Szolnok/Budapest

2019.07.22. 19:57

Matematikatanárból sikeres divattervezővé avanzsált Evelin

Közel öt évig tanított a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban Fink Evelin tervező, akinek matematikatanárként is a precizitás és pontosság jellemezte munkáját. Sokáig nem is gondolta, hogy teljesen más út vár rá. Még tanított, amikor beiratkozott egy divatiskolába. A különleges irányváltás pedig sikeresnek bizonyult: Evelin kilenc éve építi saját márkáját. Különleges foglalkozásáról beszélgettünk vele.

Szabó Lilla Laura

Fink Evelin stílusát a hordhatóság jellemzi, ugyanakkor minden ruháját megspékeli valami egyedi, extrém stílusjeggyel.

Forrás: Beküldött fotó

– Kislány koromban is körbevett az alkotói, tervezői közeg. Édesanyám varrónő volt, az általa készített egyedi holmikban jártunk. Már akkor lenyűgözött az a folyamat, ahogyan egy darab anyagból létrejön a megálmodott ruha – idézi fel Fink Evelin.

Korán betekintést nyert hát a varrás világába. Gyerekként az első alkotása egy egyszerű „csőtop” volt. A maradék anyagokat varrta össze, kizárólag otthoni viseletre szánta, mégis örömmel töltötte el a tudat, hogy az ő keze munkája. Ez a hobbi hosszú ideig elkísérte, ám nem volt egyértelmű, hogy egyúttal a jövőjét is meghatározza majd. Szülei egyetemi, főiskolai irányokba terelték őt testvérével.

– Szerették volna, ha egyszerűbb lenne a boldogulásunk, mint az övék volt, ezért arra biztattak, szerezzünk diplomát.

Evelin számára sokáig kérdéses volt, hogy mivel foglalkozna szívesen. Kedvelte a rajzot, szerette a számokat, így végül a tanári pálya felé indult el. Tanulmányai befejezését követően a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban kezdett el dolgozni.

– Matekot és informatikát tanítottam. Érdekes élmény volt megtapasztalni a másik oldalt. Pedagógusként sok mindent megértettem, amikről diákként másként vélekedtem. Ezeknek a tapasztalásoknak később komoly hasznát vettem.

Szolnokról Budapestre költözött, hogy építeni kezdje új életét. Először egy neves magyar tervező oldalán vetette bele magát a munkába, majd utána szabóságot vezetett. Munkája mellett foglalkozott a saját ruháinak tervezésével és elkészítésével, márkájának építésével.

Ahogy egyre jobban elmélyedt ebben a világban, úgy vált egyértelmű számára: „megtalálta az igazit”.

– Az egy nagyon megterhelő időszak volt. Sokszor a napi feladatokból hazaesve, hajnalokig foglalkoztam a tervekkel, a kivitelezéssel. Fél négykor lefeküdtem, hatkor keltem, és minden kezdődött elölről. Hétvégéim pedig nem is voltak, szinte ébren álmodtam. Ilyenkor születtek a legfrappánsabb ötleteim.

Az álmok beteljesülésének bizony ára van, ám ő olyan ember, aki mindig teljes erőbedobással végzi adott feladatát.

– Maximalista vagyok, millimétereket is igazítok. Igyekszem a legjobbamat nyújtani, ez erősen érezhető minden elkészített ruhámon, ugyanakkor ritkán vagyok teljesen elégedett. Mikor bemutatom a legújabb modelleket, már rögtön azon jár az eszem, hogy mi legyen a következő ötlet, amivel újra túlszárnyalhatom önmagam – jegyzi meg nevetve.

Fink Evelin maximalistának vallja magát.
Fotó: Beküldött fotó

Stílusát a hordhatóság jellemzi, ám igyekszik mindig valamilyen extrém jeggyel feldobni a darabokat. Az elegancia azonban sohasem hiányzik a terveiből. Mindenből csak egyet készít, többek között így őrzi meg a kreációk egyediségét.

– Természetes anyagokkal dolgozom. A hernyóselyem, bőr és gyapjú minden munkámban megjelenik. Egyszerűen bolondulok ezekért az anyagokért, és úgy gondolom, hogy minden nőnek meg kell ismernie ezeket a csodás kelméket. A megrendelőimnek személyre szabottan tervezek, a legegyszerűbb utcai viselettől az alkalmi ruhákon át az esküvői darabokig. A munkáim középpontjában maga a vendég áll.

– Fontosnak tartom, hogy minden vásárlómban feltárjam és tudatosítsam a bennük rejlő egyediséget, nőiességet. Arra törekszem, hogy megtalálják magukban a magabiztos nőt. Ez a fajta tervezés mindennap egy újabb kihívás, de egyben a legizgalmasabb része is a munkámnak – avat be lelkesen.

Minden évben megjelenő új kollekcióját önálló, nagyszabású bemutató keretében ismerheti meg a nagyközönség a fővárosban. Az eddig befektetett munkájának folyamatosan látható az eredménye. 2015-ben egy komolyabb mérföldkőhöz érkezett a munkában, ugyanis megnyitotta saját szalonját Budapesten. 2017-ben ruhái eljutottak Rómába és Szerbiába is, két igen neves divateseményre.

Fink Evelin stílusát a hordhatóság jellemzi, ugyanakkor minden ruháját megspékeli valami egyedi, extrém stílusjeggyel.
Fotó: Beküldött fotó

A jövőben továbbra is a márkájának építésén dolgozik. Kitartásának és precizitásának köszönhetően minden bizonnyal további sikerek várnak még rá.

Ismert embereket is öltöztet

Evelin több közismert személyiséggel is dolgozott már. Kreált izgalmas szetteket többek között Keresztes Ildikónak, Koós Rékának, illetve György-Horváth Zsuzsa híradósnak. Évek óta ő álmodja meg Novodomszky Éva műsorvezető estélyi ruháit, amelyeket a Prima Primissima díjátadó gála háziasszonyaként visel. A Madách Színház számára is tervezett és kivitelezett jelmezeket. Izgalmas alkotásaival rendszeresen találkozhatunk a Magyarországon megjelenő nemzetközi magazinok divatoldalain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában