Jászapáti

2019.05.25. 06:50

Lezárult a büntetőügye a rendőröket gázpalackkal fenyegető férfinak

Első alkalommal egy félméteres macsétát és egy 18 centiméteres pengéjű kést is találtak a férfinál.

Szoljon.hu

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a férfinak a büntetőügye, aki miután zokon vette, hogy a rendőrök egy éjszaka alatt kétszer is intézkedtek vele szemben – melynek során első alkalommal egy félméteres macsétát és egy 18 centiméteres pengéjű kést, majd második alkalommal egy 12,5 centiméteres kést találtak nála és vettek el tőle –, a kezében egy gázpalackot tartva, a nyitott palack mellett egy öngyújtót csattogtatva, azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát és a rendőröket is.

Az eset két éve, a nyolcezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, Jászapátin történt. A férfival szemben 2017. szeptember 19-én éjjel fél kettő körül intézkedtek először a rendőrök. Egy félméteres bozótvágókést, ún. macsétát és egy 18 cm pengehosszúságú kést találtak nála.

Mindkettőt elvették tőle, és közölték az ittas férfival, hogy azok tartása szabálysértés, ezért feljelentést tesznek vele szemben. Az éjjel azonban nem ért véget. A férfi egy újabb, 12,5 centis kést vett magához.

A rendőrök azonban ezt is megtalálták nála és elvették tőle, amikor egy órával később, éjjel fél háromkor ismét intézkedtek vele szemben. A részeg férfi ekkor elvesztette az önuralmát és kiabálni kezdett a rendőrökkel, akik megbilincselték és előállították a helyi rendőrőrsre.

Ezalatt végig fenyegetőzött. Azt mondta, megöli őket és a családjukat is, van még kése és levágja a fejüket. Egyiküknek azt is mondta, hogy pontosan tudja, hogy hol lakik. Az őrsre érve már azt kiabálta, „három percetek van, hogy kiengedjetek innét, különben mindannyiótokat ki foglak végezni a családotokkal együtt”. Végül szabadon engedték.

A férfi azonban nem felejtett, és két héttel később, október 1-jén hajnali fél négykor, szintén ittasan az egyik korábban vele szemben intézkedő rendőr háza elé ment, és az utcáról kiabált, hogy jöjjön ki. A rendőr szolgálatban volt, de az utcában lakók értesítették a rendőrséget.

A kiérkező rendőrök már nem találták a helyszínen a férfit, ezért a házához mentek. Az ittas férfi az utcán, a kezében egy 12 kilogrammos gázpalackkal várta őket.

Mikor kiszálltak a rendőrautóból és felé indultak 3-4 alkalommal megnyitotta a palackot, és egy öngyújtót szikráztatott mellette, miközben azt kiabálta, hogy „mindannyian megdöglötök kutyák, jöttök velem, felrobbantalak benneteket”. A rendőröknek végül sikerült megfékezniük.

Az ügyben 2018. március 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig néhány héttel később, két tárgyalást követően, 2018. szeptember 5-én ítéletet hozott.

A büntetett előéletű férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntette és 3 rendbeli zaklatás vétsége miatt 4 év 6 hónap börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.

A törvényszék 2019. május 7-én meghozott, aznap jogerős másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, és a férfival szemben első fokon kiszabott büntetés enyhítésére sem látott okot és lehetőséget, ezért az ítéletet helybenhagyta – közölte hírportálunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában