BALESET-MEGELŐZÉS

2018.03.31. 17:30

Ezekre figyeljen, ha húsvétozni indul!

A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban valósággal útra kel az ország, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő – figyelmeztet közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Fokozottan figyeljenek az utakon is!

Forrás: Shutterstock

A közúti forgalom jelentős megnövekedése alapvetően fokozott odafigyelést igényel a közlekedőktől. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre!

A tradicionális locsolkodás, a rokoni és baráti találkozók gyakran együtt járnak szeszes ital fogyasztásával. A húsvéti ünnepek hangulata se feledtesse el Önökkel, hogy az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában!

Az ittas sofőr nem csak saját, hanem mások testi épségét is veszélyezteti! Jász-Nagykun-Szolnok megyében a rendőrök a balesetek, tragédiák megelőzése érdekében a húsvéti ünnepek ideje alatt is kiemelten figyelnek az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére.

Kérjük a járművezetőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és szeszes ital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban!

Kérjük a vendéglátókat is, hogy az autóval vagy kerékpárral érkezőket lehetőleg ne kínálják alkohollal!

Ha tehetik, szervezzék meg útjukat úgy, hogy csapatban érkeznek! Jelöljenek ki maguk közül egy személyt, aki nem fogyaszt alkoholt és épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait!

A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok, akiknek jelenlétére szürkületben és éjszaka is számítani lehet. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljék el a gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

A láthatósági mellény korlátozott látási körülmények között és lakott területen kívül kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára, azonban használata belterületen és nappal is célszerű lehet, akár életet is menthet.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!