JÁSZALSÓSZENTGYÖRGY

2018.08.24. 11:28

Megrendítő látni, ahogy a szárnyra kapó gólyákat agyonüti az áram

Az épp szárnyra kapó növendék gólyák legnagyobb ellenségévé vált egy transzformátoroszlop Jászalsószentgyörgyön. A közelben élő helybéliek több alkalommal is kérték már, hogy tegyék madárbaráttá a nyaranként több szárnyas áldozatot is szedő berendezést, de elmondásuk szerint eddig nem történt semmi. A hasonló gondok miatt a Magyar Madártani Egyesület már okostelefonon is kitölthető bejelentő űrlapot rendszeresített.

Banka Csaba

Kis Béla szerint rövid idő alatt négy-öt gólya pusztult itt el

Fotó: Banka Csaba

– Szívszorító látni azt, hogy a közeli gólyafészekből szárnya kapó fiatal gólyák sorra pusztulnak el, vagy sérülnek meg ezen az oszlopon – mondta Kis Béla, amikor jelzése alapján felkerestük a jászalsószentgyörgyi helyszínt.

– A közeli kéményen található fészekből kirepülő, még kissé bizonytalan madarak az első pihenőként szállnak a transzformátoroszlopra, s többüknek ez a vesztét okozza. Az utóbbi egy-két évben legalább öt gólya szenvedett itt végzetes áramütést.

– Volt, hogy megsérült, de nem pusztult el a madár az áramütéstől. Bejelentettük az esetet a természetvédelmi őrnek, aki ezután a jászberényi Sasközpontba szállította az állatot, ahol sikerült megmenteni, majd megerősödését követően ismét szabadon engedni a gólyát.

Olvasónk hozzátette, hogy a problémát jelezték már többször is az áramszolgáltatónak. A szakemberek ki is jöttek megnézni a helyszínt, de elmondása szerint csak azzal távoztak, hogy a tervezéssel, a kivitelezéssel együtt túl drága volna átalakítani az oszlopot. Azóta nem is történt változás.

A helybéliek szerint márpedig nem kellene nagy dolog, úgy vélik, elég volna egy magasítót felszerelni, hogy az oszlopra szálló madarak szárnya ne érje el a villanyvezetékeket, amikor leszállnak, vagy újra útnak indulnának a póznáról. Úgy gondolják, ez nem kerülne olyan nagyon sokba.

Kis Béla szerint rövid idő alatt négy-öt gólya pusztult itt el
Fotó: Banka Csaba

Rendszeresen érkezik jelzés

Szerkesztőségünkhöz is nap mint nap érkezik jelzés a sérült madarakról, a problémát jelentő oszlopokról, villanyvezetékekről. A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint több százezerre becsülhető az évről évre áramütés miatt elpusztult madarak száma.

Tájékoztatójuk szerint az elektromos szabadvezetékeknek ütközve, illetve a villanyoszlopok fejszerkezetének nem megfelelő kialakítása miatt legvalószínűbb, hogy nagyjából kettőszáz–háromszáz ezer példány esik áldozatul az áramütésnek.

A közvetlen természetvédelmi kár értéke is több milliárd forint, de minden esetben számolni kell a közvetett gazdasági kárral is, hiszen az elpusztult madarak által el nem fogyasztott mezőgazdasági kártevők okozta terményveszteség, illetve az ellenük történő vegyszeres védekezés költsége is elérheti a százmillió forintos nagyságrendet.

Adatgyűjtőt hoztak létre

Orbán Zoltán, az MME szóvivője hírportálunknak elmondta, szembesülnek azzal, hogy lassan halad a veszélyes oszlopok, vezetékszakaszok átalakítása.

Annak érdekében, hogy a folyamatot gyorsítsák, egy olyan, az egyesület honlapjáról ide kattintva elérhető elektronikus adatgyűjtő űrlapot hoztak létre, amelyet akár okostelefon segítségével is kitölthet a lakos.

– Az adatok összesítésével közvetlenül a kormányhivatalok illetékes osztályaira tudjuk eljuttatni a panaszokat, amely alapján az eljáró hatóság már intézkedni tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában