Törökszentmiklós/Mezőtúr

2019.11.12. 07:00

Médiaórát tartottak az Új Néplap és a szoljon.hu munkatársai

Rendhagyó médiaórát szerveztek az Új Néplap és a szoljon.hu Sajtó és Tanulás programjában részt vevő iskolákban.

P. Pusztai Nóra

Molnár G. Attila szerkesztő és P. Pusztai Nóra újságíró a mezőtúri telekiseknek hangsúlyozták a címadás fontosságát

Forrás: Új Néplap

A törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium diákjai a műfajismeret mellett a lap felépítéséről is tájékozódhattak. Az Új Néplap és a szoljon.hu munkatársai, P. Pusztai Nóra és Molnár G. Attila kitértek a műfajok közötti különbségekre, és meséltek a szerkesztőségben zajló munkáról is.

A Sajtó és Tanulás program lehetőséget biztosít egy rendhagyó médiaórára. Pénteken délelőtt a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tizenegyedikesei hallgathattak média- és műfajismereti előadást, amiben az újságírók munkájára is kitértek.

– A szerkesztőségi pörgős életről szóló beszámoló tetszett a diákoknak a legjobban – mondta Fejes Zsolt, a miklósi Székács Elemér középiskola pedagógusa, a SÉTA-programban részt vevők mentora. Véleménye szerint remek lehetőség, hogy a gyerekek saját cikkeiket olvashatják a megyei napilapban, illetve megismerhetik egy szerkesztőség működését.

Délután a Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Szakgimnáziuma és Kollégiuma látta vendégül az Új Néplap és a szoljon.hu munkatársait. A mezőtúri kilencedikesek és a SÉTA-ban részt vevő felsőbb évesek meséltek iskolaújságuk működéséről is. Karsai Zita, a mezőtúri telekisek mentora iskolaújságot is szerkeszt a felsőbb éves diákokkal.

– Jó kezdeményezésnek gondolom a Sajtó és Tanulás programot, hiszen szakemberek visszajelzései alapján fejlődhetnek a tanulóink – emelte ki a pedagógus.

Fotó: Új Néplap

Molnár G. Attila, az Új Néplap szerkesztője megismertette az érdeklődő diákokat a tájékoztató és véleményközlő műfajok sajátosságaival. Gyakorlati példán keresztül bemutatva a tudósítássá, majd riporttá bővülő kis hírt. Beszélt a cikkek felépítéséről, az oldalak formájáról, a tartalmi elvárásokról, de szó esett a címadás fontosságáról is.

Öt iskola diákjai versengenek az Új Néplap Aranytolláért

Az Új Néplap Sajtó és Tanulás oldalán diákújságírók cikkeit olvashatják az elkövetkezendő egy hónapban. Az októberi toborzás után öt iskola tanulói vállalták, hogy alkotásaikkal pályáznak az Aranytollas diák címre. A szárnybontogatásuk során az általuk választott témában, megjelölt terjedelemben írhatnak egy-egy cikket, mely hétről hétre a szoljon.hu hírportálon is helyet kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában