KUNMADARAS/BEREKFÜRDŐ

2018.07.19. 11:24

Művészeti értékeik megőrzésén dolgoznak Kunmadarason

– Szeretnénk megmutatni a hozzánk érkezőknek művészeti értékeinket, múltunkat, hagyományainkat, s ehhez kapcsolódóan táborokat is szervezni, ahogy ezt már Berekfürdőben megtették. Nem szégyen a jó ötleteket átvenni másoktól – mondja Guba László kunmadarasi polgármester, aki ehhez most keresi az épületet és a megvalósításhoz a pályázatot.

Daróczi Erzsébet

Duzs Imréné szakkörvezető vert csipkéit, Oláh Piroska kun hímzéseit mutatja be.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Kunmadarason nagyon sok „rejtőzködő”, tehetséges alkotó van a közmunkaprogramban, akinek tudását szeretnénk megmenteni. Itt vannak a volt bereki üveggyárban dolgozó üvegfúvók, de van bőrdíszművesünk, fafaragónk.

– Szeretnénk őket felkarolni, mert nagy szükségünk van a tehetségükre, így képezzük is őket. Tavasszal szerveztünk egy fafaragó tábort, ahová környékbeli és erdélyi mestereket hívtunk, velük készítették el a kunkaput. Berekfürdő évek óta szervez ilyen tábort, nem szégyellünk tanulni tőlük.

– Állandó bemutatkozási lehetőséget szeretnénk mi is biztosítani hagyományőrző kun hímzőinknek, s a többi alkotónknak. A négy éve alakult honismereti egyesületünk sokat segít az értékek megmentésében, óriási kutatómunkát végeznek – magyarázza a településvezető, akitől megtudtuk, a madarasi születésű művészekkel is felvették a kapcsolatot.

– Kemecsi Ferenc színművész már hazajár hozzánk, rendezvényeinken verset mond, történeteket mesél. Birkás István Munkácsy-díjas festőművészünk januárban hunyt el, szülői házán most avattunk egy emléktáblát.

– Felvettük családjával a kapcsolatot, mert jeles festőnk álruhás művészként járta Kunmadarast, kutatásokat végzett, rajzolta az embereket, feljegyezte az anekdotákat, szólásokat. A történeteket Futómadarak útján címmel jelentette meg.

– Most a Honismereti Egyesület segítségével újra kiadjuk a kötetet, kibővítve a festményeivel – sorolja Guba László.

A berekfürdői Bod László Művelődési Házban több állandó gyűjtemény, kiállítás van, és boltban is kaphatóak a bereki alkotók munkái. Emellett évente tartanak nemzetközi festő-, író- és a kunsági alkotók számára kézműves tábort.

A hagyományőrzést felvállaló Bereki Alkotó Kezek szakkör jelenlegi kiállításán hatvanöt alkotó háromszázharminc munkája látható.

A szakkör vezetője Duzs Imréné, akitől megtudtuk, a legfiatalabb alkotó három, a legidősebb nyolcvanhét éves.

Duzs Imréné szakkörvezető vert csipkéit, Oláh Piroska kun hímzéseit mutatja be.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Munkáinkat az elmúlt időszakban sokan megismerhették. Ezek közül számosat az ide érkező delegációk, meghívott vendégek kaptak ajándékul – mondta Duzsné Marika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában