TISZA-TÓ

2019.04.28. 14:09

Látogatóközpont épül az Óhalászi-szigeten

Hazánk második legnagyobb állóvizének egyik népszerű látványossága a rejtélyes Óhalászi-sziget.

Ujvári László

Egykori virágzó halászfalu nyomait őrzi a Tisza-tó szívében található szárazföld. Ezt megragadva, komoly fejlesztést terveznek a területen.

Egyedülálló, történelmi, néprajzi, természeti látogatóközpont épül az Óhalászi-szigeten, a beruházás – a tervek szerint – 2020-ban kezdődik. Kormányzati döntés alapján félmilliárd forintos fejlesztés kapott zöld utat.

Az összeget a Tisza-tó legnagyobb, közel százötven hektáros szigetére fordítják majd. Úgy tudni, régi típusú és különböző méretű cölöpházakat fognak építeni.

A szigeten szociális blokkokat alakítanak ki, illetve személyzetet is biztosítanak, korhű ruhákban. A tervek szerint, a kor igényeinek megfelelő szállásokat hoznak létre, a létesítmény pedig teljes mértékben önellátó lesz. A sziget központjában található régi erdészházat felújítják és napelemes rendszerrel látják el.

Szeretnék valósághűen bemutatni, hogy éltek hajdanán a tiszahalásziak, amíg az 1876-os árvíz el nem pusztította a virágzó halászfalut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában