JÁSZKUNSÁG

2018.09.21. 19:47

Megyei tetoválóművészt kérdeztünk a tinták összetevőiről

Egyre népszerűbb a tetoválás, az Európai Bizottság azonban európai szintű szabályozást vezetne be a fogyasztók biztonsága érdekében. Ez meghatározná, hogy milyen anyagokat használhat egy tetováló, és hogy mennyire biztonságosak az általuk használt festékek.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Míg a színezőanyagoknak kozmetikumok vagy textilek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelniük, addig arra nincs semmilyen szabályozás, hogy a tetováláskor milyen festéket juttathatnak a bőrbe. Ezen kíván változtatni az Európai Bizottság.

– Úgy gondolom, hogy Magyarországon a komolyabb tetoválószalonok többsége a világ legjobb márkáit használja, így nem nagyon van szükség szabályozásra – fejtette ki véleményét a témáról egy szolnoki tetováló.

– Ennek ellenére jó ötletnek tartom, mert ha kiderülne az általam használt festékről, hogy káros, akkor nyilván én sem használnám többet. Gyorsan tudomást szerzünk egyébként arról, ha valamilyen festékkel probléma van, hiszen szájról szájra terjednek a hírek a tetoválók között, és a közösségi oldalaknak hála, pár perc alatt eljut mindenkihez az információ.

– Én elég jó minőségű tintákkal dolgozom, a világ tíz legjobb tetoválója is ezeket használja. Az összetevők ugyan nem szerepelnek a csomagoláson, mert sok esetben rá sem fér, de ilyenkor fel kell venni a kapcsolatot a festéket gyártó céggel, és akkor elküldik az adott festék adatlapját.

– A jó minőségű, bevizsgált tinta azonban nem elég, nagyon oda kell figyelnie a tetoválónak arra, hogy hogyan és mivel ér a festékhez, ugyanis könnyen fertőződhet vérrel. Már 25–28 éve tetoválok, de nem fordult még elő olyan, hogy valakit a tetoválófesték minősége miatt kellett kórházba szállítani.

– Vannak azonban olyan tinták, például a piros, melyre több ember is érzékeny. Ez azonban nem a festék hibája, hanem olyan, mint amikor valaki nem bírja az orvosi fémet vagy az aranyat. Egyébként, ha valami probléma adódik egy tetoválással, az általában nem azért van, mert a festék nem megfelelő vagy bármi olyan anyagot tartalmaz, ami ártalmas lehet.

– Elsősorban a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt alakulnak ki ezek a problémák, vagy a tetováló például túl mélyre ütötte a tűt, vagy a kliens nem tartotta be az utókezelés szabályait. Például leégette a napon a friss tetoválást, vagy elment strandolni – sorolta a tetováló.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Dr. Szabó András szolnoki bőrgyógyász azt javasolja, hogy mivel a tetoválást nagyon nehéz eltávolítani, mielőtt rászánjuk magunkat, vegyük számba annak veszélyeit is.

– Ha valakinek fokozott hegesedésre vagy allergiára való hajlama van, jól gondolja meg, hogy tetováltat-e. Az előbbivel sajnos nem lehet mit kezdeni, de sok esetben a testtájaktól függ a hegesedés mértéke. Tehát előfordul, hogy például az illető karján nem alakul ki hegesedés, de a törzsén igen – magyarázta dr. Szabó András.

– Emellett az allergia veszélyével is számolni kell. Több olyan esetem is volt már, hogy tetováltatás után viszkető, nedvedző gyulladás keletkezett azon a helyen, ahol a beavatkozás történt. A tetováló festékek nagy része fémet tartalmaz és a fémallergia Magyarországon az egyik leggyakoribb bőrallergia.

– Ráadásul bárkinél, bármikor, bármilyen anyagra kialakulhat, még akkor is, ha korábban nem volt allergiás az illető. Annak tehát, aki egyébként is hajlamos erre a betegségre, érdemes egy bőrallergiatesztet elvégezni, és ajánlott olyan tetoválószalont választani, ahol meg tudják mondani a festékek összetevőit. Ennek ajánlott alaposan utánanézni.

– Amire szintén mindig gondolni kell, az a fertőzés veszélye. Ezért célszerű olyan szalonban tetováltatni, ahol adnak a higiéniára, de már szinte mindenhol egyszer használatos tűket és steril eszközöket használnak. Nagyon fontos azonban, hogy a tetováltatás után be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek egy műtét után is kötelezőek.

– Tehát nem mehetünk közösségi fürdőbe, és sterilen kell tartani a felületet, amíg teljesen be nem gyógyul. A bőrrákról is tegyünk említést. Én úgy gondolom, hogy ha a tetoválók betartják a szabályokat, akkor a tetoválás nem okozhat ilyen betegséget.

– Nekem pozitív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Mindig azt látom ugyanis a betegeimnél, hogy a tetoválók kikerülték az anyajegyeket és nem tetováltak bele.

Vannak megbízható forgalmazók

Megkerestünk egy forgalmazót is a témával kapcsolatban. Megtudtuk, vannak olyan európai uniós elosztók, akik szavatolják, hogy minden követelménynek és elvárásnak megfelelően, szabályozott formában forgalmazzák a festéket a kiskereskedőknek.

Ez azt jelenti, hogy uniós szabályok szerint vannak bevizsgálva, csomagolva, címkézve és az unión belül lekövethető a festék eredete is.

– Mi például csak ilyen elosztókkal állunk kapcsolatban, és így, ha gond adódna valamelyik festékkel, hozzánk is eljutna az információ.

– Én azonban nem gondolom, hogy hazánkban bármilyen probléma felütné a fejét a festékekkel kapcsolatban, de foglalkozni kell a kérdéssel, mert szükség van egy egységes szabályozásra – mondta hírportálunknak.

Tudta, hogy 2016-ban egy szolnoki tetoválóművész lett az Év tetoválója Magyarországon? Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában