal lezárva, a gyógyszertár bélyegzőjével és vezetőjének aláírásával ellátva helyezik fel a szállítójárműre.

Ezt követően a veszélyes hulladéknak minősülő rakományt, a gyógyszerszállítmánytól elkülönítve, a nagykereskedő telephelyére szállítják. Később, a tömörítés után az engedéllyel rendelkező hulladékégetőbe viszik megsemmisítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában