TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2018.07.21. 19:57

Lovas sportedző szeretne lenni a fiatal miklósi lány

Tavaly első, idén ötödik lett a Törökszentmiklóson rendezett fogathajtó versenyen Győri Szandi. A tizenhét éves miklósi lány kicsi kora óta lovagol, a díjugrató versenyeken is szép eredményeket ér el Dáma nevű lovával.

Molnár-Révész Erika

Győri Szandi kedvenc lovával, Dámával. A miklósi lány nagyon szereti az állatokat.

Forrás: Beküldött fotó

Lovak, juhok, több száz baromfi, tehenek, kecskék és malacok várják, hogy Szandi megetesse őket miklósi tanyájukon. A fiatal, de annál felelősségteljesebb lánnyal csak ezután tudok beszélgetni, hiszen az állatok a legfontosabbak az életében.

Főleg a lovak. Kilenc van belőlük, köztük két csikó.

– Nagyon szeretem az állatokat, gyakorlatilag közöttük nőttem fel. Kiskorom óta lovagolok, már akkor is felültettek, amikor még igazából nem is tudtam lovagolni – emlékszik vissza a kezdetekre.

Azt meséli, bár másfél éve nem esett le lóról, előtte voltak balesetei. Nem adta fel, újra és újra visszaült, kitartásának ma már kézzelfogható eredménye van.

Tavaly egyedüli lányként megnyerte a kettes fogathajtó versenyt, idén, ahogy mondja, „csak” ötödik lett.

– A díjugratást jobban szeretem, mint a fogathajtást. Pedig mostanában nem indultam ugratásban, mert nemrég megellett a lovam, Dáma. Ő egy tízéves kanca, őt szeretem a legjobban.

– Csikója, Lamúr pedig még csak két hónapos, vele ugyan egyszer versenyeztem, de még nagyon fiatal ehhez a sportághoz – meséli Szandi, akinek édesapja a példaképe.

Az állatok szeretetét tőle örökölte, és tőle tanulta meg a gondozásukat is.

– A lovak nagyon okos állatok, a rosszat például azonnal megtanulják – mondja mosolyogva.

– Minden lovamnak külön személyisége van. Van, amelyik szeleburdi, van, amelyik sunyít, ha bemegyek, van, amelyik odajön, hogy vakargassam.

– A lovakra nagyon oda kell figyelni, amellett, hogy fontos, hogy mindig legyen előttük víz és étel, mozgatni kell őket napközben, és tisztán kell őket tartani. A körmük például sok ápolást kíván – sorolja a mindennapos tennivalókat.

Győri Szandi kedvenc lovával, Dámával. A miklósi lány nagyon szereti az állatokat.
Fotó: Beküldött fotó

Nem meglepő módon tanulmányaiban is ezt az utat választotta, a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumba jár.

– Jövőre érettségizem, de azon gondolkozom, hogy utána elvégzem a mezőgazdasági technikusit, majd lovas sportedzői képzésre szeretnék továbbmenni, Ceglédre.

„Nem szeretnék irodában dolgozni, el sem tudom magam képzelni, hogy a négy fal között üljek egész nap. Nem bírnám elviselni”

– állítja határozottan.

Ha versenyre készül, Szandi hetente egyszer jár edzésre, Szolnokra. Úgy tervezi, hogy nyár végén a Karcagon és Kenderesen rendezett megyei díjugrató bajnokságokon mindenképpen megméretteti magát.

Még a kutyája is lovagol

Amellett, hogy imádja a lovakat, a kutyákat is nagyon szereti Győri Szandi. Nem kevés van belőlük a tanyán, ahol minden méretben megtalálhatóak a hűséges négylábúak.

– Van egy foxim, Picur, aki még lovagolni is szokott az egyik póninkon. Felugrik a hátára, és így közlekedik – meséli nevetve.

– Emellett van két csivavám, „Dézi” és „Roki”. Rajtuk kívül vannak nagyobb testű kutyáink is, kuvaszaink és egy moszkvai őrkutya.

Az állat- és sportszeretete hozta meg a fiatal lány számára a szerelmet is. Párja is lovagol, a versenyeken keresztül ismerték meg egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában