restaurálás

2019.06.26. 11:26

Különleges kocsifecskendőt újítottak fel Rákóczifalván

Különleges tűzoltószer nyerte vissza eredeti fényét a rákóczifalvai restaurátor, Balázs Antal keze alatt. A szakemberhez rendszeresen hoznak felújítandó eszközöket, tárgyakat, tűzoltóeszközöket pedig külföldről, testvértelepülésükről is kapott restaurálni. Ezúttal pedig Tiszaroff 122 éves kocsifecskendője adott neki sokórányi – de persze szívesen végzett – munkát.

Kovács Berta

Balázs Antalt (jobbra) önkéntesek is segítették, többek között Gubucz Lajos

Fotó: Mészáros János

A helyi önkéntes tűzoltó egyesület 1987-ben kapta meg az akkor készült tűzoltószert, azóta nem újítottak fel rajta semmit, még a festése is az eredeti volt.

– Igen különleges darabról van szó – árulta el Balázs Antal restaurátor –, a kocsi a maga nemében egy műremek, igazi műtárgy. Geittner és Rausch Budapest márkájú tűzoltószer, annak idején a fővárosi műhelyben szerelték össze. A kovácsolt részek, például a tengelyek és némely egyéb alkatrész pedig Bécsből való, erről árulkodik az alkatrészekbe ütött kétfejű sas.

A kocsi négyüléses, ketten előre, ketten hátrafelé nézve ülhettek fel rá. A pumpa része pedig levehető. Az eszközt nagyon rossz, romos állapotban kaptuk meg. Körülbelül két hónapja kezdtünk dolgozni rajta, és összesen közel 600 órányi munkát igényel a teljes restaurálása.

Balázs Antalt (jobbra) önkéntesek is segítették, többek között Gubucz Lajos
Fotó: Mészáros János

A szakember elmondta, a tűzoltószert a felújítás során teljesen szétszedték. közben folyamatosan fotókat készítettek, hogy összeszerelésnél minden kis tartozék garantáltan a megfelelő helyre kerüljön.

– Az összes alkatrészt homokfúvóval kezeltünk, aztán kijavítottuk a hibákat, repedéseket. Az ülés fája is szét volt rohadva, azt is helyre kellett állítanunk. Minden fém alkatrészt alapoztunk, hogy sima legyen a felülete. A réz alkatrészeket felpolíroztuk.

– Ezután következhetett a festés. Olyat nem csinálhatunk, hogy maradt korábbról festék, és úgy döntünk, azt használjuk fel, ha hasonló színű. Restaurálásnál ragaszkodni kell az eredeti árnyalathoz, amit a festékmaradványok alapján állapítunk meg. Minden részt legalább kétszer átkentünk, így összesen 25 kilogramm piros festéket vittünk fel rá. A pumpát is működőképessé tettük.

– A hengereken bőr tömítés van, pumpálni akkor lehet, ha ezek épek. De ha például bemutatókon akarnák használni a pumpát, az folyamatos karbantartást igényelne. A felújítás során minden részt kompresszorral portalanítottunk, aztán áttöröltük olajos bútortisztítóval, varrásmentes rongyot használva, nehogy megcsikarjuk a felületet – részletezte a tennivalókat.

Külön épületet kap

A tervek szerint vasárnapra kell elkészülniük a kocsifecskendő teljes restaurálásával, ekkor tartják ugyanis az átadót. A munka jól haladt, önkéntesek is segítettek, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Az elkészült, régi pompájában ragyogó eszköz Tiszaroffon saját külön épületet kap.

Mint Balázs Antal hangsúlyozta, nem tehető ki csak úgy valamelyik utca szélére látványosságként, olyan hely kell neki, ahol állandó a páratartalom. Az első és hátsó tengely alá pedig vasbakot helyeznek, hogy a szer 5-6 mázsás súlyától ne deformálódjanak a kerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában