JÁSZKUNSÁG

2019.07.07. 07:00

Megérkezett az import K-vitamin a patikákba

Már nincs hiány a létfontosságú K-vitaminból, melyet vérzékenység ellen adnak az anyatejjel táplált csecsemőknek. Az egyetlen hazai gyártónál tavasszal állt le a vitamin előállítása, ami országos hiányt okozott a patikákban.

Molnár-Révész Erika

Dr. Róczey Norbert, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a K-vitamin ára idővel ismét lejjebb mehet.

Fotó: Csabai István

Hogy pótolni tudják a készletet, június végén öt nagykereskedő engedélyt kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől több hónapra elegendő, több mint ötvennyolcezer doboz külföldi készítmény behozatalára, ezekből már a patikákban is vannak. Csakhogy a korábbihoz képest körülbelül nyolcszoros áron lehet megvenni őket...

– Igen, a napokban megérkezett hozzánk is az új szállítmány K-vitamin – válaszolták kérdésünkre az egyik szolnoki, gyermekorvosi rendelő mellett álló patikában. A gyógyszerész az árakat is elmondta, az új készítmény a támogatással együtt mintegy 2850 forintba kerül. Ez korábban az országos készlethiány kialakulása előtt, szintén támogatással 365 forint volt. Hozzátette, eddig még nem vásároltak a jóval drágább készítményből.

– Nálunk még a régebbi, olcsóbb fajtából van, mivel igen kevés, havonta egy-két doboz fogy belőle, és volt raktáron – ezt már az egyik fegyverneki patika vezetője mondta. Úgy vélte, szerinte a drágább készítményeket is ugyanúgy megveszi majd a legtöbb szülő, így nem tartanak attól, hogy ha új adagot rendelnek, rajtuk marad.

– Vélhetően akadályok lehetnek emiatt a K-vitamin beadásánál – reagált a hírre dr. Rotyis György, szolnoki házi gyermekorvos.

– Ma szakmailag megkerülhetetlen tény, hogy szükséges a K-vitamin beadatása a szoptatott csecsemőknek a vérzékenység elkerülése miatt. Az első adagot már a kórházban beadják, utána már a szülőknek kell. Egy vagy két alkalommal szükséges megvenni újszülöttkorban, mert ezt négy-, néha hat hónapos korig adjuk, egy dobozban több ampulla van, melyből hetente egyet kell beadni, szájon át. A javaslat az, hogy addig kell adni a K-vitamint, ameddig szoptat az anya.

– De nem ez az egyetlen probléma, hiszen vannak más, nem kötelező oltások is, melynek árát a szülők nem tudják megfizetni. Érdemes lenne komplexen, egységesen áttekinteni és szabályozni azoknak az eszközöknek, például a pelenkának, oltóanyagoknak, különböző költségeknek a támogatását, amelyek a csecsemő és az anya védelmére vonatkoznak, és nem kényelmi szempontokat szolgálnak – vélekedik a gyermekorvos.

Idővel ismét lecsökkenhet az ára

– Eredetileg 809 forint volt a Konakion, más néven a K-vitamin-készítmény ára, támogatással együtt 365 forint. Újabban kétféle gyártmány van forgalomban, az egyik 5500 forintért jött ki és nincs rajta támogatás, a másik pedig 3300 forint, és támogatással együtt, melyet július elsején raktak rá, 2850 forint – erősítette meg információnkat dr. Rőczey Norbert, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, aki egyben az egyik helyi gyógyszertár vezetője.

Dr. Róczey Norbert, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a K-vitamin ára idővel ismét lejjebb mehet.
Fotó: Csabai István

– Havonta mi egy és négy között adunk el, hiszen nem sok csecsemő születik a körzetünkben. Egy biztos, maguk a gyógyszertárak nem adhatják azért drágábban, mert hiány van belőle. Mi is drágábban kaptuk, azért adjuk drágábban. Általában ilyen esetekben a korábbi rendelésekhez képest lehet igényelni a gyógyszert, vagyis egy patika nem halmozhat fel nagyobb készletet – hangsúlyozta.

A szakember hozzátette, a készítmény ára a hazai gyártás újraindulásával visszacsökken majd. Azt azonban, hogy ez mikorra várható, pontosan nem lehet tudni. Bár a gyártási hiba fennállásának, vagyis az előállítás szüneteltetésének október végét jelölték meg, még ezután is hónapokba telik, mire a többszörös ellenőrzések, engedélyezések után forgalomba kerülhet az olcsóbb vakcina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában