JÁSZSÁG

2019.04.26. 11:29

Nagy szerepe van az óvodapedagógusoknak a gyerekek életmód formálásában

A fenntarthatóságra nevelés elmélete és gyakorlata címmel szervezett háromnapos köznevelési konferenciát a Jánoshidai Napsugár Óvoda és Mini Bölcsőde.

Darázs Melinda

Terepgyakorlatokat is tartottak a zöld óvodákban.

A rendezvény szerdán előadásokkal kezdődött az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán, ahol Petőné Vígh Katalin, a jánoshidai intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Pócs János országgyűlési képviselő a megnyitón kiemelte, hogyha nem változtatunk szokásainkon, akkor kutatások szerint a Földön 2050-re az élet jelentős része megszűnhet.

– Elgondolkodtató, hogy mennyiben járultunk hozzá mi, felnőttek a jelenlegi helyzethez. Az óvodapedagógusok olyan információt adnak át gyermekeinknek, amitől ők már tudatosan élhetnek – tette hozzá a képviselő.

A tudatos életmódformálás nemzetközi törekvései mellett az országos programokról László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár osztotta meg gondolatait. Emlékeztetett, hogy az Öko Iskolák mellett a Zöld Óvoda program 2006 óta működik hazánkban, amelynek jelenleg 898 tagja van.

Terepgyakorlatokat is tartottak a zöld óvodákban.
Fotós: Gémesi Balázs

Labanc Györgyi, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnöke az életminőség és az emberi egészség feltételeinek javítását hangsúlyozta.

Petőné Vígh Katalin intézményvezető előadásában a Jászságban szerzett tapasztalatairól beszélt. A térségben lévő 17 óvodából 5 zöld. Pedagógiai programjaikban meghatározó a környezetvédelemre való nevelés.

Az óvodai tapasztalatok elméleti bemutatása után a jánoshidai, pusztamonostori és jászberényi Zöld óvodákban terepgyakorlatokon is részt vettek az óvodapedagógusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában