GYÓGYULÁS

2018.08.31. 20:12

Zsuzsi és Judit élet-halál harca: mellrák, avagy a néma szörnyeteg

Joó Zsuzsa

Fotó: Illusztráció, forrás: Shutterstock

A szerző által utoljára frissítve: 2018.09.20. 19:45

Zsuzsi gyönyörű, csendes nő, egy megyebeli kis faluban él. Meleg barna szemeibe mindenki belefeledkezik. Judit vidám, karakán szolnoki asszony, lehetetlen nem odafigyelni rá. Horváth József fiatal, izmos, tetoválásokkal teli srác. Első látásra senki nem az, akinek látszik. A két asszony valójában hatalmas túlélő, akik legyőzték a melldaganatot. József pedig hazánk egyik legismertebb rákkutatója, molekuláris genetikus, aki hitet és reményt ad a betegeknek.

– 2007 decemberében úgy éreztem, végre egyenesbe jött az életem. Túlestem egy csúnya váláson, de megtaláltam azt a férfit, akire mindig vágytam. Egy dolog hiányzott az életemből: a közös gyermek.

– Terhesség helyett azonban melldaganatot diagnosztizáltak nálam. Harminchárom éves voltam... Harminchárom...! – Zsuzsi nagyot sóhajt.

A friss nyugdíjas Judittal 2011 karácsonya előtt közölték a diagnózist. A rendelőből kijőve végigzokogta a Szent István körutat.

– Azonnal egy ismerős orvost kerestem fel. A sírástól megszólalni sem tudtam, úgy nyújtottam át neki a leletet. „Ez nem azt jelenti, hogy meg fogsz halni! A legtöbb esetben gyógyítható a betegség” – szavai simogatták a lelkemet.

– A remény és a vigasztalás ott, akkor, nagyon kellett. Még aznap eldöntöttem, nem vagyok hajlandó ebbe belehalni! – Judit szavai határozottan, katonásan koppannak.

A miérteken sokat gondolkodott mindkét nő. Talán a lélek jelzett, hogy valami nincsen rendben legbelül?

Zsuzsi úgy gondolja, a válása, Judit szerint a nyugdíjazása és az ezzel járó feleslegesség érzése idézhette elő a betegséget.

Horváth József szerint a melldaganat kialakulásának több oka is lehet.

– Egyik az öröklődés. Beszélhetünk tényleges genetikai öröklődésről, amikor egy hibás gént ad tovább a szülő a következő generációnak. Ilyen esetben a hibás gén okozza a daganat kialakulását.

– Ezek azonban alig több mint 10 százalékát teszik ki az összes daganatos megbetegedéseknek. Magát a hajlamot is örökölhetjük a daganatos betegségek kialakulására, ennek alapja az örökítőanyagunk, azaz a DNS megváltozása.

– A pszichés dolgok, például a rengeteg stressz, az idegeskedés, az aggódás, a traumák mind-mind ezt a hajlamot erősítik. Az elmúlt pár évben több ezer daganatos esettel találkoztam és azt tapasztaltam, hogy a páciensek több mint felénél lelki eredet miatt alakult ki a betegség.

Zsuzsi egy rutin önvizsgálat alkalmával észlelte a csomót a mellében. Juditot egy addig nem tapasztalt mellfájdalom vezényelte a mammográfia centrumba. Az önvizsgálat és a korai felismerés esetükben életmentő volt.

Ezért szomorú, hogy megyénkben a nők csupán fele megy el a vizsgálatokra. Pedig a szűrés lehetősége minden nő számára adott. A Mammográfiás Központ folyamatosan fogadja a szűrővizsgálatra meghívott 45-65 év közötti nőket, de még mobil szűrőbusz is rendelkezésre áll, ezt tavaly 24 megyebeli település vette igénybe.

Rákbetegek és gyógyultak mutatták be júniusban alkotásaikat. Hiszik, hogy a közös munka gyógyít. (A képre kattintva olvashatja cikkünket.) Fotó: Csabai István

– Kritikus pont a daganatok esetében a korai felismerés – emeli ki Horváth József.

– Ez akár 80%-al is megnövelheti az esélyeket a daganatokkal szembeni harcban! – állítja a rákkutató, hozzátéve, nem kell félni a vizsgálatoktól.

– Egy mammográfiás szűrés során a mell letapogatása vagy odanyomása a röntgenlaphoz semmiféle sérülést vagy belső elváltozást nem okoz megfelelő szakasszisztencia mellett.

– A diagnózis után szinte azonnal kemoterápiát és sugárterápiát kaptam, a mellemet is gyorsan megműtötték, ilyenkor a napok is számítanak – folytatja Zsuzsi.

– A hajam kihullott, a havi vérzésem abbamaradt, borzasztó hányingerem volt...

– A kezelésekre piros tűsarkú cipőt és kosztümöt vettem fel, csodás sminket tettem fel magamra, majd amikor kihullott a hajam, vásároltam egy klassz parókát – veszi át a szót Judit.

– Megtanultam úgy elfogadni magam, ahogy kinézek. Egyszer sem hánytam a kemó alatt. Hogy ez az immunerősítőknek köszönhető-e, amit szedtem vagy másnak, nem tudom...

Horváth József azt mondja, folyamatosan bővül a rákterápiák tárháza.

– Jómagam már közel egy éve foglalkozom alternatív lehetőségekkel. Legfontosabb, hogy az alternatív terápiának ne legyen mellékhatása, illetve az alkalmazott terápiákkal ne lépjen negatív kölcsönhatásba, azok működését vagy hatékonyságát ne korlátozza.

– Az egyik ilyen lehetőség a CBD. A CBD, azaz a Cannabidiol a kender növényből származó egyik molekula – magyarázza a kutató.

Hangsúlyozza, ez nem pszichoaktív vegyület, nem okoz bódulatot és nem minősül drognak. Ellenben képes a kemoterápia és a sugárterápia súlyos mellékhatásait csökkenteni vagy akár egészében eltüntetni. Ez azonban nem minősül önálló rákterápiának, sem pedig gyógyszernek.

Az édesanyák egyetértenek: a leghatásosabb gyógyír mégis a hit. A hit önmagunkban, abban, hogy képesek vagyunk legyőzni a kórt. Még akkor is, ha az szinte reménytelennek tűnik már...

– Az orvosok biztattak, hogy türelem, a műtét sikerült, a szervezetem hamarosan regenerálódik, lehet még gyermekem! Nem lett, ellenben a másik mellemben is találtak egy csomót – ingatja fejét Zsuzsi.

– Elölről kezdődött minden. Majd újabb másfél év múlva a rákos sejtek feltűntek a nyirokmirigyekben. De én töretlenül kitartottam amellett, hogy igenis meggyógyulok! Közben tanultam. Megtanultam nemet mondani és rájöttem, hogy én vagyok a legfontosabb és nem más.

A Rákbetegek Országos Szervezetének Paverpol kiállításáról készült galériánkat a képre kattintva tekinthetik meg. Fotó: Csabai István

Judit a hite mellett a nyitottságával is gyógyult. Mert beszélni másoknak a betegségéről, sőt, biztatta a sorstársakat. Közben ő is elfogadta a segítséget és a felé irányuló szeretetet. Dolgozott és önkénteskedett, megélte a mindennapok örömeit.

– Korábban végeztem egy felmérést – meséli Horváth József.

– Olyan betegeket kerestem, akiket gyógyultnak nyilvánítottak, azaz 5 éve tünetmentesek, és a harc során Istenre bízták magukat. Hihetetlen volt végigolvasni a beszámolóikat. Hit nélkül a daganatokkal szembeni harc sokkal nehezebb és bizony az esélyeink is sokkal rosszabbak.

A hit még csodákra is képes. Zsuzsival – ahogy ő mondja – megtörtént a csoda.

Éppen akkor, amikor a fiatalasszonynál harmadjára is kiújult a daganat, amikor úgy érezte, minden összeesküdött ellene.

– Addigra már lemondtam a harmadik gyermekről, már „csak” azért küzdöttem, hogy meggyógyuljak. Szinte hihetetlen, de a sugárkezelések kellős közepén (kemót nem kaptam akkor) megfogant a harmadik gyermekem!

– Onnantól kezdve csak erre a babára koncentráltam. A terhességem zavartalan volt, kilenc hónap múlva pedig egy csodálatos kisfiúnak adtam életet. Igazi happy end!

Történetünk azonban itt nem ér véget. Hiszen a fiatalasszony legkisebb gyermeke hamarosan óvodába megy, később iskolába. Judit első unokája érkezését várja. Horváth József továbbra is megszállottan kutatja a rákgyógyítás alternatív lehetőségeit.

Mindhármójuknak rengeteg feladatuk van még az életben, mely sokszor küzdelmes, de mindenképpen csodálatos.

Maradjon igazi nő a nő!

Ungár László nőgyógyász-onkológus professzor, a magyar daganatsebészet kiemelkedő szaktekintélye nemrégiben Szolnokon végzett egy egyedülálló méhmegtartó műtétet. A beavatkozással esélyt adtak a családalapításra egy 28 éves, gyermektelen, méhnyakrákban szenvedő nőnek.

Az eddigi protokoll szerint ezt a betegséget (bizonyos stádiumnál) ezidáig csak a méh és a petefészkek eltávolításával lehetett megállítani.

A professzor kiemelte: ahogy ez a méhmegtartó műtét, úgy mell-helyreállító beavatkozások is ma már mindenki számára elérhetőek, ez pedig – tudja – nagyon is fontos a hölgyek számára. Felmérések szerint ugyanis ha csorbul egy hölgy női mivolta, az kihat a testi és a lelki egészségre egyaránt.

Ungár László nőgyógyász-onkológus professzor.

Közösségben, alkotva gyógyulnak

Szolnokon és környékén évek óta működik a Rákbetegek Országos Szervezetének szolnoki egyesülete: a Szivárvány Klub. Tagjai a művészetterápia eszközeivel élve erősödnek a besenyszögi Demény Gabriella paverpol oktató, textilszobrász vezetésével.

Ahogy fogalmaznak: az alkotás és a közösség szeretete gyógyító erejű. Ezért várnak a klubba minden sorstársat. Olyanokat, akik már kigyógyultak a betegségből és olyanokat is, akik most néznek vele farkasszemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában