járvány

2020.03.29. 19:00

Megyénkben is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

A MÁV és a Volánbusz is kiadta közleményét, miszerint március 28-tól a járványhelyzetre való tekintettel az egészségügyi dolgozók térítésmentesen utazhatnak a helyközi járatokon.

Szoljon.hu

A járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként, munkájuk támogatása érdekében minden egészségügyi dolgozó korlátlan díjmentes utazásra jogosult a helyközi közforgalmú közlekedésben, így vasúton is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a kijárási korlátozáshoz igazodva rendkívüli menetrendi módosítások bevezetését rendelte el a helyközi személyszállításban, ez érint egyes belföldi országos, regionális és elővárosi vonatokat. Március 30-án, hétfőn üzemkezdettől minden járat hétköznapokon tanszünetes menetrendre áll át — olvasható a MÁV közleményében.

Az ITM elrendelése alapján az egészségügyi dolgozók számára a korlátlan díjmentes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben.

A jogosultság az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „Utazási utalvány”, a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe. Az ITM korábbi rendelkezése alapján az utazási kedvezményre jogosító, 2020. március 31. napjáig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig érvényben maradnak.

Részletes információkat a MÁV honlapján a koronavírussal kapcsolatos vasúti változások című, kiemelt szövegre kattintva olvashatnk.

A Volánbusz közleményéből kiderül, hogy nagy örömmel tesznek eleget a fenti döntésnek, amely szerint 2020. március 28-tól térítésmentesen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók, valamint a vakok és gyengénlátók a társaság helyközi járatain. A járvány ideje alatt a társaság valamennyi utasától elfogadja a lejárt utazási, illetve kedvezményes utazásra jogosító igazolványokat, a márciusi bérletek pedig április 15-ig használhatók fel — írják.

Az egészségügyi dolgozók a díjmentes utazásra való jogosultságukat több módon igazolhatják az ellenőrzés során: az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított, évi 12 alkalmas, személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával együtt érvényes utazási utalvánnyal, az egészségügyi szolgáltató, fenntartó által kiállított igazolással, vagy – az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított – egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal.

Az egészségügyi dolgozói jogviszonyt igazoló, 2020. március 31-ig érvényes igazolványok, igazolások és utalványok érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig. A 12 alkalmas utazási utalványok a veszélyhelyzet idején korlátlan alkalommal használhatók utazásra; a veszélyhelyzetet követően – az érvényességi időn belül – természetesen igénybe lehet venni az utalvány korábban fel nem használt 50 százalékos utazási kedvezményeit.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos autóbusz-közlekedési hírekről társaságunk a Volánbusz oldalán folyamatosan tájékoztatja utasait. Az oldalon minden információ megtalálható a buszjáratok menetrendjét, valamint a jegy- és bérletváltási szabályokat érintő esetleges változásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában