Jászkunság

2019.10.26. 07:00

Megvisel bennünket a szokatlan meleg

Az ilyenkor szinte ajándéknak számító napsütéses, meleg idő sokak szervezetét megviselheti, különös tekintettel a szívbetegekre, a vérnyomásproblémákkal küzdőkre és az idősebbekre.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

– Szabályszerűen ugrálnak a vérnyomások! Annak ellenére, hogy a meleg időben jórészt alacsonyabbak szoktak lenni, most sok esetben inkább magas vérnyomásokat tapasztalunk, és plusz gyógyszerelést kell bevezetnünk. A meleg ellenére ugyanakkor hajnalban és este hűvösebb az idő.

Emiatt pedig sok a meghűléses, náthás, torokfájós, köhögős beteg is. Emellett az ízületi fájdalmak és gyengeség is fokozottabban jelentkezhetnek – osztotta meg tapasztalatait dr. Hoksári László, szolnoki háziorvos.

Hozzátette, ha a szokásoshoz képest csak kis mértékben magasabb a vérnyomás, nem feltétlenül szükséges orvosi beavatkozás.

– Azt szoktam javasolni, hogy 180/100 fölötti vérnyomás esetén érdemes gyors vérnyomáscsökkentőt alkalmazni, ha nincs különösebb tünet, mint fejfájás, szédülés, bizonytalanság.

Ha ilyen tüneteket észlel a páciens, akkor mindenképpen javasolt jelentkeznie az orvosánál – mondta a szakember. Dr. Hoksári László a fentiekkel kapcsolatban azt is tanácsolja az idősebbeknek, hogy a halottak napját megelőző sírgondozási munkák során legyenek fokozottan óvatosak.

Például a hajlongást és cipekedést, vagyis a nagyobb fizikai megerőltetéseket amennyire csak lehet, a napokban kerüljék el. Az előrejelzések szerint egyébként már csak egy-két napig tart ez az átlagosnál lényegesen melegebb, szokatlan időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában