Jászkunság/Dél-Pest

2018.10.18. 13:51

Bárhonnan leselkedhet a közlekedőkre a traffi

Igencsak nagy visszhangot keltett a szolnoki lakosok körében néhány, a közösségi médiában megjelent fotó. A hozzászólók többsége szerint ugyanis szabálytalanul mérték a sebességet a rendőrök. De vajon valóban így van?

Munkatársainktól

A rendőrök bárhonnan „célozhatnak” a gépjárművekre

Fotó: Csabai István

Változtatott a rendőrség a sebességmérések módszerein és többé már nem érhetők el honlapjukon a traffipax nyilvános helyszínei sem. Ezeket egyébként mi is rendszeresen megosztottunk olvasóinkkal lapunk hasábjain és hírportálunkon is.

Így most már szinte bárhol állhatnak a rendőrök a traffipaxszal, ami sok emberből ellenérzéseket vált ki. A napokban például civil, jelöletlen rendőrségi autókról készült képek jelentek meg a közösségi médiában, melyek kapcsán a sebességmérés szabályosságát firtatják

„A járműforgalom elől elzárt területen, szemben a forgalommal, ahova csak a záróvonal átlépésével tudott eljutni, méri a sebességet a Széchenyi körúton. Nemhogy abszolút szabálytalan, még balesetveszélyes is!” – olvasható a bejegyzésben.

A számos hozzászóló többsége egyetért ezzel, és úgy gondolják, hogy az egyenruhások olyan helyeken állnak meg a sebességet mérő járművekkel, ahol nem is lehetne.

Egyesek szerint csak akkor szeghetik meg a rendőrautók a KRESZ-t, ha megkülönböztetőjelzést használnak, míg mások úgy tudják, ha bizonyítottan tilosból traffizott a rendőr, akkor érvénytelen a gyorshajtási ­bírság.

Megkérdeztük a rendőrséget, mi az igazság: valóban szabálytalanul mérik így a sebességet?

– Az említett rendőrségi jármű szabályosan, jogszabályi felhatalmazás alapján áll a forgalomtól elzárt területen és állhat meg olyan helyeken, ahol más autós nem – mondta hírportálunknak Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– A KRESZ 63. paragrafusában található a forgalom ellenőrzésére vonatkozó rész. Eszerint a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést, illetve azt a járművet, amelyben ez a készülék üzemel, a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is el lehet helyezni, ahol a járművek megállása vagy várakozása egyébként tilos.

– E rendelet alapján a rendőrség szabályosan mért és mér az adott útszakaszon, az így dokumentált jogsértések tehát teljes bizonyító erővel bírnak a szabálysértési és a közigazgatási eljárásokban is.

– A rendőrségi járműnek ilyen esetekben nem kell megkülönböztető jelzést használnia. A betartott szabályok mindenkit védenek! – hangsúlyozta a szóvivő.

Az elmúlt időszakban a rendőrség arról számolt be, hogy országosan jelentősen csökkent a közlekedők jogkövetési hajlandósága, amelyet a baleseti számok is alátámasztanak. A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye.

Mint megtudtuk, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és helyi szervei is kiemelt figyelmet fordítanak az egyik vezető baleseti ok, a gyorshajtás visszaszorítására.

A rendőrök bárhonnan „célozhatnak” a gépjárművekre
Fotó: Csabai István

– Fontos hangsúlyozni, hogy a közúti ellenőrzéseknél, így a sebességméréseknél is a balesetek megelőzése, a negatív folyamatok megfékezése a cél, nem pedig a bírságolás.

– A rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között az ellenőrzési módszerek, eszközök bővítésével igyekszik mindent megtenni a közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében.

– Ezt a tevékenységét mindannyiunk érdekében végzi! Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat és kevesebben sérüljenek meg, vagy veszítsék életüket közúti balesetekben! – tette hozzá Szabó Zita.

Rejtve is használhatók a sebességmérők

Egyik szolnoki olvasónk arról „panaszkodott”, hogy mióta a rendőrség nem jelenti be előre a sebességmérések helyszíneit, többször találkozott bokorban álló háromlábú szörnyetegekkel.

– Eger felé tartottam a 31-es úton és Zagyvarékas után két mobilautóval is találkoztam, akik menet közben mérték a sebességet. Emellett két háromlábúba is belefutottam. Az egyik az árok mellett állt, a másik viszont egy bokor mellett, melybe teljesen beleolvadt, alig lehetett észrevenni.

– A rendőrautót pedig úgy elrejtették a fák közé, hogy egyáltalán nem láttam sehol, de még egyenruhások sem voltak a közelben. Eddig jól látható módon mérték a sebességet, most viszont új helyszíneken, nem a már korábban megszokott helyeken bukkannak fel a traffipaxok. Így már csak akkor derül ki, hogy belefutottunk, ha jön a csekk... – mondta.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy mivel jogszabály nem írja elő, hogy az ellenőrzéshez használt eszközöket a közlekedők számára jól látható módon kell elhelyezni, így azok akár rejtve is használhatók. Ez nemzetközileg is elfogadott gyakorlat, Európa számos országában alkalmazzák.

Élethű bábukat helyeztek ki

Kőröstetétlen öt legforgalmasabb útján már régóta okoznak problémát a gyorshajtók. – Nagy mértékben megnőtt nálunk a forgalom. Ráadásul sokan vannak olyanok, akik a faluba érve sem lassítanak, hanem száguldanak! – panaszolta a falu polgármestere.

Pásztor Imre elmondta, olyan megoldást találtak a problémára, melyet látva mindenki a fékre lép. – Ezentúl egy „rendőrpáros” és egy traffipax szolgál majd a tetétleni utakon. Persze nem igaziak... – taglalta a faluvezető.

Akitől azt is megtudtuk, két, rendőrnek álcázott bábu lassítja a helyi járműforgalmat. Mindezt óriási sikerrel „teszik”. Tízből tíz gyorshajtónál ugyanis azt tapasztalták, jócskán visszavettek a sebességből.

– Mire az autós észreveszi, hogy bábukról van szó, már rég lelassított. Megelégeltem már a gyorshajtást a környéken, így a kecskeméti bolhapiacon vettem két bábut, amiket beöltöztettünk. Eddig nagyon jól szolgálnak... – konstatálta kellő humorral Pásztor Imre.

Az álrendőrök helyét kétnaponta cserélgetik a legveszélyesebb utak mentén. Ám, hogy biztosan mindenki betartsa a sebességhatárt, hetente egyszer valódi rendőrségi traffipax is segíti a „helyi erők” munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában