VÉLEMÉNY

2019.07.22. 13:58

Nagyot változott a világ, a gazdaköröket mégis érdemes tovább vinni

Szathmáry István

Nemrég egy megyei gazdaköri kirándulásról tudósítottuk az olvasókat. De nem is a kirándulás a lényeg, hanem az, hogy az országban újra vannak gazdakörök. Sokáig hiányoztak, mert a háború után nyomtalanul eltüntették őket. Független és önállóan gondolkodó szervezetként csupán vagyonuk jelentett értéket az új hatalom számára.

A gazdakörök gondolata Széchenyi fejéből pattant ki, és sikeres ötlet volt. Tagjaik megoszthatták egymással tapasztalataikat, új ismereteket kaptak a földművelés szerteágazó tudományából. Nem mellesleg könnyebben beszerezhették a jó minőségű vetőmagot, facsemetét, tenyészállatokat.

Emellett kulturális és érdekvédelmi szervezetekként is működtek, és a földműves társadalom egyik törvényes képviseletét is jelentették. Bár tagjaik között is megvolt a rangsor, sok kérdésben a tehetősebbek döntöttek, de betöltötték hivatalukat. Nem kívülről jött emberek szabtak irányt a többinek, hanem olyanok, akik maguk is együtt éltek a földdel.

Ezeket az értékeket érdemes tovább vinni.

Az újjászületett gazdaköröknek ma sokrétűbb feladata lehet, mint régen volt. Már új kihívásokkal is szembe kell nézniük, mert közben nagyot változott a világ. Már az is lényeges kérdés, hogy a termőföld lehetőleg mindig a hazai gazdák kezében maradjon. Azon kívül egy jóval nagyobb piac kihívásaival, mások által keményen képviselt érdekeivel is számolniuk kell, amivel szemben csak hatékony érdekvédelemmel és versenyképes minőséggel lehet talpon maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában