Ásatás

2019.08.28. 19:00

Megőriznék az utókornak a szolnoki vár maradványait

Két évvel ezelőtt kezdődött a Művésztelep területén fekvő szolnoki vár feltárása. A terepkutatások a közel­múltban lezárultak. Az ásatásról és annak eredményeiről kedden a feltárást vezető dr. Kertész Róbert tartott beszámolót a szolnoki városháza munkatársainak és Szalay Ferenc polgármesternek.

Czakó Nóra

Gyerekek is megnézhették a feltárás helyszínét

Fotó: Mészáros János

– Nagyon komoly dolog, ha egy város megtalálja saját magában a múltját – mondta Szalay Ferenc, aki hozzátette, hogy megvannak a forrásai a városnak arra, hogy a feltárt leleteket meg is őrizzék az utókornak. Több mint nyolcszázmillió forint áll rendelkezésre ehhez.

Így a tizenhatodik században épített fülesbástyás vár egyik kaszárnyaépülete, amit teljes egészében sikerült feltárni, a jövőben is látható lesz majd. Dr. Kertész Róberttől megtudtuk, hogy a falakat alkotó égetett téglákból öt mintát vettek, melyeket téglakutató szakemberek vizsgálnak.

Majd októberben lesz eredmény, akkor derül ki, milyen korúak, de feltehetően az 1550-es évek elején készültek. A kőszakértőktől pedig megtudjuk majd, hogy honnan hozták Szolnokra a köveket.

Az ásatás során több tízezer lelet került elő a földből, melyek közül több is igazi ritkaság. Ezek közül néhányat emelt ki Kertész Róbert. Egyik ilyen egy bronzból öntött tárgy, ami egy lovat ábrázol, fején madárral, és kiderült, hogy a tatárjárás idejéből származik.

Gyerekek is megnézhették a feltárás helyszínét
Fotós: Mészáros János

– Ez a lelet az orosz kutatók szerint presztízstárgy, ők mondják rá, hogy ritka, és Magyarországon, itt, Szolnokon hat méter mélyen találtunk egy ilyen tárgyat – magyarázta Kertész Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában