Tisza-tó

2020.01.23. 14:00

Négy településen oktat néptáncot a művészeti iskola

A Tisza-tó régió kulturális életének meghatározó része a hagyományőrzés, azon belül is a néptánc.

Ujvári László

Tavaly decemberben, az ünnepek előtt is több rendezvényen léptek fel a néptáncos gyerekek

Fotó: Ujvári László

Évtizedes múltra tekint vissza a tiszafüredi központú, de a térség több településén is működő táncoktatás. Ennek megfelelően alakult a tavalyi esztendő is.

A Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola jelenleg a régió négy településén végez néptáncoktatást, Abádszalókon, Kunhegyesen, Tomajmonostorán és Tiszafüreden. Az elmúlt években némileg csökkent a tanulók létszáma, aminek egyrészt demográfiai okai vannak, másrészt azzal magyarázható, hogy sok szabadidős tevékenység, mozgásforma közül választhatnak a fiatalok.

Tavaly decemberben, az ünnepek előtt is több rendezvényen léptek fel a néptáncos gyerekek
Fotó: Ujvári László

– Mozgalmas évünk volt, sikerült megvalósítani a szokásos programjainkat, mint a népművészeti táborok és táncházak, vagy a hagyományos Tisza-tavi Folkfesztivál – ismertette Árvai Zsigmond igazgató.

Utóbbi tavaly kétnapos volt, még Lengyelországból is érkeztek fellépők, akik a saját pásztorkultúrájukból hoztak ízelítőt. Két pályázat segítette a fesztivál megvalósítását, a legnagyobb hangsúlyt a gyerekprogramok kapták.

– A szokásos nyári, régiós táborunkat Abádszalókon tartottuk, ahová meghívtuk a gyöngyöshalászi néptáncos közösséget – idézte fel az intézményvezető. – Ez a tábor az év egyik legfontosabb eseménye nálunk, hiszen ilyenkor a gyerekek több településről érkeznek, barátságot kötnek – folytatta.

Lehetőségük nyílt vendégoktatókat is hívni, például Hahn Kakas István örökös aranysarkantyús táncművészt.

Tavaly húsvétkor is felelevenítették a locsolkodás hagyományait. Továbbá megrendezték a Tisza-tavi bált, mely minden év elején a város és a környék egyik fontos társasági eseménye. Mozgalmas volt az őszi tanévkezdés is, egymást érték a fellépések, a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes például Zentára látogatott, az abádszalókiak pedig Lengyelországban jártak. Az őszi tábort pályázati forrás segítségével tudták megszervezni, mintegy hatvan fő részvételével egy tartalmas hetet töltöttek Cserkeszőlőn. A nagyobbak bonchidai táncokkal, míg a kisebbek a Rábaköz táncaival és játékaival ismerkedtek.

– Az új tanév egyik legfontosabb feladata általában az, hogy felkészítsük a gyerekeket az adventi időszakra, például a Luca-naptól vízkeresztig elnevezésű, hagyományos adventi műsorunkra – jegyezte meg.

Versenyük is lesz

Az ifjú táncosok idei esztendeje is programgazdag lesz. Táncházzal indították az évet, majd készülnek a február 8-i Tisza-tavi bálra, emellett pedig egy új programot terveznek.

– Az iskola történetében először szervezünk Tisza-tavi szólótáncversenyt gyerekeknek, amit Tomajmonostorán rendezünk meg. Egy felkészülést igénylő kihívás lesz számukra, amely tapasztalattal vértezi fel az indulókat – részletezte Árvai Zsigmond.

Nagy tervekkel vágnak neki az idei folkfesztivál szervezésének is, szeretnének majd erdélyi és vajdasági tánccsoportokat meghívni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában